2012. május 25. péntek, 18:56

 

A következő futam a Monacoban lesz, ahol korábban már sikeres voltál, kétszer  is nyertél, 2006-ban és 2007-ben. Mit gondolsz, milyen kilátásaid vannak ebben az évben Monacoban?

fernando-alonso

Alonso: Még soha nem volt olyan nehéz megjósolni a verseny kimenetelét, mint ebben az évben, különösen, hogy ez az év még kiszámíthatatlanabb, mint a többi. Már öt különböző győztes volt, öt különböző autóval ebben a szezonban, ezért nem mondhatjuk, hogy van egyértelmű legjobb. A magunk részéről folytatnunk kell az utat, amit az utolsó versenyen, Barcelonaban megkezdtünk, figyelembe véve persze, hogy még fenn áll a különbség köztünk és a legjobb között, így folytatnunk kell az autó fejlesztését.  Ha minden a terv szerint halad, akkor talán jó eredményt érhetünk el.

K: Csupán hat pilótának sikerült valaha egymás után háromszor megnyerni a Monacoi Nagydíjat. Sportlegendává válnál, ha ebben az évben is sikerülne nyerned?

Alonso: Nem hiszem, egy győzelem nem változtat semmin. Igaz, hogy a Monacoi Nagydíjat megnyerni nagyon szép, de ez biztosan nem elég ahhoz, hogy legendaként tartsanak számon. Az a hat pilóta akikről szó van, szinte figyelembe se veszik ez ilyen statisztikákat.

K: Sok pilóta a legnagyobb érdemeként emeli ki a Monacoi győzelmét. Mitől olyan különleges ez?

Alonso: Monaco elsősorban teljes koncentrációt igényel, a kezdetektől az utolsó körig. Akár egy apró figyelemelterelés, baki, kicsúszás, ami bármely más pályán csak időkiesést eredményezne, itt ahhoz vezet, hogy a korláton kötsz ki és búcsút mondhatsz a versenynek. Egyáltalán eljutni a célba nagy eredmény. Azonban én személyesen, a 2006-os és 2007-es győzelmeimet nem tartom annyira jelentősnek, mint hazai közönség előtt nyerni 2006-ban Barcelonaban vagy a Ferrari hazai versenyén, Monzaban, 2010-ben elsőként célba érni. Ezek az érzések sokkal hihetetlenebbek és mindig emlékezetesek maradnak.

K: Mi a véleményed a szezonról eddig?

Alonso: A legtöbbet kihoztuk magunkból az első öt futamon, olyan mértékben, hogy már a szezon negyedén túl vagyunk és egyelőre senki sem szerzett több pontot, mint mi. Azonban nyilvánvalóan nem lehetünk elégedettek az autónk teljesítményével, mi többet vártunk a szezon indulásakor, ezt nem tagadjuk. Tovább kell fejleszteni, és ez az, amit most csinálunk.

K: A szezon melyik versenyét várod a legjobban?

Alonso: A két futamot Spanyolországban - amelyek közül az egyik már volt - és az elkövetkezendőt Monzában. Ezeknek az eseményeknek mindig különleges hangulatuk van.

K: A gyorsaság fontos eleme a szakmádnak, a Forma 1-től független életedben is gyors ütemű az életed, vagy inkább lassítasz néha kicsit?

Alonso: Attól függ! Ha például a kerékpáromon ülök, akkor is meglehetősen gyors vagyok, de vannak az életnek más elemei is, amiket élveznünk kell egy pillanatra, különösen akkor, ha olyan emberekkel vagyok, akik kedvesek nekem, vagy a legjobb barátaimmal töltöm épp az időt.

K: Hogyan töltöd a szabadidődet útközben és a versenyek között?

Alonso: Teljesen normális dolgokat csinálok, mint bármely más korombeli srác. Nem feltétlenül kell a Mont Everest-et megmásznom vagy ejtőernyővel ugrálnom, hogy jól érezzem magam.

K: Sok sportolónak, például Usain Boltnak is nehezére esik megnyugodni egy verseny után, hiszen még az adrenalin hajt előre. Te is így érzel egy F1 futam után?

Alonso: A 200km/órás sebesség két órán keresztül valóban nagy adrenalin adagot nyújt! Egy kis időbe telik mire az ember megnyugszik, főleg hogy a kockás zászló után még van dolgunk, először a médiával, majd a mérnökökkel. Aztán végre vasárnap este lehet piheni, de aztán következő nap már a következő versenyre koncentrálsz, ráadásul a Forma-1 szezon nagyon hosszú, februárban kezdődnek a tesztek és november végén végzünk.

K: A F1 az edzettség magas fokát igényli, milyen tervet követsz te?

Alonso: Igaz, a mai Formula 1 a fizikai fittség magas szintét igényli és ez egy olyan elem, ami hatással van a végső eredményre. Mindig igyekeztem figyelni erre a területre, a karrierem kezdetétől fogva, és két professzionális segítség is támogatást nyújt ehhez: Fabrizio Borra and Edoardo Bendinelli. A felkészülés formája változik attól függően, hogy a szezon mely szakaszában vagyunk, télen az erőnléten, a versenyek között pedig a kondícióm fenntartásán dolgozunk. Aztán azt is figyelembe kell vennünk, hogy a Grand Prix helyszínei különböző szokatlan időjárási helyzeteket hoznak, például Malaysiában, vagy az időeltolódásokat, így speciális programom van, hogy a hétvégén teljes energiaszinten legyek.

K: Mi olyan különleges a PUMA evo SPEED Mid Pro versenybakancsban, amit Monacóban fogsz viselni, és hogy segíti elő a teljesítményedet?

Alonso: A PUMA evoSPEED Mid Pro versenycipő különlegesen lett kialakítva, hogy könnyű legyen és hogy érezzük a pedálokat, miközben tűzbiztonsági előírásoknak is meg kell felelni. A súly szintén fontos a F1-ben, a PUMA jó munkát végzett, a cipő olyan könnyű, amennyire csak lehet. Nagyon jól illeszkedik és rugalmas, ezek a jellemzők mind elősegítik, hogy jobban érezzem a pedálokat és gyorsabban vezessek.

K: El tudod mondani nekünk hogy milyen érzés az a pillanat mikor a lehető leggyorsabban mész a F1 versenyautóval?
Alonso: Fantasztikus érzés, az adrenalin, a vidámság, a verseny iránti szenvedély. De számomra nem annyira különbözik attól, amit akkor éreztem, mikor Oviedoban, fiatalkoromban a barátaimmal gokartoztam. Mindig szerettem versenyezni, akármilyen szinten is!


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER