2012. július 04. szerda, 14:31

 

Mielőtt nekivágnak autójukkal egy hosszabb útnak, a térkép áttanulmányozása és az útvonal megtervezése mellett érdemes az autót átvizsgálásra elvinni szervizbe. Ha erre nincs mód, akkor legalább 5 alapvető dologra kell odafigyelni a biztonságos és zavartalan utazás érdekében.

1. Ellenőrizzék a gumik állapotát, guminyomást és a pótkerékről se feledkezzenek meg!
A nyári melegben a gépkocsi abroncsaiban levő légnyomás gyakran megemelkedik, ezért hosszabb út előtt nem csak azt kell ellenőrizni, hogy a kerekek megfelelő állapotban vannak-e, de azt is, hogy a kerekekben a nyomás is az autó előírásai szerinti. Azonban ha egy forró nyári napon állítjuk be a légnyomást, akkor hűvös időben nem lesz elegendő az abroncs nyomása. Alacsony nyomás mellett akár 3 százalékkal is megnőhet az üzemanyag-felhasználás.

2. Vigyenek magukkal egy flakon motorolajat!
Azoknál a gépkocsiknál, amelyek nem rendelkeznek elektronikus motorolajszint-ellenőrző berendezéssel, javasolt az olajszint-ellenőrzést 2000 kilométerenként, vagy hosszabb utazás előtt elvégezni. Kisdeák Lajos, a MOL-LUB Kft. kenéstechnikai szolgáltatás vezetője a következő jó tanácsot adta: „váratlan helyzetek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy mindig legyen az autó csomagtartójában biztosítékként egy – a gyártó előírásának megfelelő – motorolaj, így nem okoz bonyodalmat, ha külföldön, ismeretlen terepen villan fel a motorolajszint-jelző lámpa.”

3. Ellenőrizzék a folyadékok (hűtőfolyadék, szélvédőmosó folyadék) szintjét!

4. Hosszabb utazás esetén az utastér hűtése is létfontosságú
A meleg jelentősen rontja az autóvezető teljesítményét, és a figyelem lankadásához vezet, ezért ha lehetséges, teremtsünk az autóban ideális körülményeket a vezetéshez. A légkondicionálót célszerű rendszeresen karbantartani, és a pollenszűrő időszakos cseréjéről sem érdemes megfeledkezni.  cserélni.

5. Számítsanak a legkedvezőbbre, de készüljenek fel a legrosszabbra!
Még a legalaposabb felkészülés mellett is megtörténhet a legrosszabb, lerobban az autó. Az ilyen esetekre érdemes összerakni egy kisebbfajta csomagot, amelynek az egyébként is kötelező elakadásjelző háromszög és fényvisszaverő mellények mellett további elemei: a takaró, elemlámpa, egy részletes térkép.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER