Címkék: érzékelő | lézerfény | LiDAR | Volvo

2018. november 29. csütörtök, 10:11

 
A Volvo Cars, valamint az önvezető járművek érzékelő és jelfeldolgozó technológiájának fejlesztéseben éllovasnak tekinthető start-up, a Luminar a legkorszerűbb LiDAR szenzort és érzékelési rendszert mutatja be az idei Automobility LA kiállításon, Los Angelesben.

 

Alapvető fontosságú a biztonságos önvezető autók megalkotásában a LiDAR technológia, vagyis a lézerfény-impulzusok kibocsátásával történő objektumérzékelés folyamatos fejlesztése. Ennek révén képesek az autonóm járművek biztonságosan navigálni komplex forgalmi helyzetekben, illetve magasabb sebességnél, nagy távolságból is megbízhatóan azonosítják a környezet elemeit.

A LiDAR technológia segítheti a Volvo Cars autonóm közlekedésről alkotott víziójának megvalósítását, például azt, amit az idei évben bemutatott Volvo 360c tanulmánymodell képvisel. A fejlett LiDAR technológia és érzékelési megoldások tökéletesítése egyik lehetséges módja a biztonságos, teljesen autonóm autók megalkotásának a Volvo Cars és társmárkái számára

 

 

Eddig a hasonló típusú szenzorok nem voltak alkalmasak olyan szintű érzékelésre, amelyet most a Luminar és a Volvo Cars közösen kifejlesztettek. Az új rendszer már képes különböző emberi pozíciók azonosítására, egyenként érzékelve a végtagokat, azaz lábakat, karokat. Sőt, az új technológia lehetővé teszi akár 250 méter távolságban lévő objektumok felimerését; ez sokkal nagyobb távolság, mint amit bármely jelenlegi LiDAR egység kezelni képes.

„Az autonóm technológia a biztonságot új szintre fogja emelni, túlmutatva az emberi korlátokon. Ez egy olyan ígéret a biztonságra vonatkozóan, aminek következtében a Volvo Cars vezető szerepet kíván magának az autonóm közlekedés terén. Ráadásul a technológia új előnyöket hoz majd ügyfeleink és a teljes társadalom számára” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars kutatási és fejlesztési részlegének szenior alelnöke. „A Luminar hasonló ambíciókat dédelget, ők is valósággá szeretnék tenni a kiemelten biztonságos autonóm közlekedést, és ez az új érzékelési technológia fontos továbblépés ebben a folyamatban.”

„Meggyőző tempóban halad a Volvo Cars K&F csapata az autonóm vezetés legfontosabb nehézségeinek megoldásában” – tette hozzá Austin Russel, a Luminar alapítója és ügyvezetője. „Mi előretörtünk, ők pedig továbbra is maradtak az önvezető rendszerek fejlesztőinek élvonalában, és együtt dolgozunk a végső célért, hogy kiváltsuk a vezetőket a hétköznapi autózás során.”

A Volvo Cars saját technológiai alapítványán, a Volvo Cars Tech Fund-on keresztül idén részesedést vásárolt a Luminarban, mint magas technológia potenciállal rendelkező start-upban. Ez volt a Tech Fund első befektetése, ami azzal a célzattal jött létre, hogy elmélyítse a Luminarral már korábban fennálló együttműködést a Volvo járművek érzékelési technológiájának fejlesztése és tesztelése területén. A Volvo Cars a Luminar első partnere, aki teljes mértékben hasznosíthatja kiterjesztett érzékelési platformjuk fejlesztéseit.

Idén szeptemberben mutatta be a Volvo a 360c elnevezésű koncepciómodelljét, a közlekedés teljesen új jövőképének megtestesítőjét, egy megoldást a biztonságos, környezetbarát, testre szabott és kényelmes utazási élményhez. A modell a jövőbeni önvezető autók négy lehetséges funkcióját mutatja meg: alvásra alkalmas pihentető környezet, mobiliroda, otthonos közlekedési eszköz, szórakoztató egység - mind új elképzelések az emberek utaztatásában. Ráadásul a 360c új, globális standardot állít fel arra, ahogyan a közlekedésben részt vevő egyéb személyek és autonóm járművek értesülhetnek egymás tervezett manővereiről.

A Los Angeles-i autószalonon speciális, virtuális megoldással kerül bemutatásra a 360c és a Volvo Cars autonóm közlekedésről alkotott jövőképe.

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER