2012. július 04. szerda, 12:59

 

Az Európai Parlament állásfoglalása szerint 2015-ig minden új autót fel kellene szerelni egy úgynevezett e-segélyhívóval, amely baleset esetén automatikusan tárcsázza a 112-es hívószámot.

Az állásfoglalás készítői szerint "az Európai Parlament támogatja, hogy minden autós rendelkezésére álljon az e-segélyhívó, mivel azok önkéntes alapon történő bevezetése eredménytelen volt. Ezért azt kérjük az Európai Bizottságtól, hogy amint lehet, nyújtson be jogszabályjavaslatot arról, hogy 2015-ig minden uniós tagállamban tegyék kötelezővé az ilyen készülék használatát az új autókban."

Jelenleg csak a személyautók 0,7 százalékában van ilyen készülék, pedig a képviselők szerint a szolgáltatáshoz szükséges technológia rendelkezésre áll, és a beszerelés kevesebb mint 100 euróba kerül.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden megszavazott jelentés vitájában Gurmai Zita (MSZP) kiemelte, hogy a becslések szerint a gyors segítségnek köszönhetően évente 2500 élet lenne megmenthető az unióban. A képviselő szerint szükség van a kötelező erejű európai uniós fellépésre, mert a már több mint tíz éve elérhető technológiát jelenleg csak néhány országban, és főként luxusautókban használják, magáncélú hálózatokon keresztül. "Az emberéleteket mentő, gyors segítségnek mindenki számára elérhetővé kell válnia – függetlenül attól, hogy az EU melyik tagállamában tartózkodunk" – fogalmazott a magyar politikus.
MTI


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER