Címkék: autógumi | gumiabroncs

2016. február 02. kedd, 11:12

 

Jó évet zárt az európai gumiabroncsipar: az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers Association - ETRMA) értékesítési adatai szerint az ágazat tavaly csaknem az összes gumiabroncs szegmensben növekedést ért el - közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) az MTI-vel.

 

A tájékoztatás szerint a lakossági szegmens éves eladási eredményei eltekintve a nyár folyamán mért kisebb ingadozásoktól, és beleszámítva az utolsó negyedévben regisztrált nagyon erős, 12 százalékos növekedést, pozitívnak tekinthetőek, megerősítve a 2014-ben elkönyvelt enyhe növekedési trend folytatását.

A gumiabroncs értékesítés nem új személyautókra 203 darab volt, ami 3 százalékkal több, mint 2014-ben. Az új autók eredeti felszereltségeként számolt gumiabroncs értékesítés 6 százalékkal nőtt, 89 ezer darabot tett ki, ami követte az újautó-eladások dinamikus növekedését.

Nyári gumiabroncsból 115 ezer darabot, téliből pedig 55 ezer darabot adtak el tavaly, előbbi 5, utóbbi 4 százalékos csökkenés.

A teherautó gumiabroncs szegmens szereplői 2015-ben immár a harmadik egymást követő évben regisztráltak növekedést. Különösen jó évet zártak az új teherautók gumiabroncs beszállítói: ők plusz 12 százalékos növekedést könyvelhettek el a teherautó-piac növekedésének köszönhetően.

A mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése terén - a többi szegmenssel ellentétben - továbbra is folytatódik a negatív tendencia: a mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése 9 százalékkal csökkent 1501 darabra.

A motorkerékpár és robogó ágazat jó eredményt ért el, értékesítése 2 százalékkal 8591 darabra nőtt az egy évvel ezelőttihez képest - közölték.

Magyarországon 7 gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear-Dunlop, a Hankook, a Michelin és a Pirelli, egyben ők képezik a HTA tagságát.

A gumiabroncs iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer fő, közvetve több mint 15 ezer fő. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves nagysága 478 milliárd forint volt. MTI

 


  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER