Címkék: PSA | Toyota

2018. december 01. szombat, 07:53

 

A jövőben a PSA Csoport egy kompakt áruszállító modellt (C-Van) biztosít majd a Toyota részére. A Toyota ezen felül pénzügyi tulajdonjogot szerez a csehországi Kolinban működő TPCA vegyesvállalatban, amely továbbra is folytatja a két vállalat számára jelenleg végzett gyártási tevékenységet. 

 

 A Toyota és a PSA bejelentette, hogy új fejezetet nyitnak sikeres és közös előnyökkel járó hosszú távú együttműködésükben az európai piacon. 2019 végétől a PSA kibővíti a Toyota számára szállított haszongépjárművek kínálatát, amelyeket a japán vállalat Toyota márkanév alatt forgalmaz Európában: a PSA egy C-Van modellt biztosít a Toyota számára, amit a spanyolországi Vigo üzem gyárt majd. A PSA és a TME együttműködése a közepes méretű haszongépjárművek terén 2012-ben kezdődött, amikor a PSA Csoport franciaországi Hordain üzemében kezdetét vette a Toyota PROACE modell gyártása. Az együttműködés elmélyítésével mindkét vállalatnak az a szándéka, hogy erősségeik kiaknázása révén úgy kínálhassanak kis és közepes méretű haszongépjárműveket Európában, hogy közben optimalizálják azok fejlesztési és gyártási költségeit. A jövőbeli kishaszongépjármű fejlesztésében és a gyártással kapcsolatos ipari befektetésben a Toyota is részt vesz.

2021 januárjától ezen felül a Toyota pénzügyi tulajdonjogot szerez a csehországi Kolinban működő Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech s.r.o. (TPCA) üzemben, a kompakt A-szegmensű modelleket gyártó vegyesvállalatban. A TPCA vegyesvállalatot 2002-ben hozta létre a PSA és a Toyota. Az akkor megkötött szerződés egy felülvizsgálati záradékot is tartalmazott, amelynek értelmében bármelyik partner kezdeményezheti a tulajdoni arányok megváltoztatását.
A gyár a TME leányvállalatéként működik majd tovább, a Toyota hét további, már meglévő európai üzeme mellett. A Kolin üzem továbbra is mindkét vállalat számára gyártja a kompakt A-szegmensű modellek jelenlegi generációját. A Toyota továbbra is fenn kívánja tartani a Kolin üzemben folyó termelést és foglalkoztatást.

 

 

“A mai bejelentés hűen tükrözi a PSA Csoport és a Toyota között eddig is kiválónak számító együttműködést. Megállapodásunk mindkét vállalat számára lehetővé teszi, hogy kiaknázza saját erősségeit, miközben megosztjuk technológiáinkat és a fejlesztési költségeket. A Kolin üzemmel kapcsolatos kötelezettségvállalásunk egyértelműen jelzi filozófiánkat, hogy autónkat ott gyártjuk, ahol értékesítjük őket, és hogy hosszú távú gyártási tevékenységre törekszünk az európai piacon.” – fogalmaz Didier Leroy, a Toyota európai ügyvezető alelnöke a megállapodás kapcsán.

"Ezzel új fejezet nyílik sikeres és közös előnyökkel járó hosszú távú együttműködésükben, amelynek alapja a bizalom, és amelynek előnyeit ügyfeleink ugyanúgy élvezhetik, mint vállalataink.” – teszi hozzá Carlos Tavares, a PSA Csoport igazgatótanácsának elnöke.

TPCA Kolin üzem (Cseh Köztársaság), működés kezdete: 2005
Gyártás 2017-ben: 199 000 jármű a 3 márka részére
Modellek 2018-ban: Peugeot 108, Citroën C1, Toyota Aygo

A PSA Csoport Hordain üzeme (Franciaország), épült: 1992
Gyártás 2017-ben:135 000 jármű a 3 márka részére
Modellek 2018-ban: Peugeot Expert/Traveller, Citroën Jumpy/Spacetourer és Toyota Proace

A PSA Csoport Vigo üzeme (Spanyolország), épült:1958
Gyártás 2017-ben: 434 000 jármű
Modellek 2018-ban: Peugeot Partner/Rifter, Citroën Berlingo Van/Berlingo, Opel/Vauxhall Combo,Citroën C4 Spacetourer, Citroën C Elysées és Peugeot 301.

A PSA Csoport
A PSA Csoport egyedülálló autós élményeket dolgoz ki, és minden vásárlói elvárást kielégítő mobilitási megoldásokat szállít. A csoporthoz öt autómárka tartozik: a Peugeot, a Citroën, a DS, az Opel és a Vauxhall. A csoport Free2Move márkanév alatt a mobilitási- és okosszolgáltatások széles skáláját kínálja. A csoport ‘Push to Pass’ stratégiai terve jelenti az első lépést azon jövőképük megvalósításában, mely szerint kiemelkedő hatékonyságú globális autógyártó és olyan vezető mobilitási szolgáltató szeretnének lenni, ami élethosszig tartó kapcsolatot ápol a vásárlóival. Az önvezetés és összekapcsoltság terén már régóta aktív PSA Csoport a Banque PSA Finance révén finanszírozási tevékenységet is végez, és autós felszereléseket is forgalmaz Faurecia név alatt.


A Toyota
A Toyota egy globális, mobilitásközpontú vállalat, amely 1997-ben mutatta be a Prius Hybrid modellt, majd 2014-ben az első sorozatgyártású üzemanyagcellás szedánt, a Mirait. A Toyota, melynek központja Japánban, Toyota City-ben található, 1937 óta gyárt autókat. A Toyota büszke arra, hogy ma világszerte 370 000 alkalmazottat foglalkoztat. Évente 27 országban mintegy 10 millió autó kerül ki a vállalat üzemeiből, köztük nagy sorozatban gyártott modellek, luxusautók, miniautók, valamint teherautók és haszongépjárművek. Ezeket a járműveket több mint 170 országban értékesítik Toyota, Lexus, Daihatsu és Hino márkanév alatt. A Toyota Motor Europe NV/SA (TME) felügyeli a Toyota és a Lexus járműveinek, alkatrészeinek és kiegészítőinek teljes körű forgalmazását és marketing-tevékenységét, valamint irányítja a Toyota európai gyártó és tervezői tevékenységeit. Európában mintegy 20.000 ember áll – közvetlenül vagy közvetve – a Toyota alkalmazásában, s a vállalat 1990 óta több mint 9 milliárd eurót fordított európai befektetéseire. A Toyota európai tevékenységeit 29 Nemzeti Marketing és Kereskedelmi Vállalatból álló hálózat támogatja 53 országban, összesen mintegy 3.000 értékesítési ponttal és kilenc gyártóüzemmel. 2017-ben a Toyota 1.001.662 Toyota és Lexus modellt értékesített Európában.

A Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech s.r.o. (TPCA)
A Toyota és a PSA vegyesvállalata. A Kolín – Ovčáry ipari parkban 2002-ben, 26 milliárd cseh korona kezdeti befektetéssel felépült üzem 2005 februárjában kezdett működni. A TPCA jelenleg 2400 embert foglalkoztat, és a vállalat a Cseh Köztársaság egyik legnagyobb exportőre. Az üzem jelenleg a kimagaslóan megbízható és csekély üzemanyag-fogyasztású Toyota Aygo, Peugeot 108 és Citroën C1 városi kisautókat gyártja. A BAT (Best Available Techniques) szerint a TPCA alkalmazza a leginkább környezetbarát technológiákat, amiért az üzem nemcsak díjat nyert, hanem az EN ISO 14001:2004 tanúsítványt is megkapta. A vállalat az elmúlt tíz évben nemcsak a több ezer munkahely teremtésével járult hozzá Kolín és környéke fejlődéséhez, hanem azzal is, hogy számos jótékonysági projektet támogatott a régióban, 114 millió cseh korona értékben hozzájárulva több mint 700 ilyen projekthez.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER