Címkék: piac | Toyota

2021. január 06. szerda, 12:11

 

Jól számoltak azok az iparági szakértők, akik már 2019 végén azt jósolták, hogy 2020 a Toyota, és prémium márkája, a Lexus éve lehet.

 

 

 Az elmúlt fél évtizedben világszintű, európai és magyarországi értékesítéseit és piaci részesedését egyaránt folyamatosan növelő japán autógyártó ugyanis nyerő helyzetből várta a tavalyi évet: a világ legszélesebb, szinte minden személyautó szegmenst lefedő környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modellkínálata révén a Toyota és a Lexus könnyűszerrel felelt meg a szigorodó európai emissziós határértékeknek, és ezek miatt sem áremelésekre, sem hajtásláncok és modellek megszüntetésére nem kényszerült, aminek meg is lett az eredménye. A Toyota ugyanis 2020-ban 14008 új autó értékesítésével, 15,8%-os értékesítés bővülést és 12,3%-os piaci részesedést (3,8 százalékpontos növekedés) elérve végzett az első helyen az egyébiránt 20,6%-al visszaeső kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon. A 684 új autót értékesítő Lexus ugyan 7,7%-al kevesebb autót adott el a kivonásokkal tisztított hazai újautó piacon mint 2019-ben, piaci részesedését azonban még így is 0,1 százalékponttal, 0,6%-ra tudta növelni.

 

 

 

A teljes, még a később kivonásra kerülő autókat is figyelembe vevő piacon a Toyota 14579 új autó értékesítésével, 9,7%-os piaci részesedéssel a harmadik helyen végzett a márkák rangsorában, a 700 darabot értékesítő Lexusszal együtt 15279 új autó eladásával még 2006-ban felállított történelmi rekordját is megdöntötte a két márka hazai értékesítéséért felelő Toyota Central Europe Kft. Tekintettel azonban arra, hogy tavaly a hazánkban regisztrált autók mintegy 24%-a, azaz gyakorlatilag minden negyedik regisztrált új autó kivonásra került a forgalomból, érdemes megvizsgálni a valóban magyarországi forgalomban maradó autók számát mutató kivonásokkal tisztított újautó piacot is, ahol még ennél is jobban remekelt a Toyota: a környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modelljeiről ismert japán autómárka 14008 új autó értékesítésével, 12,3%-os piaci részesedést elérvel végzett az első helyen, magyarországi történetében először, úgy, hogy januárban megszerzett vezető pozícióját mindvégig megtartotta.

A koronavírus járvány okozta általános piaci visszaesés ellenére, azzal szembe menve tehát minden várakozást felülmúlt a tavalyi évben a Toyota teljesítménye, amely az egyetlen autómárka volt a TOP10 legnépszerűbb autómárka között, aki növelni tudta eladásait 2020-ban a kivonásokkal tisztított újautó piacon.

A magánvásárlók körében egyébiránt így 2020-ban a Toyota volt a második legkedveltebb márka 7001 új autó értékesítésével, éppen csak lemaradva az első helyről, míg a flottapiacon 7008 új autó értékesítésével a harmadik legnépszerűbb márkává lépet elő. Ha külön-külön vizsgáljuk a személyautó és a kishaszongépjármű piacot, akkor előbbin a Toyota 12259 új autó értékesítésével zárt az első helyen, míg utóbbin 1749 új autó értékesítésével a harmadik helyen végzett. A Lexus értékesítései ugyan 7,7%-al mérséklődtek a kivonásokkal tisztított újautó piacon, ám még így is jóval a piaci átlag felett teljesített, így piaci részesedését 0,6%-ra tudta növelni, a prémium piacon pedig 5,1%-os részesedést szerzett és ezzel megőrizte ötödik helyét.

 


A Toyota modellek egyébiránt szegmens szinten is remekeltek: a Hilux 38,5%-os, a Yaris 25,1%-os, a Corolla 24,5%-os míg a RAV4 21,9%-os szegmensrészesedéssel végzett kategóriája legkedveltebb autójaként, az Aygo 21,5%-os, a Proace Verso 17,3%-os, a Proace City Verso 16,8%-os, a C-HR 12,4%-os részesedéssel lett szegmense második legnépszerűbb modellje, a Land Cruiser pedig 15,2%-os részesedéssel végzett a harmadik helyen kategóriájában. A Toyota tehát 2020-ban gyakorlatilag mindent vitt Magyarországon, és minden esély meg van arra, hogy 2021 legalább ennyire sikeres legyen a márka számára.

„Hatalmas elismerés számunkra, hogy vásárlóink a koronavírus sújtotta tavalyi évben is kitüntettek bennünket bizalmukkal, amelynek köszönhetően 2020 a Toyota magyarországi történetének eddigi legszebb eredményét hozta: a kivonásokkal tisztított hazai újautó piacon piacvezető helyet szereztünk, amiért őszinte köszönettel tartozunk. Köszönet és elismerés illeti ugyanakkor a regionális központunkban dolgozó kollégáinkat és magyarországi márkakereskedői hálózatunkat is, akik minden korábbinál nehezebb körülmények között bizonyították ügyfeleink legmagasabb kiszolgálása iránti elkötelezettségüket.” – fogalmaz László Richárd, a Toyota Central Europe Kft. magyarországi országigazgatója.

„A 2020-as magyarországi történelmi rekord eléréséhez természetesen legalább ilyen mértékben járult hozzá az a modellinvázó is, amely a 2021-es évben tovább folytatódik. A tavaly tavasszal megérkezett vadonatúj Proace City és Proace City Verso, amely ősszel a vadonatúj Yaris, GR Yaris, és RAV4 Plug-in Hybrid követett, év végén pedig debütált új Hilux ás új Land Cruiser, amelyekhez már 2021 elején csatlakozik majd a vadonatúj Highlander és Mirai de jövőre érkezik a vadonatúj Yaris Cross is, hogy csak néhány kerüljön megemlítésre a soron következő újdonságok közül. Természetesen a tavaly a vadonatúj LC Convertible és az új LS modellekkel bemutatkozó Lexus háza táján is várhatóak majd újdonságok, amelyek közül egyről, az akkumulátoros elektromos UX-ről már le is rántottuk a leplet, de hamarosan további fontos új modellek érkezéséről számolhatunk majd be. Minden adott tehát ahhoz, hogy 2020-hoz hasonlóan 2021 is a Toyota és a Lexus éve legyen, különösen ha, ahogyan azt mindannyian reméljük a koronavírus helyzet csillapodásával életünk mihamarabb visszatérhet a megszokott kerékvágásba.” – teszi hozzá László Richárd.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER