Címkék: 2015 | Dakar | Peugeot | Stéphane Peterhansel

2014. június 21. szombat, 06:28

 

Stéphane Peterhansel meglehetősen szokatlan módon tette közhírré június 15-én, hogy a 2015-ös Dakaron a Peugeot-Total csapattal indul. Addig is, amíg nekivág a világ legkeményebb tereprali versenyének a 2008 DKR-rel, a Dakar rekordereként beült egy egészen másfajta Peugeot pilótafülkéjébe és… a Saint Cloud park lejtőin az új csapattárs, Cyril Despres társaságában autózott.

 

A hír bejelentése a vidámság jegyében íródott ugyan, ám Stéphane Peterhansel szerződtetése Carlos Sainz és Cyril Despres oldalán remekül mutatja, hogy a Peugeot, a Red Bull és a Total mennyire komolyan veszi a Dakarban megtestesülő kihívást. A francia pilóta igazi élő legenda a terepralik világában. Hat motoros és öt autós győzelmével vitathatatlan Dakar-csúcstartó. Számtalanszor bizonyított tehetsége és tapasztalata komoly ütőkártyákat jelent a Peugeot-Total csapatnak, amelynek igazi álomcsapatot sikerült létrehoznia.



A hűséges navigátora, Jean-Paul Cottret oldalán a csapathoz igazoló Stéphane Peterhansel számára ez a lépés logikus, sőt egyenesen egyértelmű : "Nagyon büszke vagyok, hogy tagja lehetek a csapatnak. Emlékszem, hogy a pályám elején, amikor még motorosként indultam a Dakaron, gyakran összetalálkoztam a szabad ég alatti szállásokon a Peugeot csapattal. Akkor egy álomnak tűnt, hogy megközelíthetem Ari Vatanent ! Így aztán mi sem természetesebb számomra, hogy csatlakozom ahhoz a csapathoz, amelyről annyit álmodtam. Tulajdonképpen vágytam erre a kalandra. Már évek óta arra gondoltam, hogy nagyszerű lenne, ha egy ilyen nagy név, a Dakaron számos sikert aratott márka visszatérne a terepraliba. Cseppet sem volt nehéz levenni a lábamról… "

A bajnokot persze nem a nosztalgikus érzések kerítették hatalmukba, hanem a győztes csapat ütőképessége vonzotta: "Figyelemmel kísértem a Peugeot, a Red Bull és a Total összefogásából született fantasztikus eredményt a Pikes Peaken. S amikor elkezdtünk a dologról beszélni, rögtön nyilvánvalóvá vált a csapat motiváltsága, elkötelezettsége és az, hogy milyen technikai eszközök állnak rendelkezésre. Hatalmas mérnöki szaktudás birtokában vannak, és kimagaslóan jó körülmények között dolgozhatnak. Ugyanolyan felfokozott állapotban vagyunk, ugyanúgy szomjazzuk a győzelmet".

Stéphane Peterhansel gyorsan talált ismerős arcokat a csapatban. Ott van például Cyril Despres! A két hajdani motoros igazi cinkos is, ezt bizonyítja, ahogy a Saint Cloud park dombjain együtt csúszkáltak. "Nem éppen szokványos egy ilyen versennyel indítani az együttműködést" – ismerte el Stéphane Peterhansel. "Ez tényleg nem mindennapi, és borzasztóan tetszik! Mintha egyfajta keresztelőn esnék át a Red Bull sportolóinak népes családjában. Nagy megtiszteltetés, és nagyon ismerős érzéseket idéz fel bennem, azt, amikor fiatal voltam és megnyertem a francia downhill gördeszka bajnokságot!"
 
Csapattársa, a motorról az autók világába frissen áttért Cyril számára ez remek alkalom arra, hogy megismerkedjen a négykerekű versenygépek vezetési fortélyaival. A tapasztalatok már most egyre gyűlnek, és napról napra újabbak követik... "Stéphane egész pályafutásom alatt mellettem állt és segített, vagy tanácsokat adott; az, hogy most autóversenyzőként ismét itt van mellettem az első lépéseknél, nagyszerű hír!" – örvendezik az ötszörös motorgyőztes.



Egy másik régi jó ismerős Stéphane Peterhansel számára: Carlos Sainz. 2006 óta a két pilóta több alkalommal és különböző versenygépekkel is megküzdött egymással a győzelemért. Mostantól pedig csapattársak. Ettől azonban nem ijed meg a Peugeot-Total csapat új tagja: "Régóta egyike vagyok Carlos rajongóinak, még abból az időből, amikor a WRC-vel versenyzett. Később lenyűgözött, hogy milyen remekül megtalálta a helyét a terepraliban. Most pedig rendkívül büszke vagyok arra, hogy egy csapatban vagyunk. Tudom azt is, hogy Carlos nagy vetélytársam lesz, de mindig kiváló, Dakar-győztes csapattársaim voltak, és ez egyáltalán nem zavar! A spanyol pilóta is örül az új csapattársnak: "Stéphane óriási tapsztalatot és tudást birtokol. Mindent tud a Dakarról, így sokat hoz majd a csapatnak és nekem is. Persze lesz egy plusz feszültség, ám ez még jobban arra ösztönöz, hogy még jobb legyek navigátorom, Lucas Cruz oldalán, akivel 2010-ben megnyertük a Dakart."

A Peugeot, a Red Bull és a Total a három pilóta, Carlos Sainz, Cyril Despres és Stéphane Peterhansel leszerződtetésével megalkotta az ideális csapatot. Bruno Faminnal, a Peugeot Sport igazgatójával madarat lehetne fogatni : "Hihetetlen, hogy a mi csapatunk színeiben indul ez a három legendás, kimagasló sikereket elért pilóta ! Fantasztikus csapat, melyben remekül kiegészítik egymást a versenyzők. Remélem, hogy képesek leszünk olyan autóval előrukkolni, amellyel Carlos és Stéphane a győzelemre pályázhat 2015-től, míg Cyril számára ez az időszak a betanulásé lesz. Stéphane csatlakozása erősíti a tapasztalokat a csapaton belül és javítja a fejlesztési képességeinket. A tehetségeknek ez az egyedülálló összhangja egy fantasztikus versenyautó megépítésére sarkall majd mindenkit."

Ha a Peugeot-nak a Dakaron elért négy győzelméhez hozzávesszük Carlos Sainz sikerét, Cyril Despres öt győzelmét és Stéphane Peterhansel tizenegy trófeáját, a francia gyártó összesen 21 győzelemből álló eredménylistával vág neki a következő Dakarnak, és mi más is lenne a cél, mint az, hogy már jövőre tovább gazdagodjon ez az exkluzív gyűjtemény…



Stéphane Peterhanselről dióhéjban
1965. augusztus 6-án született Echenoz-la-Méline-ben (Franciaország).
• 11 győzelmével csúcstartó a Dakar ralin
- 6 győzelem motorral (tíz indulásból): 1991, 1992, 1993, 1995, 1997 és 1998 (valamennyit  Yamaha motorral érte el)
- 5 győzelem versenyautóval (15 indulásból): 2004, 2005 és 2007 (Mitsubishivel), valamint 2012 és 2013 (Minivel)
• 1992-ben a Párizs-Moszkva-Peking rali győztese, és számos más jelentős tereprali verseny győztese: Tunézia (ötször), UAE Desert Challenge (ötször),  Baja Espana (háromszor), Atlas (egyszer) stb.
• Kétszeres enduro motor világbajnok (1997 és 2001)
• Az International Six Days Enduro (ISDE) ötszörös egyéni bajnoka
• A francia enduro motorbajnokság 11-szeres győztese
• 1979-ben a Francia Junior Gördeszka Bajnokság győztese


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER