2013. augusztus 15. csütörtök, 10:11

 

Az MSZP várja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV magyarázatát arra, hogy miért van szükség közel húsz felső kategóriás autó beszerzésére "a csődközelben lévő" közösségi közlekedési vállalatnál.


Török Zsolt, az MSZP szóvivője keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében a Blikk keddi számában megjelent azon információra reagált, amely szerint a BKK és a BKV 19 felső középkategóriás és 12 középkategóriás kocsira írt volna ki közbeszerzést, de az erről szóló előterjesztést többek között Várszegi Gyula, a BKV igazgatósági elnöke is kifogásolta.

Az ellenzéki párt szóvivője érthetetlennek és kifizethetetlennek nevezte a gépkocsi-beszerzést és hozzátette: a beszerzendő autók ára körülbelül öt BKV-buszsofőr éves bérét tudná fedezni, a teljes beszerzés költségén pedig 20 ezer rászoruló fővárosi utas egyhavi bérletét fedezhetné a BKK.
MTI


BKV válasza:

A BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ felhívja a figyelmet arra, hogy nem indított és nem is indít 19 felsőkategóriás személygépkocsi beszerzésére vagy bérletére tendert. Ilyen vagy akár csak hasonló számú felső-középkategóriás autó használata a jövőbeni terveinkben sem szerepel, sőt, határozott szándék az eddigi járműszám csökkentése. Sem a BKK, sem a BKV vezetői körében használt autók számában semmiféle jövőbeli növekedésről, új jogosultságokról nincs szó, ilyet nem terveztünk, nem tervezünk.

Helytálló és a valóságnak megfelelő állítás az, hogy gépjárműbérleti tender kiírásáról van szó, azonban a legkevésbé sem a felsővezetői autók számának növelése miatt, ahogy erről egyébként előzetesen a Blikket is tájékoztattuk. A gépjárműbérleti tender kiírását a BKV, illetve a BKK lejáró bérleti szerződései teszik szükségessé. A lízingelni kívánt flotta elsőként a BKV összes szerelőjárművének és a BKK zavarelhárító gépjárműveinek pótlására szolgál.

A Porsche Lízing Kft-vel kötött szerződés fokozatos megszűnése teszi szükségessé a gépjárműbeszerzést. A jelenleg hatályos, a BKV Zrt. által a Porsche Lízing Kft-vel kötött, személygépkocsi és 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó tehergépjárművek tartós bérletére és flottarendszerű üzemeltetésére szóló szerződést a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a BKV 2009. június 22-én kötötte meg. A szerződés tárgya 159 db + 30 % személygépjármű és 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó tehergépjármű tartós bérlete.
A fővárosi közlekedési intézményrendszer átalakításával összefüggésben a BKV-tól átvett feladatok ellátása érdekében nélkülözhetetlennek bizonyult, hogy azon gépjárművek is átkerüljenek a BKK-hoz, amelyeket a BKV az olyan feladatok ellátásához használt, amelyek a BKK-hoz kerültek.
A budapesti tömegközlekedési intézményrendszer átalakítása során a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a BKV-tól az átvett feladatokkal együtt a feladatellátáshoz szükséges gépjárműveket és szerződéseiket is átvette, a BKK megalakulása óta tehát ilyen tárgyban új közbeszerzést nem írtunk ki, új szerződést nem kötöttünk. Fentiekre tekintettel 2011. szeptember 9-én a szerződés megosztásával a BKK is bérlő pozícióba került, 29 db autó vonatkozásában.
A jelenlegi flottaszerződés alapján üzemeltetett járművek bérleti futamideje 2013 októberétől kezdve több lépcsőben lejár, így a járműveket fokozatosan vissza kell adni a bérbeadónak.

Mivel a jelenlegi, 2009-ben kötött bérleti szerződések 2013-2014-2015 folyamán lejárnak, így ezek új szerződéssel való felváltása elkerülhetetlen, a korábbi autókat vissza kell adni, következésképpen a BKK és a BKV műszaki, forgalmi zavarelhárító autói, illetve számos egyéb belső szállítási és logisztikai feladatot ellátó gépjárműparkjának működőképessége érdekében új tender kiírása szükséges. A BKK és a BKV a mai járműpark további használatát is vállalná, de a 2009-es szerződés szerint erre nincs jogszerű mód, a közbeszerzési törvény a szerződés meghosszabbítását nem teszi lehetővé. Mindezeket mérlegelve ezért döntött a két társaság a beszerzési eljárás előkészítéséről, amelyről a BKK és a BKV Igazgatósága 2013. július végén megtartott ülésein szavazott. Az eljárás megindítására vonatkozó végleges döntések július végén születtek meg, a közbeszerzési eljárás rövidesen nyilvánossá válik. A BKK Zrt és a BKV Zrt., mint közös ajánlatkérők „3,5 tonna össztömeget meg nem haladó gépjárművek tartós bérlete és teljes körű flottakezelése” tárgyú közbeszerzési eljárás megindító hirdetményét hagyta jóvá. Az Igazgatóság együttesen 163 darabos gépjármű flotta beszerzését engedélyezte. A beszerzésben foglalt 163 darabos alapmennyiség nem tartalmaz egyetlen felső és felső-közép kategóriás autót sem. A személyhasználatú gépjárművek használatára vonatkozó irányelveket – melyeket a BKK és a BKV eddig is maradéktalanul betartott – a Fővárosi Önkormányzat jelenleg valamennyi fővárosi tulajdonú cégre vonatkozótan áttekinti. Mindezek alapján a tenderben elvárt alapmennyiség az üzemeltetésben, üzemfenntartásban közvetlenül részt vevő járműállományra vonatkozóan került meghatározásra, nem tartalmaz személyi használatú gépjárműveket:

bkv-autobeszerzes


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER