2013. október 16. szerda, 17:50

 

Az elmúlt hétvégén a francia Le Mans pályán rendezték a Kamion Európa-bajnokság idei utolsó versenyhétvégéjét. A magyarokat tekintve Kiss Norbi negyedik lett az Európa- bajnokságon, Major Benedek ismét győzni tudott.

Pénteken szinte egész nap, majd szombaton reggel is eső áztatta a Le Mans-i pályát, így a szombati szabadedzések még vizes pályán zajlottak, és az időmérőn sem volt még teljesen száraz az ideális ív. Az Oxxo Energy Truck Race Team mindkét pilótája azonban simán jutott be a Q2-be, ahol Major Benedek 9. lett, Kiss Norbi pedig megszerezte a Pole Pozíciót.




Az első futam rajtja után a második kanyarban meglökték hátulról Norbit, így le vágnia a sikánt, emiatt viszont elsőnek jött ki a kanyarból. Nem volt más választása, vissza kellett maga elé engednie Hahnt, akit aztán végig nyomott hátulról a versenyen, de egy kockázatos előzésbe nem mehetett bele Norbi, nehogy ő döntse el az Európa-bajnok kilétét (Hahn és Albacete között ekkor még csak pár pont a különbség).
Hahn és Norbi több, mint egy célegyenesnyi előnyt autóztak ki maguknak, így a magyar pilóta már spórolhatott a második futamra kamionjával, és könnyedén szerezte meg a második helyet a dobogón.
Major Beni is jól rajtolt, de a 2-es kanyarban őt is meglökték, Janiec tolakodott be mellé, emiatt Beni vesztett pár pozíciót, és a 11. helyen tudott tovább menni. A futam feléig támadta az előtte haladókat, de előzni nem tudott, így ő is már a második futamra koncentrált, és vigyázott a kamionjára.

A második futam rajtját meg kellett ismételni egy baleset miatt. Beni a rajt után elkezdett felzárkózni, de pár kör után a váltóban megadta magát valami, nem vette be a fokozatokat, így ki kellett állnia a versenyből. 
Norbi a hetedik helyről rajtolva áthámozta magát Oestreichen majd Albaceten is. Ezek után jöhetett Mika, ő is megvolt simán, de Vrseckyvel már nem bírt el, jól védekezett a cseh pilóta.
Norbi az egyre sötétebb pályán már nem akarta nagyon feszegetni az előzést, hiszen az összetett negyedik helyért harcolt a Buggyrával, inkább veszítsen el pontot vele szemben, mintsem összeütközzenek, és kiessen, vagy megbüntessék őt, így a második futamban negyedik lett Norbi.




Vasárnap Kiss Norbi ismét megnyerte az időmérőt - az Eb utolsó három időmérőjén övé lett a Pole pozíció, Beni pedig 10. lett
Az első futamon Norbi jól rajtolt, elsőnek fordult, majd elkezdett elnyúlni a mezőnytől, Csak Hahn tudta követni - ő is csak tisztes távolból. A futam végéhez közeledve, amikor már mindenki biztosnak vette a győzelmet, eltört a hátsó stabilizáló rúd Norbi autóján, emiatt lelassult. Az eltört rúd szabad szemmel is látszott, hiszen szikrázott az aszfalton, a nagy rivális, Oestreich csapata rögtön ki akarta záratni Norbit, de szerencsére ez nem sikerült nekik, Hahn viszont utolérte őt, s mivel ezúttal már gyorsabb volt, és még mindig a bajnoki címért harcolt, nem állhatott oda keménykedni Norbi, el kellett engedni. A futam végéig ott tudott maradni Norbi a második helyen, ezzel pedig bebiztosította a bajnokságban a negyedik helyét.
Major Beni a 10. helyről rajtolt, és rögtön támadta Janiecet, de előbb Oestreich-ot, majd Mikát is megbüntették előtte, amivel hamar a 8. helyen találta magát, s mivel ez Pole-t ér a második futamon, inkább arra tartogatta az erejét, és bejött a 8. helyen.

A második futamban Norbi a 8. helyről rajtolva rögtön támadott, megpróbált előrébb menni, de az első kör végén Albacete kiterelte őt a pályáról, ráadásul annyira agresszívan, hogy Norbi jobb első defektet kapott, és ki kellett állnia. 
Beni viszont úgy fejezte be az idei szezont, ahogy meg sem lehetett volna rendezni, fantasztikusan rajtolt, már a második kanyarban bejött Janiec elé, aki persze elmérte a féktávot, és majdnem kiütötte Benit a versenyből. Az ifjú pilóta szerencsére meg tudta fogni a kamiont, Bosiger mindezt elkerülendő kikerülte őket a bukótérben, és átvette a vezetést, de sportszerűen rögtön visszaadta Beninek az első helyet - persze ha nem teszi, úgyis megbüntetik -, onnantól viszont nem kegyelmezett.  Az utolsó kanyarig támadta Benit, olyan nyomás alatt tartotta, hogy egy pillanatnyi nyugalma sem volt a 17 éves pilótának, Bosiger támadt jobbról, balról, féktávon, kanyarban, mögötte ráadásul a két többszörös Európa-bajnok,  Albacete és Hahn érkeztek, de Beni fantasztikusan helyt állt, védte az íveket, néha picit elnyúlt, néha picit hibázott, de a lényeg, hogy megcsinálta, ő fordult rá elsőnek az utolsó kanyarra, és őt intette le elsőnek a kockás zászló, így megnyerte a szezon utolsó futamát - legnehezebb győzelme volt az idei négyből, ezt mondta a futam után.
Magyar győzelemmel, és Magyar Himnusszal zárult idén is a Kamion Európa-bajnokság - tavaly Norbi nyerte az utolsó futamot -, Beni ahhoz képest, hogy az év elején pontszerzésről álmodott, négy futamot nyert, második lett Smolenskben, 10. lett a bajnokságban, második a Sponzors Challenge-ben (azon pilóták számára kiírt kupa, akik előző évben a top 10-en kívül végeztek, vagy újoncok).




Kiss Norbi tehát negyedik lett a bajnokságban, Major Benedek 10., az Oxxo Energy Truck Race Team is negyedik lett a csapatbajnokságban.
Kimagasló eredményeinek köszönhetően 2013-ban az FIA Szobi Balázs (2008) és Kiss Norbi (2011) után az év újoncának a mindössze 17 éves Major Benedeket választotta.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER