2012. július 27. péntek, 16:46

 

1961-ben, azaz 51 éve szerezte be a Fővárosi Villamosvasút azt a pótkocsit, amit most a BKV – muzeális célokra – pár hónap alatt korhűen felújított.  Korai leselejtezése miatt a 923-as pályaszámú trolibusz-pótkocsival mindössze néhány évig utazhattak a fővárosban közlekedők – most az éppen 20 éves szentendrei Városi Közlekedési Múzeumban bárki megtekinteni a járműkülönlegességet.



A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. elkötelezett a közlekedéstörténeti értékek megőrzése mellett és ennek szellemében újítottuk fel az egykor nagy népszerűségnek örvendő és különlegességnek számító trolibusz-pótkocsik egyikét.

A pótkocsis üzemet eredetileg a BKV két jogelődje, a Fővárosi Autóbuszüzem (FAÜ) és a Fővárosi Villamosvasút (FVV) alkalmazta, magukat a pótkocsikat pedig a székesfehérvári Általános Mechanikai Gépgyár (ÁMG) gyártotta. 

veteran-troli

Pótkocsis 75-ös troli a Népstadion út-Thököly út keresztezésénél 1965.

Az ÁMG gyártmányú trolibusz-pótkocsik főbb műszak adatai:

Átlagos önsúly:    3875 kg
Tengelytáv:    4150 mm
Szekrény hossza:    6800 mm
Szekrény szélessége:    2500 mm
Ülőhely:     26

A kocsik beszerzését 1960-ban kezdte meg a FVV, és folytatta 1963-ig, az utolsó darabok érkezéséig. A trolibusz-pótkocsikat a vontatáshoz szükséges átalakításon átesett Ikarus-60T trolibuszok vontatták. Ám a későbbiekben az Ikarus-60T-ket csuklósították, és ennek következtében 1965 és 1968 között az FVV az ÁMG pótkocsikat kiselejtezte. Így a járművek csupán néhány évig színesíthették a fővárosi tömegközlekedést. A járművek leggyakrabban Zuglóban, a 75-ös troli vonalán közlekedtek.


potkocsis-troli-1965


A járművet a BKV megőrizte, majd 2011 augusztusában munkához láttak, hogy felújítsák a 923-as pályaszámú kocsit – és mostantól a szentendrei Városi Közlekedési Múzeumban méltó helyet is kapott a többi legendás jármű között. Az érdeklődők, akik találkozni szeretnének a „régi ismerőssel” vagy akik először szeretnék megcsodálni a közlekedéstörténet egyik különleges darabját, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között, mindössze 320 forintért megtehetik ezt. A járművet igyekszenek a nagyközönségnek később is bemutatni, erre legközelebb a szeptemberi Autómentes Napon, a BKK által szervezett Európai Mobilitási Héten kerülhet sor.

troli-felujitas


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER