2010. november 04. csütörtök, 13:26

 

- Magyarország első, független téligumi-tesztjén a közlekedés biztonságát befolyásoló tényezőket vizsgálják
- Itthon elterjedt téli gumikat tesztelnek, a hazai autóparkra jellemző autótípusokkal
- A biztosító célja, hogy felhívja a figyelmet balesetmentes közlekedés technikai feltételeire is
- A hazai autóparkra és az itthon elérhető téligumikra vonatkozó független teszt még nem volt Magyarországon

 

teligumi teszt

Összesen 8-8 gumiabroncs készletet tesztelnek egy Suzuki Swift és egy Toyota Auris segítségével a Genertel téligumi-teszt munkatársai és szakértői. A mérések során jellemző vészhelyzeteket szimulálnak és műszerekkel vizsgálják, hogyan viselkednek ezekben a határhelyzetekben az autók, ha különböző gyártmányú gumiabroncsokat szerelnek rájuk.

teligumi teszt muszerekkelMűszerek mérnek az életszerű helyzetekben
A teszt módszertanát Sesztakov Viktor, a Budapesti Műszaki Egyetem Gépjárművek Tanszékének doktorandusza, és Notheisz György irányítástechnikai mérnök dolgozták ki. A teszt során végig ugyanazokat az autókat használják, melyekbe mérőműszereket telepítenek. Az autókon csak a gumiabroncsokat cserélik: mindkét autón 8-8 gumiabroncs-garnitúrát próbálnak ki. Ezek nagyrésze téligumi, de az összehasonlítás kedvéért megvizsgálják azt is, hogy téli körülmények között hogyan teljesít egy nyári gumi, illetve egy négyévszakosnak nevezett gumi is.

A mérőműszerekkel az autók által elért legnagyobb lassulást, illetve az autókra ható, oldalirányú, azaz a megcsúszással összefüggésben lévő erőhatásokat mérik. Így a vizsgálat nem a tesztpilóták élményeinek szubjektív összegzéséből áll, hanem a műszeres mérések alapján derül ki, hogy a különböző gumiabroncsok a különböző helyzetekben hogyan tapadnak, hogyan védik meg az autót attól, hogy irányíthatatlanná váljon.
teligumik tesztre varva
A szakértők elmondták: a teszt feladatainak és méréseinek kidolgozásakor a fő szempont az életszerűség volt. A feladatok hasonlók olyan vészhelyzetekhez, amelyekkel városokban és városokon kívül is szembesülnek a magyarországi autósok, hideg, nedves, csúszós útfelületen. A gumikat a téligumi-teszt munkatársak ugyanúgy szerezték be, mint bárki, aki gumit vásárol: autógumi-kereskedésekben válogattak ki a legelterjedtebb abroncsok közül. A gumikat az autók gyári felniméretére vásárolták meg, és az autógyártók által javasolt légnyomásra fújják. Azaz minden körülmény megfelel a mindennapi autózás körülményeinek, hiszen a Genertel téligumi-teszt célja, hogy az eredmények ismertetében minél jobban felkészülhessenek Magyarország autósai a téli vezetési körülményekre.

Felmérés a gumiabroncs-vásárlási szokásokról

 


  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER