Címkék: elektromos | Nissan

2023. december 21. csütörtök, 07:48

 

A Nissan folytatja a zéró károsanyag-kibocsátású jövőre vonatkozó terveit, és megerősítette, hogy mindhárom, az egyesült királyságbeli üzemben gyártott modellje 100%-ban elektromos lesz.

 


 A mai bejelentés azt jelenti, hogy a sunderlandi EV36Zero központ, a Nissan jövőbeli terve három elektromos járműből (EV), három gigagyárból és akár 3 milliárd font értékű beruházásból áll majd – ami nagyszerű hír a Nissan 7000 brit alkalmazottja és a brit ellátási láncban támogatott 30 000 munkahely számára.
Az átalakító projekt nem csak a Nissan zászlóshajójának, a Qashqai-nak és a JUKE crossovernek jövőbeli teljesen elektromos változatait foglalja magában, de a Nissan azt is megerősítette, hogy a harmadik, az Egyesült Királyságban gyártani tervezett jármű a Nissan LEAF következő generációja lesz, az az autó, amely nagy szerepet játszott az autóipar villamosításában.
Mind a jármű-, mind az akkumulátorgyártást az EV36Zero mikrohálózat fogja ellátni, amely magában foglalja a Nissan szél- és naperőműveit, és képes lesz 100%-ban megújuló energiát szolgáltatni a Nissan és a szomszédos beszállítók számára.

 

 

Makoto Uchida, a Nissan elnök-vezérigazgatója a sunderlandi gyár munkatársainak jelentette be a terveket: "Az izgalmas, elektromos járművek állnak a szén-dioxid-semlegesség elérésére irányuló terveink középpontjában. Alapvető európai modelljeink elektromos változatainak megjelenésével felgyorsítjuk a Nissan, az ipar és ügyfeleink új korszaka felé vezető utat.”
"Az EV36Zero projekt a sunderlandi üzemünket, Nagy-Britannia eddigi legnagyobb autógyárát helyezi jövőképünk középpontjába. Ez azt jelenti, hogy brit csapatunk tervezi és gyártja majd a jövő járműveit, és a Nissan teljesen elektromos jövője felé vezet minket Európában."
Ez a bejelentés a Nissan terveit követi, miszerint Európában mostantól minden új autója teljesen elektromos hajtású lesz, és hogy 2030-ra várhatóan 100%-ban elektromos hajtású lesz az európai személyautó-kínálata. Ez a Nissan Ambition 2030-as jövőképére is épül, amely szerint a Nissan egy valóban fenntartható vállalattá kíván válni, amely egy tisztább, biztonságosabb és befogadóbb világ felé halad.
Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke elmondta: "A Nissan befektetése hatalmas bizalmat szavaz az Egyesült Királyság autóiparának, amely már most is évi 71 milliárd fonttal járul hozzá gazdaságunkhoz. Ez a vállalkozás kétségkívül biztosítja Sunderland jövőjét, mint az Egyesült Királyság Szilícium-völgyét az elektromos járművek innovációjának és gyártásának területén.”
"Gazdasági tervünk középpontjában az áll, hogy az Egyesült Királyságot a legjobb üzleti területté tegyük. Továbbra is támogatni fogjuk az olyan vállalkozásokat, mint a Nissan, hogy terjeszkedjenek és minél mélyebb gyökeret eresszenek az Egyesült Királyságban, miközben a szebb jövő érdekében meghozzuk a megfelelő hosszú távú döntéseket." - tette hozzá.


 Három új elektromos jármű
A Nissan legutóbbi beruházása akár az 1,12 milliárd fontot is eléri, amit az üzemekbe és a tágabb ellátási láncba fektet a bejelentett két új modell kutatás-fejlesztése és gyártása érdekében, beleértve a létesítmény- és gyártási folyamatok fejlesztését, a készségfejlesztést és a beszállítóknak szánt szerszámokat. Ez követi a Nissan által az EV36Zero első fázisában bejelentett 423 millió fontos beruházást, amely az első jövőbeli elektromos járműre vonatkozik.
Ez a három új elektromos jármű jelenti a jövőt mindhárom, jelenleg a Nissan sunderlandi üzemében gyártott modell számára:
A Nissan Qashqai - az eredeti crossover, amely 2022-ben az Egyesült Királyság legkelendőbb autója volt, és amely az Egyesült Királyságban gyártott összes autóból minden ötödiket képviseli
Nissan JUKE - a szabályszegő kompakt crossover, amelyből eddig több mint egymillió darabot értékesítettek
Nissan LEAF - a világ első tömegpiaci elektromos autója, amelyből több mint negyedmillió darabot gyártottak Sunderlandben

A három jövőbeli modellt három izgalmas, tisztán elektromos hajtású koncepciómodell ihlette, amelyek közül kettőt nemrég mutattak be a Japán Mobility Show-n:

A Nissan Hyper Urban Concept, egy crossover EV, amelyet elegáns és modern esztétika jellemez
A Nissan Hyper Punk Concept, egy tisztán elektromos hajtású kompakt crossover, amelynek külső esztétikáját a sokrétű és sokszögletű felületek határozzák meg
A Nissan Chill-Out Concept, amelyet 2021-ben mutattak be, és egy jövőbeli, Sunderlandben gyártandó EV ihletője lesz

A három modellel kapcsolatos további információkat, köztük a neveket, a specifikációkat és a bevezetési dátumokat egy későbbi időpontban teszik közzé.

 


EV36ZERO
Ez a hír a Nissan és partnerei által az EV36Zero létrehozására tett 1 milliárd fontos kezdeti beruházásra épül, amely átalakítja a sunderlandi gyártóüzemet, és létrehozza a világ elsőszámú EV-gyártó ökoszisztémáját.
A jármű- és akkumulátorgyártást kiegészíti a sunderlandi városi tanács által kezdeményezett Microgrid projekt, amely képes lesz 100%-ban megújuló villamos energiát szállítani a Nissannak valamint a szomszédos beszállítóinak, és magában foglalja a Nissan meglévő szél- és naperőműveit, beleértve a Nissan vadonatúj, 20 MW-os naperőművét is.
A további két modell, valamint egy következő gigagyár és az infrastrukturális projektekbe történő egyéb beruházások akár 2 milliárd font értékű befektetést is eredményeznek. Ez azt jelenti, hogy a Nissan tervei a Qashqai és a JUKE jövőbeli elektromos változataira, valamint a LEAF leváltására akár 3 milliárd fontos beruházást is lehetővé tesznek az Egyesült Királyságban.
Emellett az Egyesült Királyság kormánya 15 millió font támogatást ítélt meg egy 30 millió fontos, a Nissan által vezetett együttműködési projekthez. Ez a projekt megerősíti a bedfordshire-i Cranfieldben található Nissan Műszaki Központ (NTCE) műszaki szakértelmét és a zéró emissziós járművek kutatás-fejlesztési képességét, és növeli a jövőbeli járműmodellekkel kapcsolatos további brit K+F beruházások biztosításának lehetőségét.
A közlemény egy új beruházási zóna (Investment Zone) létrehozásának bejelentésével egy időben történt Északkelet-Angliában. Az északkeleti beruházási övezet a fejlett gyártásra és a zöld iparágakra összpontosít, a Northumberlandtől Sunderlandig és Durhamig húzódó innovációs ívre építve, a Tyne-folyosó és az észak-keleti régió mentén kínálkozó lehetőségekkel.

Jeremy Hunt, az Egyesült Királyság pénzügyminisztere elmondta: "A Nissan büszke múltra tekint vissza a sunderlandi autógyártásban, és az Egyesült Királyság iránti folyamatos elkötelezettségük azt mutatja, hogy a vállalkozásoknak nyújtott támogatásunknak milyen eredményei vannak - segít munkahelyek ezreinek létrehozásában, és megszilárdítja Nagy-Britannia helyét a világ 8. legnagyobb gyártójaként."
Kemi Badenoch, az Egyesült Királyság üzleti titkára elmondta: "A Nissan sunderlandi beruházása ismét azt mutatja, hogy a kormány autóipari ágazatra vonatkozó terve működik.”
"A hamarosan megjelenő fejlett gyártási terv erre az üzletre és a brit autóipar számára a közelmúltban megnyert más nagy beruházásokra fog építeni, segítve több ezer munkahely támogatását és a növekedést az egész Egyesült Királyságban."
Cllr Graeme Miller, a sunderlandi városi tanács vezetője így nyilatkozott: „Ez a bejelentés fantasztikus hír Sunderland, Észak-Kelet és az Egyesült Királyság számára – az autóipar és a fejlett gyártás területén világ vezető erősségeinkre építve, kiváló minőségű munkahelyeket teremtve, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságunkat növelve és az elektromosítás középpontjába helyezve minket a globális színtéren. A város és a régió – és az itt élő emberek – iránti bizalom hatalmas bizonyítéka, hogy a Nissan ismét úgy döntött, hogy itt fektet be.

"Az ilyen vállalkozásokkal való partnerségünk ereje, valamint a kormánnyal való együttműködési képességünk elengedhetetlen az ágazat további sikeréhez, és a ma bejelentett északkeleti beruházási övezet azt jelenti, hogy további ilyen mértékű és jelentőségű beruházások vonzása révén építhetünk eredményeinkre."
Az EV36Zero kulcsfontosságú része a Nissan Ambition 2030 programjának, a vállalat hosszú távú elképzelésének, amelynek célja, hogy valóban fenntartható vállalattá váljon, és egy tisztább, biztonságosabb és befogadóbb világ felé haladjon. Ebben az időszakban a Nissan izgalmas, elektromos járműveket és technológiai innovációkat fog szállítani, miközben világszerte bővíti és átalakítja tevékenységét. A jövőkép támogatja a Nissan azon célját, hogy 2050-es pénzügyi évre termékeinek teljes életciklusa során szén-dioxid-semleges legyen.

 

A Nissan AMIEO-ról (Afrika, Közel-Kelet, India, Európa és Óceánia)

A Nissan célja, hogy valóban fenntartható vállalattá váljon, egy tisztább, biztonságosabb és befogadóbb világ felé haladva.

A fenntarthatóság a Nissan hosszú távú jövőképének, az Ambition 2030-nak a középpontjában áll. A kritikus környezeti, társadalmi és fogyasztói igényekre reagálva ez a stratégia villamosított modelleket és technológiai innovációt kíván szállítani a kulcsfontosságú piacokon világszerte, elősegítve a mobilitást és azon túl is. Az Ambition 2030 támogatja a Nissan azon célját, hogy 2050-re termékei és tevékenységei teljes életciklusa során szén-dioxid-semleges legyen. A Nissan AMIEO régió, amelynek középpontjában az EV36Zero , felgyorsul az elektromos jövő felé való elmozdulásban.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER