Címkék: baleset | beépítés | segélyhívó

2014. február 26. szerda, 19:03

 

Az Európai Parlament szerdán Strasbourgban megszavazta azt a tervezetet, miszerint 2015 októberétől minden, az unióban forgalmazott személyautóba és kisteherautóba be kell szerelni a balesetek alkalmával a mentőket automatikusan értesítő "e-segélyhívókat".


Az autóba telepített segélyhívó rendszer a 112-es segélyhívó szám technikai hátterét használva értesíti a mentőket súlyos közúti balesetek alkalmával.

A tagállami kormányokat megjelenítő Tanács - amelynek szintén jóvá kell hagynia a tervezetet ahhoz, hogy az hatályba léphessen, még nem foglalt állást a kérdésben.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a szavazást követően elmondta: az "e-segélyhívó" normál üzemmódban inaktív, de baleset vagy ütközés esetén automatikusan működésbe lép, és értesíti a legközelebbi 112-es segélyhívó központot a baleset pontos helyszínéről, valamint lehetővé teszi, hogy a segélyhívó központ közvetlen kapcsolatot létesítsen a balesetet szenvedő vezetővel, utasokkal.

Ez a berendezés eddig csupán a járműpark kevesebb mint 1 százalékában volt megtalálható. Az európai utakon évente 1,5 millióan szenvednek balesetet, és mintegy 28 ezer ember veszíti életét. MTI


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER