2011. augusztus 08. hétfő, 14:20

 

Az első FVV csuklós villamos ötven éve, 1961-ben állt forgalomba Budapesten. A BKV jogelődje, a Fővárosi Villamos Vasút által gyártott járművek – közismertebb nevén a Bengálik – 1983-ban közlekedtek utoljára a fővárosban.

 

FVV-csuklos-bengali-villamos

Arról azonban, hogy mindannyian végleg nyugdíjba vonultak volna, szó sincs. Debrecenben manapság is napi szinten használják őket, Szegeden pedig tartalék járművekként várnak bevetésre, míg Miskolcon nosztalgiajáratként találkozhatunk velük.

A budapesti villamoshálózat jövőre lesz 125 éves. Az évforduló előtt nosztalgiajáratok indításával tiszteleg a BKV Zrt.: a meglévő favázas kocsik és az UV villamos mellett 28 évnyi távollét után újra a fővárosba érkezik a cívisvárosban szolgálatot teljesítő 492-es – a BKV kötelékében az egykori 1233-as – pályaszámú FVV csuklós villamos is. A debreceni utasoktól ünnepélyes keretek között elbúcsúzó, frissen festett, megújult Bengáli az idén kora ősztől egy éven át vendégeskedik a fővárosban. Ez idő alatt többször találkozhatnak majd az ötvenes éveket idéző lekerekített formájú villamossal és a BKV tulajdonában lévő nosztalgiakocsikkal Budapest villamosvonalain.
Forrás: BKV


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER