Címkék: Hyundai IONIQ

2023. július 14. péntek, 14:34

 

A Hyundai IONIQ 5 N — az N sportmárka első tisztán elektromos nagyteljesítményű típusa — a mai napon az angliai Nyugat-Sussex megyében, a Goodwoodi Sebességfesztiválon tartotta világpremierjét.

 

 

 Az IONIQ 5 N az N márka elektromos jövőjének az első lépcsője, amely új lehetőséget kínál a sportos vezetésért rajongó ügyfelek számára, hogy közúton és versenypályán egyaránt villamosítsák autózás iránti szenvedélyüket.

Az új modellel folytatódik a Hyundai azon hagyománya, hogy egymással párhuzamosan kínál kiváló minőségű mobilitási megoldásokat és vezetőközpontú N modelleket. Az N márka 2014-ben tért vissza a rali világbajnokságba, majd azt ezt követően elért, számos bajnoki cím olyan győztes génekkel vértezte fel a Hyundai márkát, amely a nagyteljesítményű N modellekben ölt testet. Ez a lendület most a villamosítással folytatódik, amint a díjnyertes E-GMP platformra épülő IONIQ 5 tökéletes kiindulási alapot biztosít az N márka első nagyteljesítményű elektromos modelljéhez.

 

 

 

Az IONIQ 5 N a Hyundai Motor abszolút technológiai szakértőjévé emeli a Hyundai N márkát, amelynek fejlett technológiáiból idővel a Hyundai összes elektromos típusa részesülhet, elősegítve a Hyundai azon stratégiai céljának megvalósulását, hogy növelje a márka általános versenyképességét. Az IONIQ 5 N ennek a stratégiai átállásnak az első lépcsőfoka, amelyet később további elektromos N modellek követnek majd.

„A Hyundai N márka az élharcosa a Hyundai Motor Company technológiai vezető szerepre törekvésének.” – mondta Jaehoon Chang, a Hyundai Motor Company elnök-vezérigazgatója. „Az N márka a technológiai know-how és a motorsport-tapasztalatok győztes kombinációjára alapozva új mércét teremt a járműteljesítmény terén. Ennek legfrissebb gyümölcse az IONIQ 5 N, amely új fejezetet nyit a sportos elektromos járművek történetében. A jármű megteremtésében szerepet játszó, kulcsfontosságú fejlesztések még inkább megerősítik a Hyundai versenyképességét, és ez a márka összes leendő típusára érvényes. Pontosan ez az N márka létezésének a célja.”

Az IONIQ 5 N az alapmodell elektromos, globális moduláris platformját (E-GMP) az N márka motorsportból származó technológiáival és a villamosított „gördülő laboratóriumokon” (pl. RM20e, RN22e és N Vision 74) keresztül szerzett tapasztalatával kombinálta. Ennek köszönhetően a legteljesebb mértékben kiaknázhatták az elektromos járműben rejlő teljesítmény-tartalékokat, és biztosították, hogy az maradéktalanul megvalósítsa az N márka három teljesítmény-oszlopát: a kanyarbetyár viselkedést, a versenypálya-alkalmasságot, és a mindennapi használati értéket.

„Az IONIQ 5 N azért született, hogy a létező legmodernebb technológiákat felhasználva a vezetési élmény új szintjét valósíthassuk meg. Az IONIQ 5 N bevezetésétől kezdve az N márka arra törekszik, hogy üzemanyagtól függetlenül biztosítsa az N-re jellemző, élvezetes vezetési élményt – legyen az benzines, elektromos vagy hidrogén üzemű.” – mondta Till Wartenberg, a Hyundai Motor Company N márkáért és motorsport részlegért felelős alelnöke. „Hogy ezt megvalósíthassuk, rajongóinkra gondosan odafigyelve hangoltuk be az első, tisztán elektromos N modellt, hogy legigényesebb ügyfeleink számára is biztosíthassuk az elektromos vezetés élményét.”

Két villanymotoros összkerékhajtás, a ralisportból átemelt, vezethetőséget támogató kanyarbetyár képességekkel

Az IONIQ 5 N „kanyarbetyár” képességeinek megalapozásaként nem kevesebb mint 42 kiegészítő hegesztési ponttal és 2,1 méternyi extra ragasztóanyag felhasználásával növeltük a nyers karosszéria szilárdságát. A villanymotor és az akkumulátor rögzítési pontjait megerősítettük, növeltük az első és hátsó segédvázak oldalirányú merevségét. A rali világbajnokságban szerzett tapasztalatokat felhasználva megalkotott integrált féltengelyeket (IDA) alkalmaztunk elöl és hátul. Ezeket megerősítettük, hogy elviseljék a villanymotorok nagyobb forgatónyomatékát, míg a 21 colos kovácsolt alumínium keréktárcsák alkalmazásával csökkentettük a rugózatlan tömeget.

A még közvetlenebb kormányreakciók és -visszajelzés érdekében az IONIQ 5 N kormányoszlopát megerősítettük, ami fokozott szilárdságot eredményezett. Ezen túlmenően a modell egyedi N hangolású, fogaslécre ható elektromos kormányszervót (N R-MDPS) kapott, rövidebb kormányáttétellel és fokozott visszajelzéssel. Mindezen fejlesztések közvetlenebb, részletgazdag visszajelzést adó kormányozhatóságot eredményeztek, ami a magabiztos vezetés egyik alapfeltétele.

Az N Pedál azért született, hogy az elektromos járművek eredendően nagy tömegéhez és méretéhez alkalmazkodva valósítsuk meg a Hyundai bajnok i20 N WRC versenyautóiban megismert, közvetlen vezethetőséget. Az IONIQ 5 N-ben alkalmazott, intelligens, szoftveres funkció késlekedés nélküli ráfordulást és közvetlen gázreakciókat eredményez. Az i-Pedál regeneratív fékrendszerhez hasonló technológiát alkalmazó N Pedál a takarékos üzem helyett a villámgyors, lélegzetelállító kanyarvételt részesíti előnyben. A rendszer lassító erőt alkalmazva markáns átterhelést ér el, így a jármű precízebben léphet be a kanyarba.

Az N Drift Optimalizáló funkció számos járműfunkció valós idejű szenzoradatok alapján történő, összehangolt vezérlésével tartja fenn a driftszöget. Az integrált Torque Kick driftfunkció a belső égésű motorral szerelt, hátsókerék-hajtású autóknál alkalmazott kuplungrúgást szimulálja olyan helyzetekben, ahol a drift gyorsabb indítására van szükség. A funkciót a kifinomult elektronikus vezérlő technológia teszi lehetővé.

Az N Nyomatékelosztás funkció a hajtóerő első és hátsó tengely közötti eloszlását variálja szabadon, 11 beállítható fokozatban. A hátsó tengelyen elektronikus részlegesen önzáró differenciálmű (e-LSD) segít optimalizálni a kanyarvételi képességet, az irányíthatóságot. A kiegészítő kerékszenzorok, valamint a fokozott mértékű csillapítást biztosító, megnövelt méretű lengéscsillapítók alkalmazásának köszönhetően az elektronikusan szabályozott felfüggesztés szélesebb menetdinamikai tartományt fed le.

A versenypálya-alkalmasságot továbbfejlesztett teljesítmény-elektronikai rendszer, hatékonyabb akkumulátor-hűtés, valamint N Brake Regen fékenergia-visszanyerés fokozza.

A Hyundai N nagyteljesítményű elektromos járművét számos műszaki fejlesztés emeli magasabb szintre. A villanymotorok maximális fordulatszáma eléri a 21 000/percet; a legnagyobb teljesítmény az N Grin Boost funkciót aktiválva 478 kW / 650 LE. Ezt az a kétfokozatú, nagyobb hatásfokú inverter teszi lehetővé, amely fokozott teljesítményt nyer ki az új, 84 kWh kapacitású akkumulátorból.

A versenypálya-használatot számos exkluzív funkció támogatja. Az N Grin Boost 10 másodpercre megnöveli a motorteljesítményt, így fokozva a gyorsítóképességet, míg az N Rajtautomatika három fokozatban szabályozott tapadással biztosítja a lehető legdinamikusabb rajtot, így a vezető a profi autóversenyzőkhöz hasonlóan indulhat el álló helyzetből. A Track SOC (Versenypálya töltöttségi szint) automatikusan kiszámítja a körönkénti energiafelhasználást.

Az IONIQ 5 N új mércét állít az extrém versenypálya-használatra optimalizált hőgazdákodás terén. Az IONIQ 5 N-nél a versenytársakhoz képest kisebb mértékben érvényesül a túlzott hőterhelésből fakadó teljesítményvesztés.

Az autó megnövelt hőcserélő felülettel, jobb motorolaj- és akkumulátor-hűtővel felszerelt, fokozott teljesítményű akkumulátor hőszabályozási rendszert alkalmaz. Az akkumulátor és a villanymotor hűtőköre külön radiátort kapott, így az IONIQ 5 N a lehető legtovább elkerülheti a túlmelegedésből adódó teljesítménycsökkenést intenzív versenypálya-használat előtt, illetve annak során.

A pályahasználatot megelőzően a vezető az N Akkumulátor Előkondicionálás funkciót alkalmazva a tervezett felhasználástól függően úgy állíthatja be az akkumulátorcellák hőmérsékletét, hogy azok a lehető legjobb hatásfokon működjenek. A gyorsulás (drag) üzemmódot választva ez rövid ideig tartó maximális teljesítmény-kifejtést jelent, míg a versenypálya (track) üzemmód a lehető legalacsonyabb hőmérsékletet állítja be, hogy minél több gyors kört tehessünk meg az autóval.

Az N Race funkcióval az elektromos modell még inkább alkalmassá tehető a tartós versenypálya-használatra: ilyenkor a pilóta közvetlenebb módon befolyásolhatja az autó energia-felhasználását. Az N Race a motorsportból átemelt szemléletet alkalmazva a legteljesebb mértékben mozgósítja a rendszer teljesítmény-tartalékait, ezzel az elképzelhető legjobb köridőket biztosítva. A beállítások ilyen szintű módosításához a hagyományos hajtásláncok esetében szerelőkre és speciális eszközökre volna szükség, az IONIQ 5 N vezetője azonban néhány gombnyomással áthangolhatja autóját.

Az N Race funkciót alkalmazva a vezető választhat a hosszú és rövid távú használat között. Az előbbi (Endurance) üzemmód a lehető legjobb hatótávolságot biztosítja a versenypályán. Ennek érdekében korlátozza a hajtáslánc csúcsteljesítményét, így a rendszer lassabban melegszik fel. Ezzel szemben a rövid távú futamokra (Sprint) optimalizált beállítás rövidebb időtartamokra biztosítja a maximális teljesítmény-kifejtést. Ennek köszönhetően a vezető pontosan megvalósíthatja energetikai stratégiáját, és biztosíthatja a tervezett menetdinamikai célok elérését támogató, optimális teljesítmény-tartományt.

Az IONIQ 5 N a Hyundai legnagyobb teljesítményű fékrendszerét alkalmazza. Az N fékek elöl 400 mm-es tárcsákat alkalmaznak négydugattyús monoblokk nyergekkel, míg hátul 360 mm-es féktárcsákat találunk. Ezek a fékek új fejlesztésű, kistömegű anyagokból épülnek fel, hatékony hűtésükről optimalizált légáramlás gondoskodik. Ezen túlmenően, míg a fékenergia-visszanyerő (regeneratív) rendszert általában az energiafelhasználás csökkentésére szokás alkalmazni, az IONIQ 5 N esetében úgy értelmeztük újra a működését, hogy jobb lassítóképességet biztosítson. A regeneratív fékrendszer a fékerő elsődleges forrása, amihez szükség esetén a mechanikus fékek is hozzájárulnak, így versenypálya-használat esetén sem kell tartani a fékrendszer fáradásától.

A Nürburgring Nordschleifén szükséges, intenzív fékteljesítmény elérése érdekében a Hyundai N mérnökei kifejlesztették az N Brake Regen rendszert. Ez a kifejezetten az IONIQ 5 N modellre méretezett regeneratív fékrendszer minden hasonló megoldásnál nagyobb: akár 0,6 g mértékű lassításra alkalmas önmagában az N Brake Regen funkciót használva. A rendszer az ABS működése során is aktív marad, ilyenkor 0,2 g negatív gyorsulásra képes. Az elektromos jármű viszonylag nagy tömege miatt felmerül a fékerő csökkenésének a veszélye, ezt azonban a regeneratív fékhatás maximalizálásával lehet semlegesíteni, hiszen a mechanikus fékeknek így kisebb fékerőt kell kifejteniük.

Az N Brake Regen és a hidraulikus fékek harmonikusan összehangolt működésének köszönhetően a vezető semmit nem észlel a két rendszer közötti átmenetből. Ezen túlmenően a rendszer támogatja a ballábféket, azaz a vezető versenypályán egyszerre taposhatja a gáz- és fékpedált.

 

 

 

Ultramodern technológia biztosítja a megszokott váltási érzetet és a magával ragadó vezetési élményt a mindennapokra optimalizált sportautó fedélzetén

Mindennapi használatra alkalmas sportautóként az IONIQ 5 N magával ragadó váltási érzetet és abból fakadó, érzelemdús vezetési élményt kínál, köszönhetően az integrált N e-shift és N Active Sound + funkcióknak. Az N e-shift jóvoltából a vezető maga szabályozhatja a teljesítménykifejtést, míg az N Active Sound + rendszer az elektromos járművekre jellemző, futurisztikus hangzás mellett a belső égésű motorral szerelt sportautók motor-, illetve kipufogóhangját is képes szimulálni, így fokozva a vezetés élményét. Ez a két rendszer együtt olyan, a belső égésű motorral szerelt autóktól megszokott hanghatásokat, illetve terhelésváltásokat biztosít, amelyek még intenzívebbé teszik a vezetés élményét.

A sportos vezetők gyakran kritizálják az elektromos járműveket, mert azok nem biztosítanak kellő visszajelzést pilótájuknak. A Hyundai N mérnökei ezért fejlesztették ki az N Active Sound +, illetve N e-shift rendszereket, hogy részletgazdag visszajelzést biztosítva segítsék elő az IONIQ 5 N még pontosabb irányítását. Az N márka kiemelt hangsúlyt fektet a teljesítmény pontos adagolhatóságára, ezért az N Active Sound + eltér az elektromos járművekhez korábban kidolgozott hanghatásoktól.

Az N e-shift rendszer a belső égésű motorral szerelt N sportautók nyolcfokozatú duplakuplungos sebességváltójának (DCT) működését szimulálja. Ezt a villanymotor nyomatékleadásának szabályozásával, illetve a kapcsolást követő rántás szimulálásával éri el. Az eredmény egy olyan pontosabb, interaktív vezetési élmény, amely az átlagos elektromos autók helyett a benzinmotoros sportkocsikat idézi.

Az N Active Sound+ és N e-shift funkciók együtt magával ragadóbb, izgalmasabb érzékszervi élményt biztosítanak a vezető számára, ezzel fokozva a vezetés örömét. A rendszer tíz (nyolc belső és kettő külső) hangszórót alkalmaz, amelyek három különböző hangzástematikát kínálnak. Az 'Ignition' (gyújtás) tematika az N márka kétliteres turbómotorjainak a hangját idézi, míg az ‘Evolution’ az RN22e gördülő laboratórium által ihletett, sportos hanghatást biztosít. A harmadik, ‘Supersonic’ elnevezésű tematikához a dupla sugárhajtóműves vadászrepülőgépek adtak ihletet; ez a beállítás változó hangerővel kíséri a kanyarvételt. Az N Active Sound+ funkció szerepe, hogy a vezető a hanghatások alapján pontosan fel tudja mérni a teljesítmény-kifejtés pillanatnyi mértékét.

Az IONIQ 5 N egy további, csak Európában elérhető funkciója az N Road Sense, amely a kanyargós útszakaszt jelölő jelzőtábla észlelésekor automatikusan felajánlja a vezetőnek, hogy aktiválja az N üzemmódot. Így a pilóta maximálisan kiélvezheti a vezetés minden pillanatát.

Az alapkivitelű IONIQ 5 modellhez hasonlóan az N variáns is rendelkezik járműből-a-fogyasztóra (V2L) funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy a vezető a nagyfeszültségű hajtóakkumulátorban tárolt elektromos energiát felhasználja különféle eszközök (pl. elektromos kerékpárok, kemping-felszerelések vagy háztartási gépek) működtetésére, akár a jármű lekapcsolt állapotában.

Sportos optikai elemek csábítanak szenvedélyes vezetésre

Az IONIQ 5 N megjelenését olyan sportos optikai részletek teszik ellenállhatatlanabbá, mint a kontrasztos fekete idomok vagy a hátsó légterelő szárny, amely nem csak az alapmodellre is jellemző, dinamikus karaktert hangsúlyozza ki, de versenypályán a vezethetőséget is javítja.

Az N modell karosszériájának arányaiban is eltér az alapkivitelű IONIQ 5-től. 20 mm-rel alacsonyabb, a szélesebb abroncsok miatt a kerékíveknél 50 mm-rel szélesebb, a modell hosszúsága pedig 80 mm-rel nőtt, köszönhetően a hangsúlyosabb diffúzornak.

Elöl az N maszk tűnik fel: a grafikus orrkialakítás valós funkcióval bíró rácsozattal, légfüggöny funkcióval és csappantyúkkal szolgálja a hatékonyabb hűtést. Az első lökhárító alsó részén körbefutó légterelő perem egyrészt az ültetett futóműre, másrészt az autó sportos karakterére emlékeztet. A fekete lökhárítóborítás alján látható 'világító narancssárga' részlet – amellyel kizárólag az elektromos N modelleken találkozhatunk – az oldalsó kötények mentén folytatódik, hamisítatlan versenyhangulattal vértezve fel az IONIQ 5 N-t.

Ezt a hatást erősítik a kiemelkedő rugózási komfortot és vezethetőséget biztosító, versenypályán is kiválóan tapadó, 275/35 R21 méretű Pirelli P Zero abroncsokkal szerelt, 21 colos kovácsolt alumínium keréktárcsák is.

Hátul az N márkára jellemző, látványos légterelő szárny, a narancssárga betétekkel díszített diffúzor, illetve a légkivezető nyílás együtt biztosítanak optimális aerodinamikai teljesítményt, egyszerre erősítve az IONIQ 5 N sportos alkalmasságát és agresszív megjelenését. A légterelő szárnyban kapott helyett a szintén csak az N modellekre jellemző, háromszögletű harmadik féklámpa. A csomagtérajtó alatt egyedi N lökhárító-borítást találunk: a fekete felületet kockás zászló mintázatú, fényvisszaverő grafika díszíti. A hátsó szélvédő ablaktörlőt kapott.

Az IONIQ 5 N utastere az N márka termékeitől megszokott környezetet mutatja, olyan N-specifikus részletekkel, mint a kormánykerék, az ülések, a küszöbvédő betétek vagy a fém pedálok: minden az optimális versenypálya-használatot támogatja.

Az újonnan tervezett N kormánykeréken első ízben jut hangsúlyos szerephez az N márkalogó. Az itt elhelyezett, a vezető igényei szerint elrendezett N gombokról állítható be a kívánt üzemmód. Ezek az üzemmódok testre szabhatók, mindegyik gombhoz különféle kombinációk társíthatók, így a pilóta a legteljesebb mértékben kiaknázhatja az IONIQ 5 N élvezetes vezethetőségét. A három óránál található N Grin Boost gomb ösztönösen elérhető, azonnali hozzáférést biztosít a maximális gyorsítóképességhez. Az N e-shift és N Pedál funkciók aktiválására szolgáló füleket optimálisan helyezték el, azokat a vezető ujjaival könnyen eléri.

Az IONIQ 5 N középkonzolját megint csak a versenypálya-használatra optimalizálták: az eltolható kartámasz mellett térdpárnázatot, valamint sípcsontvédő elemet is kapott. A padlókonzol meghosszabbítása merevebbé teszi a szerkezetet, ami ugyancsak elősegíti a sportos vezetést. A mindennapi használat követelményeit szem előtt tartva USB-C töltőaljzat, vezeték nélküli telefontöltő, valamint pohártartók is találhatók ugyanitt.

Az N ülések hangsúlyos párnázatukkal még az éles kanyarvétel során fellépő, intenzív oldalirányú gyorsulások esetén is határozottan tartják a testet, így a pilóta minden körülmények között stabil, optimális testhelyzetben vezethet. Az N kagylóülések mintegy 20 mm-rel mélyebben helyezkednek el, mint az alapkivitelű ülések: ezeket kifejezetten az intenzív versenypálya-alkalmasságot kereső ügyfelek számára fejlesztettük ki. Az üléseket elöl és hátul egyaránt az N embléma díszíti, elöl köszöntő világítással. A kagylóülés kétszínű kivitele a hátsó üléseken is megjelenik.

Az N modellekre jellemző vezetési stílushoz igazodva az IONIQ 5 N pedáljait úgy alakítottuk ki, hogy a motorsport jellegű felhasználás során (túlkormányzottság, drift), mindkét pedál egyidejű használata esetén se csússzon le róluk a vezető lába. A lábtámasz elősegíti a mindenkori stabil üléshelyzet fenntartását, akár intenzív lassítás során is.

Új, kockás zászlót idéző dizájn – az IONIQ 5 parametrikus pixel világításának motorsport hangulatú átirata – látható a küszöbbetéteken, a fém pedálokon és a lábtámaszon, rávilágítva az N márka motorsportban gyökerező szellemiségére.

A normál IONIQ 5-höz hasonlóan az IONIQ 5 N fedélzetén is fenntartható anyagokkal találkozunk, az újrahasznosított papírból készített ajtóbetétektől kezdve a cukornád alapú bio-PET szöveteken át az újrahasznosított PET-palackokból készített fonalakig, a cukornád alapú bio-TPO anyagoktól a környezetbarát feldolgozású bőrkárpitozásig. Az IONIQ 5 N ezek mellett újrahasznosított gumiabroncsokból kinyert festékanyagot, valamint újrahasznosított Alcantara ülésszövetet is kínál.

 

 

 

Az IONIQ 5 N a 2023-as Goodwoodi Sebességfesztiválon

Az IONIQ 5 N áll a figyelem középpontjában, amint az N márka idén első ízben vesz részt a Goodwoodi Sebességfesztiválon. Az N márka kifejezetten erre az alkalomra épített standján több jármű is helyet kap, az i20 N WRC-től kezdve az N Vision 74 és RN22e tanulmányautókon át a frissen leleplezett IONIQ 5 N-ig. Ugyanitt számos programmal is várják a közönséget, a verseny-szimulátoroktól kezdve a fotólehetőségekig.

Az N márka goodwoodi jelenlétének fénypontja az exkluzív 'N pillanat’ lesz, amelyre az elmaradhatatlan goodwoodi hegyi felfutó keretében kerül sor. Az N pillanat felvonultatja az N márka versenyautóit és gördülő laboratóriumait, hogy aztán az esemény fénypontjaként bemutatkozzon az új IONIQ 5 N, valamint az IONIQ 5 N Drift Spec koncepciójármű, amelyet itt láthat először a világ. Mindezeken túl az erdei raliszakaszon egy 2023-as specifikációjú i20 N WRC is részt vesz.

 

 

 

 

Műszaki adatok 

IONIQ 5 N

Villanymotorok teljesítménye

Elöl

166 kW / 226 LE

Hátul 

282 kW / 383 LE 

Összteljesítmény 

448 kW / 609 LE

Maximális teljesítmény

478 kW / 650 LE

(Elöl: 175 kW, 238 LE / Hátul: 303 kW, 412 LE)

Akkumulátor

Kapacitás

84 kWh

Töltés

Töltési teljesítmény

350 kW

Töltés időtartama

10 - 80%: 18 perc

Méretek

Hosszúság

4715 mm

Szélesség

1940 mm

Magasság

1585 mm

Tengelytáv

3000 mm

Abroncs

Pirelli P Zero 275/35R21

Fékrendszer

Elöl

4 dugattyú, 400 mm

Hátul 

1 dugattyú, 360 mm

Regeneratív fékrendszer

Lassítás

0,6 g (0,2 g az ABS működése során)

0 – 100 km/óra

3,4 mp (Boost)

Végsebesség

260 km/óra 

Hatótávolság

A regionális piaci bevezetéskor lesz elérhető

Karosszériaszínek

Performance Blue matt, Performance Blue, Abyss Black gyöngyház, Cyber Gray metálfény, Ecotronic Gray matt, Ecotronic Gray, Atlas White matt, Atlas White, Gravity Gold matt, Soultronic Orange gyöngyház

Beltéri színek

Fekete, Performance kék díszítő részletekkel

 

 

 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER