2011. április 21. csütörtök, 15:14

 

A közelgő húsvéti hosszú hétvége előtt a sorban állás elkerülése érdekében érdemes elővételben megváltani az úthasználati jogosultságot. Erre az ÁAK Zrt. közel 2100 értékesítési helyet számláló saját és viszonteladói hálózatán kívül többek között mobiltelefonon és interneten keresztül is lehetősége van az autósoknak.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az úgynevezett hosszú hétvégéken jelentős forgalomnövekedés figyelhető meg az e-matricák értékesítésének terén, így ezek az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ügyfélszolgálati irodáin és a viszonteladói hálózat egyes pontjainál sok esetben csak sorban állás árán szerezhetőek be. A Társaság a közelgő húsvéti hosszú hétvége kapcsán szeretné felhívni az utazóközönség figyelmét, hogy az úthasználati jogosultságot elővételben is meg lehet vásárolni, így elkerülhetővé válnak a tumultuózus jelenetek. Ezen kívül az ÁAK Zrt. virtuális e-matrica értékesítő rendszere négy alternatív lehetőséget biztosít a vásárlása:

Interneten keresztül, (elővételben is)
Bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül, (elővételben is)
Mobiltelefonról küldött SMS üzenet segítségével (mindhárom hazai szolgáltatónál elérhető), Telefonhívással.

Az ÁAK Zrt. felhívja az e-matricát vásárlók figyelmét, hogy a későbbi pótdíjfizetés elkerülése érdekében a vásárláskor pontosan adják meg a szükséges adatokat (rendszám, ország, díjkategória, érvényesség kezdete, érvényességi időtartam), és a végleges jóváhagyás előtt körültekintően ellenőrizzék azokat. Az összes értékesítési módnál lehetőség van arra, hogy a rögzített adatokat a végső jóváhagyás előtt módosítsák, illetve visszavonják. Fontos, hogy minden tranzakció esetében meg kell várni a visszaigazolást (hagyományos értékesítő helyen az ellenőrző szelvény vevői példányát, elektronikus értékesítő rendszernél a szolgáltató által küldött értesítést).

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni.
Ez az április 20-án átadott M43-as autópálya új szakaszára is érvényes, amely teljes hosszában, minden jármű számára csak díjfizetés ellenében vehető igénybe.
(Kivétel ez alól az M5 autópálya és az 5. sz. főút közötti szakasz, amelyet a D1 kategória járművei (3,5 t alatti gépjárművek) díjmentesen használhatnak, azonban a D2, D3, D4 kategóriák számára ez is díjköteles.).

A korábbi évekhez hasonlóan idén Húsvétkor is számítani lehet a magyarországi autópályák illetve határátkelők forgalmának jelentős növekedésére. A Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások várhatóan csütörtök délután és hétfő este fognak nagy számban átutazni az országon, ami főként az M1-es és M5-ös autópályát és az M0-ás autóutat érinti. Péntek délután a fővárosból kivezető, kedd reggel pedig a bevezető utak forgalomnövekedésével kell számolni, emellett pedig a nagyobb városokat elkerülő utakon is több járműre lehet számítani.

A várhatóan nagy hétvégi forgalomra és a kedvező időjárási körülményekre való tekintettel a motoros mentők már ezen a héten megkezdték tevékenységüket. Az Országos Mentőszolgálat és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. együttműködésének eredményeként a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat meghatározott szakaszain október közepéig balesetek bekövetkeztekor ilyen mentőegységek lesznek bevethetők. A két fél közötti feladatmegosztás értelmében az ÁAK Zrt. biztosítja a telephelyeket, az Országos Mentőszolgálat pedig mentőorvosokról, azok bérezéséről és a motorok üzemeltetéséről gondoskodik.

A sürgősségi betegellátás rendszerébe jól integrálható szolgáltatás módot ad a szükségleteknek megfelelő mentőerők hatékony alkalmazására, illetve arra, hogy a mentőmotorok ellátási körzetén belül a mentőorvos a lehető leggyorsabban jusson el a baleset helyszínére. A megállapodás szerint ezen a héten egy-egy motoros mentő kezdte meg szolgálatát az M3-as autópályán Gödöllő és az M0-ás autóúton Szigetszentmiklós térségében. Napi 12 órában tartanak ügyeletet, és az említett telephelyek 50 km-es körzetében lesznek bevethetők (nem csak a gyorsforgalmi utak tekintetében).


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER