Címkék: Alexa | Amazon | Ford | vásárlás

Írta: Administrator   
2017. január 10. kedd, 11:27

 

Az elmúlt évben vásárlók milliói kötöttek már barátságot Amazon Alexával; köztük azok, akik pont most kaptak karácsonyra egy Echo vagy Echo Dot eszközt. A Ford Motor Company és az Amazon új együttműködésének köszönhetően ezek az emberek hamarosan már Fordjukban is élvezhetik Alexa társaságát.

 

Alexa segítségével a Ford-tulajdonosok hangoskönyveket hallgathatnak, közeli célállomásokra navigálhatnak, vagy éppen árucikkeket rendelhetnek az Amazonról, és sok más szolgáltatáshoz hozzáférhetnek autójukból – otthonukból pedig távirányítással, hangvezérléssel indíthatják be járművüket, nyithatják-zárhatják az ajtókat, vagy ellenőrizhetik a járműinformációkat.



“A Ford és az Amazon egyetért abban, hogy kedvenc eszközeink és szolgáltatásaink elsődleges kezelőfelülete a hangunk legyen,” nyilatkozta Don Butler, a Kapcsolódó Járművek és Szolgáltatások részleg ügyvezető igazgatója. „Az emberek így otthonukban ülve is beindíthatják majd autójukat, a volán mögül pedig kezelhetik okosotthonuk rendszereit – hiszen mindez megkönnyíti az életüket.”

A Ford két lépésben vezeti be Alexa integrációját. Az első lépés már ebben a hónapban megvalósul: a felhasználók otthonuk kényelméből teremthetnek kapcsolatot autójukkal egy Alexa-eszköz (pl. az Amazon Echo, az Echo Dot vagy az Amazon Tap) segítségével. A második lépés nyárra várható; ekkor válik lehetővé, hogy a felhasználók vezetés közben, hangvezérléssel kapcsolódjanak Alexa számos szolgáltatásához, miközben tekintetüket mindvégig az úton, kezüket pedig a kormánykeréken tartják.

“Örömmel működünk együtt a Forddal, hogy az autón belül és az autón kívül egyaránt magasabb szintre emeljük a vezetés élményét,” mondta el Steve Rabuchin, az Amazon Alexa alelnöke. “Hiszünk abban, hogy a jövő az emberi hangé, és ez különösen igaz az autókra nézve. A vezetési élményt egészen különlegessé teszi, ha a volán mögött ülve beszédvezérléssel kezelhetjük okosotthonunkat, az autó szórakoztató rendszerét, vagy éppen összeállíthatjuk teendőink listáját. Már alig várjuk, hogy a Ford-tulajdonosok kipróbálhassák ezt a szolgáltatást.”

Alexa az autóban
A SYNC® 3 rendszerrel felszerelt Fordok vezetői már idén nyáron megkérhetik Alexát, hogy mondja el, milyen időjárás várható, vagy hogy zenét játsszon le, híreket keressen, új tételeket adjon Amazon bevásárló listájukhoz – és mindezt vezetés közben. Megkérhetik például Alexát arra, hogy írja fel a tejet vagy az ceruzaelemet a bevásárló listára, és ehhez nem kell toll után kotorászniuk.

Az iparágban elsőként a Ford SYNC 3 AppLink™ rendszer által kínált szolgáltatáshoz az autósnak csupán meg kell nyomnia a volánon található hangvezérlés-gombot és kimondani, hogy “Alexa” – és már következhet is a kérdés vagy az utasítás. A Ford jelenleg felhasználókkal folytatja a rendszer béta-tesztjét.

Az autóban ülve a vezető megkérheti Alexát, hogy keresse meg a kívánt célállomást. Alexa a jármű helyzetét ismerve találja meg a közeli helyeket. Az autós például mondhatja: “Alexa, találd meg a legközelebbi olasz éttermet.” Miután a vezető kiválasztotta a megfelelő helyet, Alexa továbbítja a címet a SYNC 3 navigációs rendszerbe.

Az emberek útközben is élvezhetik kedvenc olvasmányaikat. A Whispersync for Voice segítségével Alexa átvált az Audible hangoskönyv-felvételre, és onnan folytatja a történetet, ahol az korábban abbamaradt.

A vásárlók számos Alexa okosotthon-rendszerhez is hozzáférhetnek, autójukból szabályozva a világítást, a riasztórendszert, a hőmérsékletet és sok egyebet.

Így működik:



Alexa otthon
A Ford Focus Electric, a Fusion Energi és a C-MAX Energi modellek tulajdonosai elsőként csatlakozhatnak majd autójukhoz otthonukból a MyFord® Mobile technológia használatával.

Alexa segítségével a Ford plug-in elektromos járművek tulajdonosai otthonuk kényelméből vezérelhetik autóikat az Amazon Echo, az Echo Dot vagy az Amazon Tap eszközökkel. Alexával beszélgetve a következőket tehetik:

•    Beindíthatják vagy leállíthatják a motort
•    Nyithatják vagy zárhatják az ajtókat
•    Ellenőrizhetik a hatótávolságot és az akkumulátor töltöttségét
•    Ellenőrizhetik az üzemanyag szintjét
•    Összefoglalót kaphatnak az autó futásteljesítményéről


Otthon ilyen beszélgetéseket folytathatnak Alexával:

Felhasználó: “Alexa, kérd meg a MyFord Mobile-t, hogy zárja be az autómat.”
Alexa: “Zárási parancs elküldése az Ön autójának.”

Felhasználó: “Alexa, kérd meg a MyFord Mobile-t, hogy indítsa be az autómat.”
Alexa: “Indítási parancs elküldése az Ön autójának.”

Felhasználó: “Alexa, kérd meg a MyFord Mobile-t, hogy ellenőrizze, hány kilométert tehetek még meg az autómmal.”
Alexa: “Az Ön járművének töltöttségi szintje 83 százalék. Az elektromos hatótávolság 35 kilométer, az üzemanyaggal megtehető út 314 kilométer, az együttes hatótávolság 349 kilométer.”


SmartDeviceLink támogatás
Az Alexa autós integrálását szolgáló együttműködés során az Amazon felhasználta a Ford AppLink szoftverét, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonos alkalmazások kommunikáljanak a Ford SYNC 3 rendszerrel.

Az AppLink egy nyílt forráskódú SmartDeviceLink szoftver. Ez az egyre népszerűbb szabvány 2013-ban született, amikor a Ford nyilvánossá tette az eredeti AppLink kódot, arra bátorítva a többi autógyártót, hogy ők is alkalmazzák ezt a szoftvert, lehetővé téve a kompatibilis okostelefonos alkalmazások összekapcsolását saját csatlakozási rendszereikkel.

A Ford és Toyota (a SmartDeviceLinket elsőként alkalmazó autógyártó) éppen a napokban tette közzé, hogy négy másik autógyárral és több autóipari beszállítóval közösen megalapították a SmartDeviceLink Konzorciumot, ahová újabb tagokat várnak. Az Amazon is bejelentette csatlakozását a konzorciumhoz, hogy Alexa egyre több autós életét könnyíthesse meg.

A SmartDeviceLink Konzorcium folyamatosan fejleszti majd a nyílt forráskódú szoftvert, és elérhetővé teszi azt az alkalmazásfejlesztők és a szolgáltatók számára, hogy számos autómárka vásárlóinak is kínálhassák termékeiket.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER