2012. július 17. kedd, 13:22

 

Az Opel ADAM megjelenésével az Opel első ízben mutat be egy sikkes, kicsi városi autót a népszerű A-szegmensben. Feltűnő, designja és személyre szabási lehetőségei valamennyi ADAM kisautót egyedivé tehetik. Ezenkívül prémium technológia található benne, így az autó szórakoztató berendezése például integrálja az okostelefont (Android és Apple iOS), így hozzáférhetővé teszi az internetes alkalmazásokat.

opel-adam

A csaknem 3.70 méteres (szélessége, a tükrök nélkül, 1.72 méter), háromajtós kocsi megfelel városi környezetnek. Utastere négy személy szállítására alkalmas. A négyüléses ADAM főképp a trendi városlakóknak ideális, akik általa saját stílusukat fejezhetik ki. Szakértők előrejelzése szerint a következő években növekedni fog ez az életstílus-orientált autóválasztás.

opel-adam-utaster

“Az új ADAM nagy növekedési potenciált jelent a márkánknak, és büszkék vagyunk, hogy ez a divatos kisautó a legjobb német technológiát jeleníti meg a kategóriában,” mondta az Opel vezérigazgatója, Karl-Friedrich Stracke. “Az ADAM az egyetlen autó az A-szegmensben, amely kizárólag Németországban készül. Biztosak vagyunk abban, hogy párizsi szeptemberi világpremierjén fantasztikusan fogadtatásban részesül!”

Az Opel ADAM háromféle benzinmotorral (1.2 l 51kW/70 LE, 1.4 l 64 kW/87 LE és 1.4 l 74/100 LE) és ötfokozatú manuális sebességváltóval jön ki. Valamennyi hajtóműve kapható ecoFLEX környezetbarát csomaggal, amelynek része a Start/Stop is. Később egy új, kis benzinmotor-nemzedék mutatkozik be vele, amelynek közvetlen befecskendezés és turbófeltöltés növeli a teljesítményét. Ehhez majd egy teljesen új generációs hatfokozatú manuális sebességváltó járul majd.

Testre szabás
A korábban megszokott szabályszerű felszereltségi szintektől is eltér majd ADAM. Ehelyett háromféle egyéni „hangulat” közül lehet választani: a JAM hagyománytörő, divatos és színes, a GLAM elegánsabb, finomabb és rafináltabb, a SLAM pedig energikus és sportos. E három hangulat az alapja a személyre szabhatóság szinte határtalan lehetőségének, amelyhez sokféle külső szín, háromféle tetőszín, mindenféle belső szín, dekoráció és tetőkárpit járul, például fénydiódás csillagok, és egyéb színvonalas designelemek.
“E szegmensben egyetlen autó sem szabható testre olyan mértékben, mint az ADAM, hiszen szinte végtelen a belső és külső színek, szövetek és további felszerelések kombinációs lehetősége. Nem valószínű, hogy bárki is találkozik az övéhez hasonlóval,” mondta Mark Adams, az Opel design-alelnöke.

Küllem és utastér
Vetélytársaival ellentétben hátat fordít a retro-designnak. Szembeötlő és egyedi „lebegő teteje” mintha nem is kapcsolódna a karosszériához, így kiválóan alkalmas a színkombinációs fényezésre. Az autó névfelirata – eltérően a legtöbb kocsiétól – a hátsó tetőoszlopnál, a krómozott ablakkereten látható, ami hozzájárul egyediségéhez. A hűtőmaszkon szárny-alakú díszléc csillog, bele foglalt Opel emblémával, ahogyan az új Astrán is. Oldalát az ajtók alsó részének penge-motívuma és a kilincsek körüli jellegzetes „nyomáshullám” tagolja, hasonlóan a GTC Astrához. A szárnyszerű nappali menetfény tipikusan Opel. Az A-szegmensben újdonság, hogy mind a fényszóró, mind a hátsó lámpa kapható energiatakarékos fénydiódás technikával.

A belső designt harmonikus felületek és lendületes vonalak jellemzik, amelyek a legkisebb részletekben is képviselik az Opel márkaszemléletét. A kronométer-stílusú műszerek és a kapcsolók krómgyűrűi teremtik meg.

Felszerelés, integrált okostelefon

Az ADAM az első típus az Opel új, korszerű szórakoztató berendezésével, amely nemcsak a tulajdonos okostelefonjának képességeit hozza be az autóba, hanem további lehetőségekkel is felülmúlja a hagyományos rendszerek kényelmét és flexibilitását. Működik az Apple iOS szoftverrel és Androiddal is. Válogatott okostelefonos tartalmakat tesz elérhetővé, például az Internet-alapú navigálást. Hétcolos, nagy felbontású, színes érintőképernyője ötféle, könnyen navigálható menüvel biztosít gyors és egyszerű hozzáférést különféle felhasználóbarát funkciókhoz.

opel-erintokepernyo

A BluetoothTM és az USB kapcsolatot teremt olyan médiaforrásokkal, mint az MP3 lejátszó, az iPodsTM és a táblagép. Olyan zenelejátszókhoz, amelyek nem ezt a két csatlakozót használják, van 220 Voltos csatlakozó is. Az ADAM álló helyzetében videókat és diavetítést is nézhetünk.

Vezetőtámogatás
Itt debütál például az Advanced Park Assist (APA II), amely elhaladás közben pásztázza, van-e elég nagy parkolóhely, majd automatikusan benavigál oda, miközben a vezetőnek csak a pedálokat kell használnia. Hozzá tartozik az ultrahangos holttér-figyelő (Side Blind Spot Alert - SBSA) is. További kategória-újdonság a fűthető kormánykerék.

Futómű, standard ESP
Az ADAM feltűnő kiállásához hozzájárul a széles nyomtáv (elöl 1485 mm / hátul: 1478 mm). 2311 milliméteres tengelytávja biztonságot és komfortot eredményez. Elöl MacPherson futóművet hordoz a segédváz, hátul csatolt lengőkart alkalmaztak. A kerékméret 15 – 18 colos, de az élénkebben reagáló sportfutóműhöz 17 – 18 colos jár. Az elektromos szervokormány (EPS) külön CITY módja kis sebességnél gombnyomásra fokozza a rásegítést, ami manőverezéskor nagyon előnyös. Az ADAM valamennyi változatában alapfelszerelés az ESP, olyan hasznos funkciókkal, mint az emelkedőn elindulást segítő Hill Start Assist.
A passzív biztonság alapja a nagy szilárdságú acélból készült utascella. Az utasokat front-, oldal- és függönylégzsák, valamint első övfeszítő, térd- és lábvédelem szolgálja. A két ISOFIX gyermeküléscsathoz felső rögzítési pont is tartozik az 50:50 arányban osztott hátsó támlán.

opel-adam-dizajn

A teljesen új Opel ADAM világpremierje a Párizsi Autószalonon lesz (2012. szeptember 29 – október 14), az értékesítés 2013-ban indul.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER