Címkék: BMW | jelentés

2021. március 16. kedd, 06:05

 

A müncheni központú vállalatcsoport 2020-as beszámolója első ízben egyesíti a BMW Group pénzügyi és fenntarthatósági eredményeit.

 

 

 A BMW Group hivatalos jelentéseinek történetében új fejezet kezdődik: a 2020-as év teljesítményeiről most először egyetlen, integrált vállalati jelentés készült, amely egy átfogó, minden részletre kiterjedő beszámolóban egyesíti az elmúlt esztendő pénzügyi és fenntarthatósági eredményeit. Miután az igazgatótanács 2020-ban új alapokra helyezte a BMW Group fenntarthatósági céljait, az integrált vállalati jelentés a következő logikus lépésként épül be a vállalatcsoport működésébe – a BMW Group integrált menedzsmentjének köszönhetően. A müncheni központú vállalatcsoport mostantól integrált vállalati jelentésben számol be évértékelő konferenciáján, nem csupán gazdasági teljesítményét, de ezzel párhuzamosan környezetvédelmi és társadalmi eredményeit is részvényesei elé tárva.

 

 

 

„A BMW Group 2020-as beszámolója igazolja, hogy üzleti modellünk és fenntarthatósági céljaink immár nem elválaszthatók egymástól. A vállalatcsoportot pénzügyi és nem pénzügyi szempontok mentén egyaránt irányítjuk, eredményeinket pedig évről évre átlátható módon tesszük közzé. Prémium vállalatként célunk, hogy követendő példaként szolgáljunk az iparágnak és felelősséget vállaljunk. Kulcsfontosságú fenntarthatósági eredményeink éppoly meghatározóak, mint pénzügyi mutatóink” – fogalmazott Dr. Nicolas Peter, a BMW AG igazgatótanácsának pénzügyekért felelős tagja.

A hosszú távú fenntarthatóság felé vezető úton a BMW Group már eddig is számos kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett: Európában forgalomba helyezett új autói átlagos károsanyag-kibocsátását 1995 és 2020 között például 53 százalékkal csökkentette, a vállalatcsoport gyárai pedig a tavalyi évtől kezdve világszerte kizárólag megújuló erőforrások felhasználásából nyerik ki a működésükhöz szükséges energiát. 2020-ban ráadásul a BMW Group a sokrétű vállalatvezetés tekintetében is új kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett: vezetőségében jelenleg 17,8 százalékban foglalnak helyet nők, amely a célként kitűzött 15-17 százalék felső értékét is meghaladja.

2020 júliusában a vállalatcsoport újabb ambiciózus környezetvédelmi célt tűzött ki maga elé 2030-ra, amelyet ráadásul most először modelljei teljes életciklusára kiterjesztett, a beszállítói hálózattól kezdve, a sorozatgyártási folyamatokon át, egészen a leselejtezésig:

Az elsődleges cél, hogy a BMW Group modellpalettájának egy forgalomba helyezett új autóra vetített átlagos emissziós értéke 2030-ra legalább harmadával csökkenjen. Tekintve, hogy a vállalatcsoport 2019-ben több mint 2,5 millió darab új autót gyártott le, ez az érték az új autók teljes életciklusára vetítve 2030-ra átlépi a 40 millió tonnányi kibocsátott káros anyagot.
Miután 2006 óta több mint 78 százalékkal csökkentette az egy legyártott új autójára vetített átlagos károsanyag-kibocsátási értéket, a BMW Group célja, hogy 2030-ra ezt a 2019-es értékhez képest további 80 százalékkal redukálja.
További cél, hogy 2030-ra a modelljei használata során keletkező átlagos emisszió a 2019-es értékhez képest levezetett kilométerenként több mint 40 százalékkal csökkenjen. Meghatározó irányelv e téren a hosszú távú fenntarthatóság szempontjai szerint kidolgozott termékstratégia, a hálózatról tölthető modellek módszeres térnyerésével és az elektromos mobilitás népszerűsítésével.
A BMW Group ráadásul az első prémiumautó-gyártó vállalat, amely beszállítói hálózata tagjainak is konkrét károsanyag-kibocsátási célokat fogalmazott meg. E tekintetben a cél az, hogy az egy legyártott autóra vetített emisszió 2030-ra minimum 20 százalékkal csökkenjen a 2019-es értékhez képest. A BMW Group ennek elérése érdekében döntő tényezőként veszi figyelembe szerződéses megbízásai kiválasztásánál a partnervállalatok károsanyag-kibocsátási mutatóit.
A BMW Group környezetvédelmi céljait már az SBTI (Science-Based Targets Initiative) is hitelesítette, amely igazolja, hogy a vállalatcsoport fenntarthatósági céljai a legújabb tudományos eredmények szerint is segítik elérni a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény céljait. A BMW Group hosszú távú célja továbbá, hogy 2050-re teljes értékláncát tekintve olyan üzleti modell mentén működjön, amely egyetlen ponton sem bocsát ki káros anyagot.

A BMW Group az elkövetkező években átlátható módon, integrált vállalati jelentésében számol be újabbnál újabb fenntarthatósági eredményeiről, az IIRC (International Integrated Reporting Council) szabályainak megfelelően.

A vállalatcsoport 2020-as beszámolója a BMW AG és a BMW Group pénzügyi teljesítményét, valamint a németországi CSR Directive Implementation Act (CSR-RUG) előírásai szerint összeállított nem pénzügyi jelentés részleteit egyesíti. A dokumentum továbbá azt is igazolja, hogy 2012 és 2020 között miként valósultak meg a vállalatcsoport fenntarthatósági stratégiájának céljai.

A BMW Group integrált vállalati jelentése stabil alapokra építkezik, hiszen a vállalatcsoport 2001 óta minden évben beszámol környezetvédelmi és emisszió-csökkentési intézkedéseiről. 2005 óta a BMW Group a Global Reporting Initiative (GRI) szabványai szerint, 2008 óta pedig a legmagasabb, „Comprehensive” GRI-opció mentén számol be újabb és újabb fenntarthatósági eredményeiről. A 2013-as pénzügyi évtől kezdve a vállalatcsoport külső ellenőrzéseknek is aláveti fenntarthatósági jelentéseit, 2014 óta pedig minden évben egyszerre jelenti be az előző év pénzügyi teljesítményét és fenntarthatósági előrelépéseit.

A BMW Group első integrált vállalati jelentése digitális formában, modern és letisztult oldalakkal, audiovizuális tartalmakkal és animált grafikákkal válik elérhetővé 2021. március 17-én, szerdán a https://report.bmwgroup.com/ weboldalon.


 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER