Címkék: BMW

2021. április 19. hétfő, 13:46

 

Az új BMW M3 Competition limuzin és az új BMW M4 Competition Coupé típus-specifikus BMW M xDrive intelligens összkerékhajtási rendszere új szintre emeli a sportautó-páros menetdinamikai adottságait, agilitását és mérnökien precíz vezethetőségét.

 

 

Az új hajtáslánc-alternatívák 2021 júliusában debütálnak az utakon.

Még nagyobb teljesítmény, még több hajtott kerék, még intenzívebb BMW M-élmény. Az új BMW M3 limuzin és az új BMW M4 Coupé világpremierje után néhány hónappal a BMW M GmbH a prémium középkategória etalon sportautó-párosának új hajtáslánc-változatairól is lerántja a leplet: a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás a BMW M3 és a BMW M4 palettáján is bemutatkozik. A technológia mérnöki precizitással osztja el a motor erejét a négy hajtott kerék között, amellyel minden korábbinál vérpezsdítőbb menetdinamikai adottságokkal vértezi fel a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzin (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 10,0 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 228 – 231 gramm / km) és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 10,0 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 227 – 230 gramm / km) párosát.

 

 

 

Az újdonságok soros hathengeres benzinmotorjának 375 kW / 510 lóerő maximális teljesítményét egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó továbbítja a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás felé, amely a motor erejét minden vezetési szituációban az agilitás, az iránystabilitás, a tapadás és a versenypályás menetdinamika növelése szerint osztja el az első és a hátsó kerekek között. A bajor prémiumgyártó ügyfelét így minden megtett méteren a BMW M divízió által fémjelzett abszolút teljesítmény mámorító érzése kerítheti hatalmába, amelyet többek között a még intenzívebb gyorsulási kvalitások is tükröznek. A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzin és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé 2021 júliusában érkezik meg az utakra.

BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és aktív M differenciálmű a mérnökien precíz vezethetőségért

A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás típus-specifikus hangolású vezérlőrendszere a BMW M GmbH számos nagyteljesítményű modelljében a klasszikus hátsókerék-meghajtás mosolyfakasztó alternatíváját kínálja. A technológiával szorosan együttműködik az aktív M differenciálmű, amely a vezetési szituáció függvényében 0-100 százalék közötti arányban képes elosztani a forgatónyomatékot a két hátsó kerék között, ezzel garantálva, hogy a motorerő még határon autózva és laza tapadási viszonyok közepette is veszteségek nélkül jusson át az úttestre. A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az aktív M differenciálmű – az integrált, BMW M-specifikus kipörgésgátlóval együttműködve – a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) közreműködésével kelti életre az új sportautó-páros lehető legintenzívebb menetdinamikai adottságait, olyan vezetési élményt garantálva, amely a BMW M divízió által fémjelzett sportosság, a minden korábbinál jobb tapadás és az érezhetően magabiztosabb iránystabilitás hármas egysége mentén épül fel.

A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás osztóműje egy elektronikusan vezérelt többtárcsás tengelykapcsolóval dolgozik, hogy teljesítmény-veszteség nélkül, zökkenőmentesen, minden pillanatban 0-100 százalék közötti arányban legyen képes elosztani a forgatónyomatékot az első és a hátsó kerekek között. A mérnökök a többtárcsás tengelykapcsoló kenését úgy optimalizálták, hogy a folyamatosan változtatható erőelosztás még a legextrémebb versenypályás terhelések közepette is hatékonyan működjön. Az első és a hátsó tengely közötti erőelosztásról egy kardántengely gondoskodik, amelyet a mérnökök kifejezetten a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzin és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé műszaki paraméterei mentén terveztek meg. Akárcsak a két tengelyen dolgozó féltengelyeket is. Alapesetben a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás a klasszikus hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint működik, amely azt jelenti, hogy normál útviszonyok és vezetési körülmények közepette a motor csak a hátsó kerekeket hajtja, az első kerekek pedig akkor kapcsolódnak be a hajtásba, ha a rendszer a hátsó tengelyen már nem tud több teljesítményt hatékonyan leadni az útra.

Az osztóműben egy típus-specifikus vezérlőegység és egy integrált kipörgésgátló technológia dolgozik, amely rendkívül gyorsan, a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) közbeavatkozása nélkül képes kiegyenlíteni az első és hátsó kerekek eltérő forgási sebességeit. A végeredmény magabiztos összkerékhajtás és a BMW M modellek által fémjelzett rendíthetetlen úttartás új dimenziója, legyen szó akár nagysebességű vezetési szituációkról, akár hosszan elnyújtott kanyarokban indított, mindvégig kontrollált megcsúsztatásokról.

A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás és az aktív M differenciálmű egysége nem csupán jobb tapadást, nagyobb menetstabilitást, sportosabb agilitást és intenzívebb menetdinamikát, de minden korábbinál letaglózóbb gyorsulást is jelent. A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzinnak és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé-nak egyaránt csupán 3,5 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből felgyorsuljon 100 km/órás sebességre, amely 0,4 szekundummal múlja felül a hátsókerék-meghajtású BMW M3 Competition limuzin és BMW M4 Competition Coupé nulla-százas értékét.

A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzin és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé alatt alapfelszereltségként az első tengelyen 19”, míg a hátsó tengelyen 20” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsák gurulnak. A Jet Black árnyalatú, ikerküllő-dizájnú kovácsolt felniken elöl 275/35 R19, hátul pedig 285/30 R20 méretű gumiabroncsok feszülnek. Az opcionális extrafelszereltség részeként mindkét modellhez rendelhetők hasonló méretű, speciális kialakítású versenypálya-abroncsok.

 

 

 

A lélegzetelállító menetteljesítményt jelentős technológiai módosítások optimalizálják

A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzin és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé futóművében a mérnökök újratervezték a kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első kerékfelfüggesztést, valamint típus-specifikus elsőtengely-geometriát és kormánymű-áttételezést állítottak be, amely módosításoknak köszönhetően nem csupán a hátsókerék-meghajtású, de az összkerékhajtású BMW M3 és BMW M4 is a BMW M modellek legendás, kompromisszumoktól mentes irányíthatóságát élteti. Az összkerékhajtású modellpáros esetében a mérnökök a motorolaj-ellátást is a négy hajtott kerék következtében fellépő menetdinamikai adottságokhoz optimalizálták, a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzin és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé így egyaránt extrém sportos menetteljesítményre képes.

A személyre szabott BMW M-élményt három BMW M xDrive üzemmód élteti

A BMW ügyfele a saját preferenciái szerint és a vezetési szituáció sajátosságai szerint is beállíthatja a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás karakterisztikáját, illetve teljesítményét. A kívánt beállítás a BMW M-specifikus operációs rendszer „Járműbeállítások” menüpontjában választható ki, három különböző üzemmód közül. Az alapértelmezett beállításként aktiválódó 4WD üzemmódban az összkerékhajtás a maximális tapadás és a mérnökien precíz vezethetőség szempontjai szerint dolgozik, minden pillanatban a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint. 4WD Sport üzemmódban az összkerékhajtás még nagyobb százalékban továbbítja a hátsó tengelyre a motorból érkező forgatónyomatékot, ezzel még extrém vezetési szituációkban is sportosabb agilitást eredményezve. A BMW M modellekre jellemző, lineáris teljesítmény-felépülés a hosszan elnyújtott kanyarokban mindvégig kontrollált megcsúsztatásokat tesz lehetővé. A bajor prémiummárka ügyfeleinek ugyanakkor arra is lehetőségük nyílik, hogy teljes mértékben kikapcsolják a dinamikus menetstabilizáló rendszert (DSC Off) és aktiválják a színtiszta hátsókerék-meghajtást (2WD üzemmód). Amennyiben az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tapadásvezérlés (M Traction Control) is a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzin vagy BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé felszereltségének része, úgy a vezető a modell automatikus tapadásvezérlését is tíz fokozatban állíthatja be – akárcsak a hátsókerék-meghajtású BMW M3 és BMW M4 esetében. Eme színtiszta, menetstabilizáló technológiáktól mentes teljesítmény-leadás a vérbeli versenyautókat idézi, a tapasztalt pilóták pedig az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető M Drift Analyser funkcióval tökéletesíthetik képességeiket.

A bajor prémiumgyártó ügyfelei a multifunkciós sportkormány M1 és M2 memóriagombjaira menthetik el a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás leginkább kedvelt beállításait, többek között az erőforrás, a lengéscsillapítók, a kormánymű és a fékrendszer preferált karakterisztikáival együtt. Az M1 és M2 memóriagombok megnyomásával az elmentett járműbeállítások azonnal aktiválhatók.

Hamisítatlan BMW M-élmény hat modellváltozat hat önálló karakterével

A két összkerékhajtású modellváltozat piaci bevezetésével a BMW M GmbH a nagyteljesítményű prémium középkategória páratlanul széles palettáját állítja csatasorba. A BMW M3 limuzin (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 9,9 – 10,2 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 226 – 231 gramm / km) és a BMW M4 Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 9,9 – 10,2 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 226 – 231 gramm / km) a hátsókerék-meghajtás és a hatfokozatú manuális váltó egyedülálló kombinációjával kecsegtet, miközben a BMW M3 Competition limuzin (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 9,6 – 9,8 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 219 – 224 gramm / km) és a BMW M4 Competition Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás a WLTP mérései szerint: 9,6 – 9,8 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás a WLTP mérései szerint: 219 – 224 gramm / km) megnövelt teljesítményét Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó továbbítja a hátsó tengely felé.

Ehhez a kvartetthez csatlakozik most a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M3 Competition limuzin és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtással szerelt, új BMW M4 Competition Coupé. Ez azt jelenti, hogy a legújabb BMW M3 és BMW M4 portfólióján hat különböző modellváltozat sorakozik, hat önálló karakterrel, mégis maradéktalanul egyesítve a nagyteljesítményű sportautók adottságait a kompromisszumoktól mentes hétköznapi használhatósággal. A bajor prémiummárka ügyfelei pedig hamarosan mindezt nyitott tetővel is átélhetik, az új BMW M4 Cabrio volánja mögött.


 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER