2013. január 29. kedd, 17:51

 

Idén már negyedszer rendezik meg a győri egyetemi autóversenyt, a Formula Student Hungary-t a győr-gönyűi kikötő betonján augusztus 22-25 között. A sok újdonság közül a legfontosabb: a versenyigazgatóság külön nevezési lehetőséget nyitott meg a kelet-európai csapatoknak.

formula

Az akció sikerét bizonyítja, hogy a számukra tervezett 20 helyre 29-en regisztráltak az interneten. A többi régió versenyzői február 15-én küzdhetnek meg a fennmaradt helyekért. Összesen több mint 40 egyetemi csapatot várnak a belső égésű, illetve az elektromos motorokkal szerelt autók versenyére.

Hagyományok és újdonságok
Így idén is a nyár végén, pontosabban augusztus 22-25. között lesz a verseny a megszokott helyszínen: a Győr-gönyűi kikötő betonján.

Újdonság, hogy soha ennyi kelet-európai csapat nem nevezett még a magyar versenyre - köszönhetően a szervezők munkájának. Az eddigi cseh, magyar, észt, finn csapatok mellett fogadhaják szerbiai, horvát, orosz, román, ukrán, szlovák, sőt törökországi műszaki egyetemek, főiskolák fiataljait is a térségből.

Európa legjobbjait várják
Bár a kelet-európaiak között is vannak kiváló csapatok, amit a tavalyi győztes tallinni fiatalok, a prágai egyetem 3. helyezése, vagy épp a magyar BME-versenycsapat jó helyezése is bizonyít, Nyugat-Európában sokkal több jó együttes van – köszönhetően a több évtizedes előnynek. Így a regisztráció második fordulójában, február 15-én várhatóan nagy verseny alakul ki a magyarországi részvételért. Tavaly is szinte másodpercek alatt telt be a nevezési lista, idén is ezt várják a szervezők. A budapesti műszaki egyetemistákon kívül biztosan itt lesz a Kecskeméti Főiskola csapata, és újdonságként idén először nevezett FS-versenyre a Miskolci Egyetem gárdája is. A győri egyetemisták pedig – bár csapatot még nem indítanak – különleges szerepet vállaltak a Formula Student mozgalomban. Mint azt már tavaly év végén bejelentették, speciális FS-motor fejlesztésével és az Audival közös gyártásával visznek új elemet a nemzetközi mozgalomba. A motor nemzetközi bemutatója az április 23-24-i győri Formula Student Motor Szipóziumon lesz.

Út a versenyig
A most nevező csapatok már javában készítik idei járműveik dokumentációit, többen már előrehaladtak a járműépítésben is. Az első megméretés június 1-jén lesz, amikor egy összefoglaló dokumentációt kell eljuttatniuk Győrbe, ahol a hazai járműipar legjobb szakembereiből összeállított zsűri bírálja el azokat. Remélhetőleg valamennyien átmennek az első szűrőn, így június végéig kell elkészíteniük és postára adniuk a teljes műszaki, pénzügyi, költség- és marketing terveket.

A verseny négy napja augusztusban lesz – az augusztus 20-át követő héten. Itt már a szokásos statikus és dinamikus versenyszámokban méri össze tudását Európa legjobb járműipari egyetemistáinak, főiskolásainak több mint 40 csapata.

A közönség számára idén is terveznek külön programokat, s a versenyen megjelenő iparvállalatok is speciális attrakciókkal, karrierlehetőségekkel, konkrét álláskínálatokkal várják mind a versenyzőket, mind a programra látogató hazai fiatalokat, de a már munkában álló szakembereket is. Igazi nagy szabadtéri szakmai találkozóvá, a magyar járműipari képzés ünnepévé nőtte ki magát az idén negyedszer megrendezendő Formula Student Hungary. Az Xmeditor főszervező – a sikeres kelet-európai toborzásra alapozva – tervezi, hogy a magyar rendezvényt hivatalosan is a Formula Student kelet-európai versenyévé fejleszti.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER