Címkék: Ayrton Senna | Ford | Forma 1 | Formula 1 | Formula Ford

2014. május 06. kedd, 11:36

 

A motorsport rajongói világszerte megemlékeztek Ayrton Sennáról, a háromszoros világbajnokról, aki 20 évvel ezelőtt, május 1-én vesztette életét az imolai San Marino Nagydíjon – a Formula Ford versenyzőinek pedig még egy okuk van arra, hogy felidézzék a néhai világsztár emlékét.

 

A múlt hét végén (május 3-4.) a Dunlop MSA Formula Ford brit bajnokságának résztvevői a Hampshire városában található Thruxton versenypályán álltak rajthoz: ugyanott, ahol Senna első ízben szerzett dobogós helyezést egy Formula Ford futamon. Ayrton 1981-ben érkezett Britanniába, s a 20 éves fiatalember itt folytatta versenypályafutását, amit gokart-pilótaként alapozott meg szülőhazájában, Brazíliában.




Mint előtte annyi más ígéretes versenyző, ő is a Formula Ford mellett döntött, kiváló lehetőséget látva arra, hogy itt elsajátíthatja az együléses versenygépek vezetésének művészetét. Senna 1981 májusának elején állt először rajthoz a Brand Hatch pályán egy Van Diemen Formula Ford 1600 versenyautóval, és ötödik helyen ért célba. Egy héttel később Thruxtonban indult, ahol harmadikként végzett, a rákövetkező héten pedig már a dobogó legfelső fokára állhatott fel, miután fölényes győzelmet aratott az esőben ázó Brand Hatch versenypályán.



Abban a szezonban Ayrton tizenkilenc futamból tizenkettőt megnyert, így kiemelkedő eredménnyel lett első helyezett az RAC British Formula Ford Bajnokságon és a Townsend Thoreson Formula Ford Bajnokságon. Nincs sok élő kapcsolat a ’80-as évek Formula Ford idői és napjaink EcoBoost-korszaka között; a kevesek egyike Alan Cornock, aki akkoriban a Formula Fordban sikeresnek számító Royale színeiben versenyzett, s aki ma a Formula Ford jelentős partnerét, a Mygale vállalatot képviseli. Senna a Royale vezető pilótája, Rick Morris legádázabb ellenfele volt, emlékszik vissza Alan: “Ayrton volt a Van Diemen ásza, és a legkeményebb vetélytársunk. Nagyon fiatalon érkezett a sportágba, de teljes erőbedobással dolgozott – bármibe is kezdett, abban biztosan nyert.”



“Emlékszem, Rick és én legyőztük párszor, amit Ayrton nagyon nehezen viselt. Rick tapasztalt és tehetséges pilóta volt, de egyben amatőr és házas is, Ayrton pedig fiatal és feltörekvő profi volt, akinek nagyon nem tetszett, ha megszorították a pályán. Ilyen volt a természete.”
“Nem hiszem, hogy azokban az időkben bárki is akadt volna, akibe ilyen figyelemre méltó tehetség szorult. Persze volt ott sok gyors dél-amerikai srác, akik akkoriban uralták a mezőnyt, és bár kétségkívül ő volt az egyik legjobb, szerintem nem sokan gondoltak rá úgy, mint a jövő világbajnokára. Aztán ahogy telt az idő, ő pedig egyre magasabb kategóriákban kezdett versenyezni, mindinkább nyilvánvalóvá vált, hogy kivételes pilóta.” - meséli Cornock.



A múlt másik tanúja a Dunlop MSA Formula Ford brit bajnokságának jelenlegi éllovasa, a dél-afrikai Jayde Kruger, aki tavaly Rick Morrissal osztotta meg Radical versenyautójának ülését. Kezdeti sikerei után Senna 1982-ben a Formula Ford 2000 kategóriába lépett tovább. Újra megnyert két fontos versenysorozatot, a Pace British FF2000 és a European FF2000 Bajnokságokat, a rákövetkező szezonban pedig megszerezte a Brit Formula 3 bajnoki címét.Senna Formula 1-es pályafutása a Toleman csapatnál kezdődött, mindössze három évaddal azután, hogy debütált a Formula Ford bajnokságában, és 1985-ben egy Lotus volánja  mögött máris megszerezte első futamgyőzelmét. Három világbajnoki címe közül az elsőt is ezzel a csapattal szerezte, majd 1988-ban átigazolt a McLarenhez, ahol szintén elnyerte e címet, utolsó világbajnoki győzelmét pedig 1993-ban aratta egy Ford-motoros McLaren versenyautóval. Gerard Quinn, a Ford Racing európai vezetője szerint “Sennában megvolt az a rendkívüli képesség, hogy a teljesítmény utolsó cseppjeit is ki tudta préselni az autójából. Emlékszem az Európa Nagydíjon 1993-ban aratott győzelmére, amikor szakadó esőben száguldott a Donnington Parkban – lélegzetelállító volt, amit a McLaren-Forddal aznap produkált. A Ford Racing-nél hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy Senna versenykarrierje nálunk, a Formula Ford futamaiban kezdődött.”


Senna: Keith Sutton fotói, Proud Chelsea, London, 2014. május 4-6.
Bemutatkozásának 30. és halálnak 20. évfordulója alkalmából a Proud Galéria megnyitotta hivatalos Ayrton Senna kiállítását, így állítva emléket a világ legnagyobb autóversenyzőjének. A Keith Sutton munkáiból a Sutton Images vállalat és az Ayrton Senna Intézet együttműködésével összeállított fotógyűjtemény a kezdetektől egészen a Formula 1 leigázásáig mutatja be Senna elképesztő pályafutását.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER