Címkék: rally | Toyota

2021. március 01. hétfő, 19:38

 

Kalle Rovanperä lett minden idők legifjabb pilótája, akinek sikerült első helyre kerülnie a FIA Rally Világbajnokság mezőnyében, miután hazai pályán másodikként végzett a Sarkvidéki Finn Rallyn.

 

 

 Mindezt annak köszönheti, hogy a rallyt záró gyorsasági szakaszon sikerült a legjobb időeredményt elérnie a Toyota Yaris WRC-vel. Rovanperä egyébiránt az ugyancsak Yaris WRC-vel versenyző csapattársától, Ogiertól vette át a helyet aki az évadnyitó Monte Carlo Rallyn került az élre. A második futam után így Rovanperä személyében az első, míg Ogier és és Evans révén a harmadik és a negyedik helyen is a Toyota Gazoo Racing egy-egy pilótája áll, ezzel a Toyota a konstruktőrök versenyében is magabiztosan őzi vezető pozícióját. 

 

 

A 21 éves Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen már a rally elejétől kezdve ott voltak az élmezőnyben: az utolsó nap reggelén a második helyen álltak, 1,8 másodperccel a harmadik helyezett előtt, majd ezt az előnyt sikerült további 0,1 másodperccel növelniük az Aittajärvi szakaszon való első áthaladáskor. A gyorsasági szakaszon visszafelé Rovanperä érte el a legjobb időt ( 0,3 másodperccel volt gyorsabb a második helyezettnél), összesítésben így bebiztosította magának a második helyet, 2,3 másodperccel a harmadik helyezett előtt.

Ez volt eddig Rovanperä legjobb eredménye a FIA Rally világbajnokság versenyein. A gyorsasági szakaszon aratott győzelemmel megszerezte a maximális öt bónuszpontot is a pilóták, illetve az autógyártók mezőnyében, és pályafutása során első alkalommal az első helyen áll a bajnokságban, négy ponttal a második helyezett pilóta előtt. Az ötödik helyen célba érő Elfyn Evanssal a Toyota Gazoo Racing World Rally csapat továbbra is őrzi első helyét, 11 pontos előnnyel az autógyártók mezőnyében. Evans volt a leggyorsabb a vasárnapi első szakaszon, miközben folyamatosan harcolt az összetett negyedik hely megszerzéséért, de végül 8,9 másodperccel lemaradt róla.

Jelenleg holtversenyben a harmadik helyen áll a pilóták világbajnoki mezőnyében csapattársával, Sébastien Ogierrel, aki a kedvezőtlen rajtpozíciója ellenére is újabb pontot szerzett a gyorsasági szakaszon elért ötödik helyezésével. A TGR WRC Challenge Program pilótája, Takamoto Katsuta hatodik lett a legutolsó szakaszon a Yaris WRC-vel; ez az eredmény megegyezik pályafutása eddigi legjobbjával, a Monte Carlói idénynyitón elért helyezéssel.

 

 


Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)
“Kalle nagyon szépen szerepelt ezen a rallyn, az utolsó napon is sikerült megtartania második helyét és megnyerte a gyorsasági szakaszt, amivel fontos pontokat szerzett magának és a csapatnak is. Elfyn nagyon igyekezett feljönni a negyedik helyre, de nem jött össze neki. Még mindig az élen állunk mindkét világbajnoki tabellán, így elégedettek lehetünk, de természetesen ennél többre vágytunk. Ez egy hazai pályás futam volt a csapat számára, és reméltük, hogy sikerül majd győznünk itt. Úgy tűnt, hogy kicsit kínlódtunk a beállításokkal, ezért a pilóták nem voltak teljesen elégedettek az autóval. Voltak szakaszok, ahol gyorsak voltunk, de voltak olyanok is, ahol nem mentünk igazán jól, és ki kell majd elemeznünk, hogy ez miért alakult így.”

Sébastien Ogier (az 1. rajtszámú autó pilótája)
“Összességében nehéz volt ez a hétvége. Mindent megpróbáltunk, ami tőlünk tellett, de tudtuk, hogy mivel vezetünk a bajnoki mezőnyben, nehéz dolgunk lesz. Ettől függetlenül kemények küzdöttünk, de ez a kis hiba, amit tegnap az utolsó szakaszon elkövettünk, nagyon sokba került nekünk, és el is vitte a győzelmi esélyünket. A rajtpozíciónk miatt nem volt sok esélyünk győzni a gyorsasági szakaszon. Sajnos nem tudtam többet tenni; végig a csúszáshatáron autóztam, és így is túl sok volt hóból, de jó érzés, hogy legalább sikerült egy pontot szerezni.”

Elfyn Evans (a 33. rajtszámú autó pilótája)
“Jól indult számomra az utolsó nap. Több volt a tapadás, mint amire számítottam, de az első pár kanyar után sikerült felvenni egy jobb ritmust, és jól mentünk. Aztán a gyorsasági szakasz nem sikerült túl jól. Úgy éreztük, hogy jól megyünk, de az időeredmény nem olyan lett, mint amit szerettünk volna. Nem ez volt a legjobb versenyünk, és hogy őszinte legyek, eléggé csalódott vagyok a végeredmény miatt. Helyenként előfordult, hogy jó tempót produkáltunk, de nem haladtunk elég egyenletesen ahhoz, hogy versenyben lehessünk a győzelemért.”

Kalle Rovanperä (a 69. rajtszámú autó pilótája)
“Nagyon örülök a második helynek. Elég nehéz volt ez a hétvége. Nagyon igyekeztem, és nem mindig sikerült optimális tempóban menni, de folyamatosan javítottunk. A gyorsasági szakaszon mindent beleadtam, és ez elégnek bizonyult, így sikerült igen értékes pontokat szereznünk. Nagyon jó érzés, hogy életemben először az élen állunk a bajnoki mezőnyben. Számomra új élmény lesz majd így indulni a következő versenyen, és továbbra is tartanunk kell ezt a tempót, ugyanolyan egyenletes teljesítménnyel, ahogyan itt szerepeltünk.”

Végeredmény – Sarkvidéki Finn Rally 
1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) 2 ó 03 p 49.6 mp
2. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +17.5 mp
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +19.8 mp
4. Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +52.6 mp
5. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +1 p 01.5 mp
6. Takamoto Katsuta/Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +1 p 37.8 mp
7. Oliver Solberg/Seb Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 p 39.0 mp
8. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +2 p 09.0 mp
9. Gus Greensmith/Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC) +3 p 39.4 mp
10. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Volkswagen Polo GTI R5) +6 p 07.0 pm
20. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +11 p 06.2 mp

Mi következik?
A 2021-es idény harmadik fordulója is egy teljesen új futam lesz a WRC történetében: az első Horvát Rally (április 22-25.), amit a Zágráb környékén fekvő aszfaltozott utakon rendeznek majd.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER