2012. november 21. szerda, 14:33

 

Átadta új, 3200 négyzetméteres üzemcsarnokát szerdán a Komáromi Ipari Parkban a Kayser Automotive Hungária Kft. A bővítés több mint 50 új munkahelyet teremtett a műanyag autóalkatrészeket, üzemanyag-vezetékeket, levegőcsatornákat, nyomásszabályzó szelepek és egyéb műanyag alkatrészeket előállító üzemben.




Az átadáson Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkára  azt modta: "a nálunk termelő nagy nemzetközi autóipari óriásvállalatok, valamint az ezeknek köszönhetően létrejött hazai beszállító vállalatok folyamatos bővítései azt bizonyítják, hogy mára Magyarország lett Európa egyik legversenyképesebb gazdasága". A Kayser komáromi gyárbővítése újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar gazdaság rendkívül szoros együttműködést valósít meg van a német iparral- tette hozzá.
Az államtitkár ismertette, a járműipar adja a magyar gazdaság ipari teljesítményének 16 százalékát, az ipari export közel negyedét, a kormány azon célkitűzésével összhangban, hogy Magyarországot az EU termelési központjává tegye.

A Kayser Hungrária ügyvezető igazgatója közölte, a 700 millió forintos beruházáshoz a társaság 108,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából és a központi költségvetésből.
Nemes Ivó tájékoztatása szerint a vállalat elérte gyártási kapacitásának maximumát, a megnövekedett vevői igények kielégítése csak komplex fejlesztésekkel vált lehetségessé. A Kayser termékei iránti egyre növekvő piaci igény egyik indoka, hogy a társaság 2010-2011-ben a Mercedestől, a BMW-től és a DAF Trucks-tól nyert megbízásokat, melyek megalapozták a bővítést.

Az új csarnokban a műanyag vezetékek hajlítására alkalmas két kemencét állítanak üzembe, valamint a vezetékek perselyezéséhez szükséges berendezéseket, többek között hat préselőgépet, melyet kimondottan a Kayser részére fejlesztettek ki.

Az autógyárak közelsége miatt a jövőben  a vállalatcsoporton belül egyre jelentősebb hangsúly helyeződik a magyarországi telephelyre. A társaság tervei szerint a megnövekedett vevői igények kielégítésére 60-70 százalékkal szükséges növelni a gyártókapacitást.
A magyar leányvállalatot 2003-ban, zöldmezős beruházásként alapították. A társaság munkavállalói létszáma - a bérelt munkaerővel együttesen - jelenleg 144 fő. A társaság legnagyobb vevői a Volkswagen csoport, Magyar Suzuki Zrt. és a Mercedes. Az értékesítés nettó árbevétele 2011-ben 3,03 milliárd forint volt, ebből 2,37 milliárd forint származott exportból és 655 millió forint volt a belföldi értékesítés árbevétele.

A most átadott 700 millió forintos kapacitásbővítő beruházáshoz kapott 108 millió forintos támogatás összegének 85 százaléka, vagyis közel 92 millió forint az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából, 15 százaléka, 16,2 millió forint pedig a költségvetéséből származik.

A társaság anyavállalata, a németországi központú A. Kayser Automotive Systems GmbH a műanyag vezetékek gyártásának piacán elfoglalt pozíciója szerint az öt legnagyobb európai gyártó között szerepel. Magyarországon mindössze a Dunakilitin található Veritas vállalat rendelkezik hasonló termékportfólióval.
A Kayser GmbH-nak világszerte hét üzeme van, a vállalatcsoport 2011-es árbevétele elérte a 155 millió eurót. A fejlesztést Németországban végzik 1100 fővel, a gyárak Kínában (70 fő), Lengyelországban (240 fő), Magyarországon (140 fő), Mexikóban (250 fő) és Spanyolországban (55 fő) találhatók.
MTI



  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER