2012. május 01. kedd, 11:44

 

A túraautó-világbajnokság szlovákiai fordulója kiválóan kezdődött Michelisz Norbert számára, aki a szombati időmérő edzésen megszerezte a magyar autósport első pole pozícióját a világbajnokságok történetében.

A vasárnapi első versenyen azonban a mezőny világbajnokai, Gabriele Tarquini és Yvan Muller megakadályozták a Zengő Motorsport versenyzőjét egy kiugró eredmény elérésétől. Micheliszt mindkét versenyen pontszerzőként, a hatodik helyen intették le. Wéber Gábor egész hétvégén nehezen boldogult a BMW-vel, de az első futamon a 10. helyen ért célba és végül megszerezte első világbajnoki pontját – Coronel kizárását követően pontjait - a túraautó-világbajnokságon, a második versenyt nem sikerült befejeznie.

michelisz-chevrolet

Első futam: A szabályoknak megfelelően az első verseny itt is repülőrajttal indult. Michelisz Norbert kiválóan tartotta meg vezető pozícióját, azonban a harmadik helyről induló 2009-es világbajnok, Gabriele Tarquini hamar letudta, csapattársát Aleksei Dudukalot és felzárkózott Norbi mögé. Az első kör végén Michelisz vezette a sort Tarquini, Dudukalo, D’Aste és Muller előtt. Wéber Gábor a mezőny végéről, a 20. helyről kezdhette meg a futamot és az első kör végére a 13. helyig jött előre a BMW-vel.

A pole pozícióból rajtoló magyar pilóta a harmadik körig tudta maga mögött tartani Tarquinit, aki csak egy kisebb kilökés árán tudta megelőzni a magyar fiút, aki ezzel a harmadik helyre csúszott vissza Dudukalo mögé és Muller elé. A franciával Michelisznek már többször meggyűlt a baja, most sem volt ez másképp és egy körrel a Tarquini-s ütközet után a mezőny másik világbajnoka is kiforgatta Norbit. Az eset után Michelisz a 8. helyen tudta folytatni a versenyt. Muller ezúttal nem úszta meg és egy áthajtásos büntetéssel jutalmazták meg a szabálytalan manőver miatt.   

Az utolsó körök Wéber Gábor számára alakultak izgalmasabban, aki első világbajnoki pontjáért harcolt Boardmannel és Macdowel-lel. A WTCC-ben idén debütáló magyar versenyző a nagy forróságban meg tudta őrizni hidegvérét és a mezőny végéről rajtolva megszerezte első túraautó világbajnoki pontját. Michelisz Norbert ismét pontszerző helyen ért célba és a hatodik helyen zárta a 10 körös futamot.

A versenyt Tarquini nyerte a csapattárs, Dudukalo és A Chevrolet versenyzője, Alain Menu előtt.

weber-szlovakia

Második futam.: Az élről induló D’Aste nem tudta maga mögött tartani a Chevrolet armadát és Robert Huff rögtön az első kanyar után átvette a vezetést. Michelisz nagy rajtot vett és az első kanyarban úgy látszott, hogy akár a negyedik hely is elérhető, de az első kanyar kijáratán tempót és pozíciót is vesztett. Az első helyért Huff és Muller csatáztak, őket Tarquini követte kisebb hátránnyal. Michelisz az első kör végére a 10. helyre csúszott vissza, majd a forma-1-et is megjárt portugál, Monteirot megelőzve feljött a kilencedik pozícióba.

Wéber számára kiválóan indult a második futam, a startot követően öt versenyzőtársát is megelőzte, azonban a verseny harmadik körében kilökték és a sóderágyban ragadt. Az élen Huff elszakadt Mullertől, Tarquini pedig utolérte a franciát, majd össze is ötköztek, de mindketten meg tudták tartani pozíciójukat. Michelisz a hatodik körben a marokkói, Bennanit előzte meg és jött fel az újabb 8 pontot érő hatodik helyre.

A futamgyőzelem idén először Robert Huffé lett, aki feljött a második helyre, Yvan Muller mögé a világbajnoki pontversenyben.

Michelisz Norbert 8. a világbajnoki értékelésben 47 megszerzett ponttal, Wéber Gábor 2 ponttal a 20. helyen áll. A Yokohama Driver’s Trophy-t Pepe Oriola vezeti 62 ponttal, Stefano D’Aste előtt, Michelisz 15 pontos hátránnyal a harmadik helyen áll.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER