2011. október 27. csütörtök, 20:15

 

A súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési többletköltségeinek kompenzálására, a közlekedési nehézségeknek könnyítésére létrejött támogatási rendszer 2011. július 2-tól jelentős mértékben átalakult.

 

mozgasserult-tabla

Az átalakítás fő célja az, hogy az eddiginél hatékonyabban segítse elő – a támogatás összegének jelentős növelése által – elsősorban új, kiváló műszaki állapotú gépjárművek vásárlását.
A NEFMI által hirdetett pályázaton - melyet a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeihez kapcsolódóan új és használt személygépkocsik beszerzésére és finanszírozására írt ki - a Magyar Suzuki Zrt. nyert. A Széchenyi Bank által kidolgozott finanszírozási konstrukció kedvező kondíciókat kínál a projekt jogosultjainak, míg a Signal Biztosító az alacsony kezdőbefizetés mellett, a teljes körű Signal Casco biztosítást is magában foglaló, vállalható mértékű havi törlesztő részletet kínál. A projektet támogatja még a MOL is, kedvezményes árú üzemanyagkártyával.
A rendszer átalakítása után a támogatás összege új gépjármű vásárlása esetén 300 ezer forintról 900 ezer forintra, használt jármű, illetve segédmotoros kerékpárnak nem minősülő három vagy négykerekű jármű, illetve gépi meghajtású kerekesszék vásárlása esetén duplájára, azaz 600 ezer forintra, a gépjármű átalakításhoz nyújtható támogatás pedig a háromszorosára, 30 ezer forintról 90 ezer forintra emelkedett.

Az átalakítás egyik leglényegesebb eleme a mozgáskorlátozottság igazolására vonatkozó eljárásrend átalakítása. A korábban a háziorvosok által végzett, és sok esetben visszaélésekre lehetőséget adó, kifogásolt igazolások helyett, az ellátásra való jogosultságot orvosszakértői vizsgálatokon alapuló igazolások határozzák meg.

Jogosult az ellátásra az, aki:

•    fogyatékossági támogatásra vagy magasabb összegű családi pótlékra mozgásszervi fogyatékosságára tekintettel jogosult, vagy
•    legalább 40%-os egészségkárosodásának vezető diagnózisa mozgásszervi eredetű betegségre (a csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei ún. BNO XIII főcsoport) vezethető vissza.

Gépjármű szerzési támogatásra a mozgásszervi fogyatékossággal élő személy, illetve az ő jogán vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója (pl. szülő, házastárs, gyermek, testvér) jogosult, ha vállalja a vezetésre nem alkalmas fogyatékos személy szállítását. Jogosult a támogatásra az a vezetésre nem alkalmas személy is, akinek ellenszolgáltatás nélküli szállítását a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerint önkéntes jogviszonyban álló személy vállalja. Átalakítási támogatást pedig az kaphat, aki kizárólag speciálisan átalakított gépjárművel tud közlekedni.
Az új és a használt gépjárművek vásárlásához adható támogatás mértéke közötti különbségtétel is arra ösztönzi a jogosultakat, hogy új gépjárműveket vásároljanak. Használt gépjármű csak abban az esetben vásárolható, ha azt kevesebb, mint négy éve helyezték forgalomba, és alkalmas a mozgáskorlátozott személy speciális igényeinek kielégítésére.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint új, illetve használt személygépjárműveket pályázati eljárás keretében kiválasztott finanszírozó szervezeten keresztül, három éves kölcsönszerződés keretében vásárolhatnak az érintettek.
Tekintettel arra, hogy új, illetve négy évnél nem idősebb használt gépjárművek vásárlására használható fel a támogatás, az esetek egy bizonyos részében a támogatás és a meglévő saját erő mellett jellemzően kölcsön felvétele is szükségessé válik a vásárláshoz, így a finanszírozó szervezet bevonása révén erre a jövőben egységes, és kedvező feltételek mellett kerülhet sor. Az új beszerzési rendszer előnye az is, hogy a finanszírozó szervezet új gépjármű vásárlása esetén biztosítja a garanciális ellenőrzések, szervizelések teljesítését, valamint megfelelő, országos lefedettségű márkaszerviz hálózatot biztosít a javítások elvégzésére.

Az új eljárási szabályok szerint a támogatás iránti igényt már a szociális és gyámhivatalokhoz kell benyújtani, 2011-ben erre október 15-éig volt lehetőség. A szociális és gyámhivatalok közvetlenül döntenek a támogatás odaítéléséről, 2011-ben legkésőbb november 30-áig. A döntés kialakítását előkészítő valamennyi bizottságba a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) tagot delegál.
A rendelkezésre álló támogatásról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium értesíti a szociális és gyámhivatalokat, az éves költségvetési keret felosztásával. 2011-ben e célra 700 millió forint áll rendelkezésre.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Rácsai Lajosné
+1
 
 
vele született fogyatékos mozgáskorlátozott gyermekem részére igénybe szeretném venni a visszanem téritendő autó vásárlás KÉRDEMÉN HOL ÉS MIJEN IGÉNYLŐ IRATOKATT KELL BESZEREZNI HOL KELL KÉRELMEZNI INTÉZNI MENYI ŐNERŐVEL KELL RENDELKEZZNI AHOZ HOGY IGÉNYBE TUGYAM VENNI AZ AUTÓ VÁSÁRLÁST A MOZGÁSKORLÁTOZOTT EGYESÜLET TÁJÉKOZTATTNI SZIVESKEDJEN 4-GYEREKETT NEVELEK EGYEDÜL 2 GYERMEKEM BETEG HENRIETTA KISDEDKÓRA ÓTA RÓBERT SÚJÓS TESTI ÉS SZELLEMIFOGYATÉKOSKÉNT ÉRKEZET A VILÁGRA ÉN VIDÉKEN LAKOM SAJNOS KILÁTÁSTALAN ÉLET SZINVONAL SEMIFÉLE SEGITSÉG NYÚJTÁS NICS SE CSALÁD SE GYERMEK VÉDELEM EGY SZÓVAL ITT MINDENKI MEGDŐGŐLHET KÉREM TÁJÉKOZTATTNI HOGY AZ AUTÓ IGÉNYBE VÉTELÉSI ÜGYINTÉZÉSÉT HOL MEDDIG KINÉL KELL A KÉRELMET BENYÚJTANI MIJEN IGÉNYLŐLAP BESZERZÉSEIRE VAN SZŰKSÉG TÁJÉKOZTATÁSUKATT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM
Menich Julianna
0
 
 
Sziasztok, itt pontos infót kaptok mindenről:
http://szechenyibank.hu/content_news.php?content_id=105
ivánfi istván
0
 
 
szia ivánfi istván vagyok ,ugyanebben a problémában próbálok megoldást találni.irj vissza talán többen tőbbre megyünk
egy 20éves mozgáskorlátozott édesanyja
0
 
 
Sajnos a jelenlegi mozgáskorlátozottak autó szerzési támogatása csak egy MÉZES-MADZAG! :(
Maximum 4 éves autó lehet; Alap feltétel:
- az autó értékének 25%-nak önerőnek meg kell lenni,
- a támogatás összege nem számít önerőnek!,
- az árkülönbséget, CSAK FIX 3 éves futamidőre lehet csak megkötni!, (sem több, sem kevesebb)(havi törlesztő résztel kemény sok 10ezer forint)
- az új autó-támogatásnál a Suzukival van szerződés, CSAK A SUZUKI SWIFT TIPUS, (akinek segédeszköze van, annak kicsi az autó!),
Gondolom Magyarországon nagyon sok GAZDAG MOZGÁSSÉRÜLT van! akik simán, csikk-zsebből kifizetnem havi 50-60ezer forintot vagy többet. Bár én még nem találkoztam ilyennel, de valszeg rossz körökben járok.
2011. ősze óta semennyi db számú autót tudtak ezzel a jelenlegi feltételekkel értékesíteni. Ezt, maga a szerződött kereskedő panaszolta el, fel is bontotta a szerződést a Kormány Hivattal.
NESZE SEMMI FOGD MEG JÓÓÓL!!!
Nagyon szépen köszönjük!!!
Nyilván olyan személy-személyek hoztál ezt a törvény módosítást is, akiknek foggalmuk sincs a mozgáskorlátozottak mivoltjáról!
Az EU felé lehet mutatni, hogy adnak!, ami valójában egy nagy semmi!
Itt pontosan értesülhettek mindenről:
http://szechenyibank.hu/content_news.php?content_id=105

http://szechenyibank.hu/content_news.php?content_id=77

Menyhárt-Mányi Andrea
0
 
 
Én is most értesültem róla,és édesanyám súlyosan fogyatékos,de nem tudtunk erről a lehetőségről,és szeretnénk mi is igényelni.Mikor lehet ezt megtenni?
Iván Imre
0
 
 
Gépkocsi vásárlás esetén hol lehet letölteni a nyomtatványt köszi
Kovács Kálmán
0
 
 
Pusztán csak az érdekelne, hogy akik most szereztek tudomást erről a lehetőségről, mikor adhatják be igényüket ismét. Mert a mostani Okt. 15.- én lejárt
Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER