Címkék: biztonsági autók | BMW

2015. augusztus 26. szerda, 11:19

 

Miként a kizárólag elektromos meghajtású formaautókat rajtrácsra állító FIA Forma-E versenysorozat debütáló, 2014/2015-ös szezonja során, úgy a 2015. október 17-én kezdődő második, 2015/2016-os szezonban is a BMW lesz az új keletű versenyszéria hivatalos biztonsági járműflottát szállító partnere.

 

Amíg a jövőbe mutató BMW i8 plug-in hibrid sportautó idén is biztonsági autóként teljesít szolgálatot a sorozat tizenegy futamán (kombinált üzemanyag-fogyasztás: 2,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 49 gramm / km), addig a teljesen elektromos (és mint ilyen, teljes mértékben emisszió-mentes) BMW i3 ezúttal is orvosi autóként dolgozik majd, akárcsak a sorozat tavalyi, bemutatkozó szezonja során (kombinált energiafogyasztás: 12,9 kWh; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km). Idén a járműflotta két-két darab, speciálisan felkészített BMW i modellje mellé egy pár BMW C evolution elektromos robogó és egy BMW X5 xDrive40e plug-in hibrid négykerekű is csatlakozik (kombinált üzemanyag-fogyasztás: 3,3 – 3,4 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 77-78 gramm / km; az adatokat az EU-ciklus tesztkörének mérései alapján számolták ki, az értékek a gumiabroncs-típusoktól is függnek), utóbbi Forma-E debütálásával pedig újabb taggal bővül a BMW i autók alkotta eDrive járműcsalád.



„A BMW i és a Forma-E tökéletesen kiegészítik egymást” – mondta Jörg Reimann, a BMW szerepvállalását koordináló BMW Brand Experience alelnöke. „A világ motorsport-nagyhatalma, az FIA egy vadonatúj, elképesztően izgalmas irányt nyitott meg az FIA Forma-E versenysorozat létrehozásával, amelynek mi már egészen a kezdetektől részesei vagyunk. Tisztán elektromos meghajtású formaautóival, a legnagyobb metropoliszok belvárosában megrendezett futamaival és a rajongók közösségi médián keresztüli elérésével a sorozat szédületes rajtot vett már az első évben, a BMW pedig mindennek kulcsfontosságú alkotóeleme. A hivatalos biztonsági járműflottát szállító partnerként a széria biztonsági autója a BMW i8, orvosi autója pedig a BMW i3. Eme nagyszabású elköteleződés újabb lehetőséget biztosít a BMW-nek arra, hogy demonstrálja az elektromos mobilitás terén elfoglalt vezető szerepét. Mi több, az újfajta versenysorozatnak köszönhetően a világ nagyvárosaiban rajongók milliói élhetik át testközelből a vezetés azonfajta lebilincselő élményét, amelyről a BMW modelljei világszerte ismertek. Összefogásunk a Forma-E sorozattal óriási lendületet vett: miután 2014-ben és 2015-ben lefektettük a sikeres partnerség alapjait, a 2015/2016-os szezonban már kizárólagos biztonsági járműflotta-szállítóként dolgozunk együtt” – fogalmazott Jörg Reimann.

A Forma-E második felvonását immáron „nyílt” versenyként rendezik meg a szervezők: amíg a tavalyi, debütáló szezonban mindegyik versenyautó műszakilag azonos volt, addig idén a tíz csapatból nyolc már saját fejlesztésű járműtechnológiával áll rajthoz. A műszaki eltérések elsősorban a hajtásláncra – azon belül is az elektromos motorra, a feszültség-átalakító inverterre, a váltóra és a hűtőrendszerre – koncentrálódnak, amitől a versenyautók más-más végsebességre lesznek képesek, eltérő lesz a hangjuk, és mindenekelőtt a hatékonyságuk is megváltozik.

A 2014/2015-ös FIA Forma-E versenysorozat három kontinens tíz országába látogatott el, összesen tizenegy futammal, amelyeken tíz csapat két-két pilótája versenyzett, műszakilag teljesen azonos formaautókkal. Az idény legutolsó, londoni versenyén Nelson Piquet Jr. emelhette magasba az abszolút győzelmet jelentő serleget, amellyel ő lett a versenysorozat történetének első bajnoka. A második szezon 2015. október 17-én rajtol Pekingben, az idei tizenegy futam ezúttal is tíz különböző országba viszi el az elektromos formaautók összecsapásának izgalmát.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos széndioxidkibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található.

Az FIA Forma-E versenysorozat 2015/2016-os szezonjának hivatalos biztonsági járműflotta-szállítójaként a BMW új modellekkel bővíti vadonatúj, BMW eDrive technológiával dolgozó járműflottáját

A BMW i modellek 2013-ban bemutatott eDrive technológiáját a BMW egyre több modellsorozata örökli meg. Mindez az FIA Forma-E versenysorozat biztonsági járműflottájában is tetten érhető, a következő modellek képében.

BMW C evolution

A BMW Motorrad két darab BMW C evolution elektromos robogóval támogatja az FIA Forma-E versenysorozat 2015/2016-os idényét. A robogók teljesen emisszió-mentes közlekedést nyújtanak, a következő paraméterek mellett:

    Hétköznapi használat mellett a folyamatosan töltődő akkumulátorról táplálkozó állandómágneses szinkronmotor elektromos meghajtása 100 kilométeres hatótávolságra képes (EU-tesztkörön mért érték)
    Maximum teljesítmény: 35 kW (48 lóerő)
    Csúcsnyomaték: 72 Nm
    Végsebesség: 120 km/óra (elektronikusan szabályzott)
    Gyorsulás 0-100 km/óra: 6,2 másodperc; gyorsulás 0-50 km/óra: 2,7 másodperc
    Járműtechnológiai innovációk: tolatási segédlet, nyomaték-szabályozás, négy menetprogram, ABS, hibrid felépítés, színes TFT kijelző, LED-optikás nappali menetfény és oldalfény, személyautó-szabványnak megfelelő elektromos biztonság

BMW X5 xDrive40e

A 2015 őszétől elérhető BMW X5 xDrive40e plug-in hibrid modell speciálisan felkészített műszaki mentő járműként dolgozik majd az FIA Forma-E versenysorozat futamain. A technológiai innovációkat felvonultató autó minden tekintetben megfelel az FIA által előírt biztonsági követelményeknek.

    Tisztán elektromos meghajtással a modell több mint 31 kilométer megtételére képes (EU-tesztkörön mért érték)
    Abszolút hatótávolság: több mint 800 kilométer
    Rendszerteljesítmény: 313 lóerő
    A rendszer csúcsnyomatéka: 450 Nm
    Végsebesség: 210 km/óra (csak elektromos meghajtással 120 km/óra)
    Gyorsulás 0-100 km/óra: 6,8 másodperc

Az FIA Forma-E biztonsági követelményei érdekében végzett módosítások:

    LED-optikás fénycsíkok és stroboszkóp
    FIA által homologizált rádióberendezés és transzponder a jármű elektromos rendszerébe építve

BMW i3

Az FIA Forma-E versenysorozat futamainak orvosi autója idén is a folyamatosan töltődő akkumulátorról táplálkozó, tisztán elektromos meghajtású BMW i3 modell lesz. Az elektromos formaautók versenyein két BMW i3 áll majd készenlétben.

    Tisztán elektromos meghajtással a modell több mint 160 kilométer megtételére képes (EU-tesztkörön mért érték)
    Maximum teljesítmény: 170 lóerő
    Csúcsnyomaték: 250 Nm
    Végsebesség: 150 km/óra (elektronikusan szabályzott)
    Gyorsulás 0-100 km/óra: 7,2 másodperc

Az FIA Forma-E biztonsági követelményei érdekében végzett módosítások:

    LED-optikás fénycsíkok, tűzoltó készülék, speciális fényezés és matricák
    FIA által homologizált rádióberendezés és transzponder a jármű elektromos rendszerébe építve
    Utólagos rögzítési pontok az orvosi felszereléseknek

BMW i8

A BMW i8 napjaink legprogresszívabb sportautója, amely azáltal, hogy egy vérbeli sportautó teljesítményét és kiállását egy kisautó üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeivel egyesíti, megteremtette a hosszú távon fenntartható sportautók vadonatúj szegmensét. A BMW i8 plug-in hibrid sportautó az innovatív eDrive technológiának köszönhetően városban teljesen emisszió-mentes közlekedést, miközben városon kívül erőteljes, sportautós menetteljesítményt kínál, ahol már a kiemelkedően hatékony, BMW TwinPower Turbo turbófeltöltésű technológiával dolgozó, 1.5 liter hengerűrtartalmú benzinmotor is bekapcsolódik a hajtásba.

Forradalmi járműkoncepciójával – amely egy modellbe sűríti a szénszálas utascella, az alumínium alváz és a 0,26-os alaktényezőjű légellenállás előnyeit – a BMW i8 a vállalatcsoport aktuális csúcstechnológiájának megtestesítője.

Az FIA Forma-E versenysorozat 2015/2016-os szezonjának futamain a BMW i8 vállalta el a Qualcomm biztonsági autó szerepét. A két biztonsági autó részletekbe menő változtatásai messze túlmutatnak a teljesítmény-orientált módosításokon, hiszen az FIA Forma-E versenysorozat 2015. október 17-én, Pekingben kezdődő második szezonjának biztonsági előírásait is maradéktalanul teljesítenie kell.

Az új BMW i8 biztonsági autó a világ első járműve, amelyet a Qualcomm Halo™ induktív, 7,2 kilowatt töltési energiájú technológiai prototípussal szereltek fel. A rendszer körülbelül egy óra alatt képes teljesen feltölteni a BMW i8 elektromos meghajtását biztosító nagyfeszültségű akkumulátort.

    Tisztán elektromos meghajtással a modell több mint 37 kilométer megtételére képes (EU-tesztkörön mért érték)
    Abszolút hatótávolság: több mint 600 kilométer
    Az FIA Forma-E biztonsági autó rendszerteljesítménye: körülbelül 380 lóerő
    A rendszer csúcsnyomatéka: több mint 570 Nm
    Végsebesség: 250 km/óra (csak elektromos meghajtással 120 km/óra)
    Gyorsulás 0-100 km/óra: kevesebb, mint 4,4 másodperc; gyorsulás 80-120 km/óra: 2,6 másodperc



Az FIA Forma-E biztonsági követelményei érdekében végzett módosítások:

    Homologizált biztonsági cella szabadalmazott csőszerkezettel, a járműszerkezet teherbíró elemeihez csavarozva és hegesztve
    Új LED-optikás fénycsíkok és stroboszkóp
    FIA által homologizált rádióberendezés és transzponder a jármű elektromos rendszerébe építve
    Plusz két 12V-os foglalat 25A biztosítékkal
    Szénszálas kagylóülések
    Szénszálas középkonzol
    Hatpontos biztonsági övek
    Eltávolított belső kárpitozás és kivett légzsákok
    A biztonsági cella miatt módosított belső kialakítás
    Új helyre került biztonsági övek
    Hivatalos matricák

Az új BMW i8 biztonsági autó műszaki módosításai a sorozatgyártott modellekhez képest:

Alváz

    Módosított felfogatási pontok és felsőbb keresztlengőkarok
    Speciálisan a modellre szabott Bilstein rugók és lengéscsillapítók
    15 milliméterrel alacsonyabb hasmagasság

Keréktárcsák és gumiabroncsok

    20” méretű, fekete, homokfújt ATS versenyfelnik
    Michelin Pilot Super Sport sport gumiabroncsok elöl 245/35 R20, hátul 285/30 R20 méretben

Fékrendszer

    BMW M3 GT4 féktárcsák és elöl hatdugattyús, hátul négydugattyús féknyergek
    Az első féktárcsák nagyobb szellőzése és jobb hűtése a módosított első lökhárító és a légterelő lemezek okozta közvetlen légáramlat-bevezetésnek köszönhetően
    További légbeömlőket és légterelőket helyeztek el a karosszéria aljának hátsó részén, amely a légterelő lemezek segítségével, egy légszívó csatornán keresztül nagyobb légáramlattal hűti a hátsó féktárcsákat

Légellenállás

    Felére kisebbített hűtőrács-lamellák és módosított első légáramlat-szabályzás
    850 wattos első ventilátor nagyobb lapátokkal
    Módosított légbeömlő a motorháztetőn
    Átdolgozott légterelő elemek
    Új légáramlat-elvezetés és új légterelő lemezek a karosszéria alján
    Légkivezető nyílással ellátott hátsó plexilemez a hátsó ablak helyén
    Eltávolított hangszigetelés és motorburkolat
    Plusz két hűtő ventilátor a motortérben
    Eltávolított légkivezetés a C-oszlopnál
    Eltávolított alsó motorhang-szigetelés
    Új stabilizátorrúd-csapágyak
    Nagyobb diffúzor a belsőégésű erőforrás alatt (75 milliméter)
    Hőszigetelés a kipufogórendszerhez
    További szénszálas légterelő lapok a karosszéria hátsó részén
    További diffúzorok az autó alján (elöl és hátul egyaránt)

Nagyfeszültségű akkumulátor
Tesztelési célok szerint módosított akkumulátorcella, körülbelül 10 kW-tal megnövelt elektromos teljesítménnyel

Módosított bukókeret
    Folytonosan megtervezett csőszerkezet
    Deformálódási tűrőképesség: 640 Nm/mm²
    Szakítószilárdság: 695 Nm/mm²
    Megedzett és összehegesztett csavarok
    Bukókeret önsúlya: 48 kilogramm
    Az első FIA által homologizált BMW i8 bukókeret

Vadonatúj induktív töltési prototípus (Qualcomm Halo™)
A BMW i8 FIA Forma-E Qualcomm biztonsági autó a világ első járműve, amelyet a Qualcomm Halo™ induktív, 7,2 kilowatt töltési energiájú technológiai prototípussal szereltek
A rendszert extrém éghajlati és időjárási körülmények között tesztelték, majd az EMC Corporation multinacionális technológiai vállalat is jóváhagyta

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER