Címkék: Suzuki | Suzuki Baleno

2016. június 04. szombat, 15:31


A Suzuki Baleno Európában a tavalyi Frankfurti Autószalonon mutatkozott be, majd kiállították a Tokiói Autószalonon, majd az idei Genfi Autószalonon is. Ezt követően érkezett meg az európai illetve a hazai piacra is, az első példányok közül vezettük az újdonságokat.

Suzuki Baleno bemutató
Képgaléria
Suzuki Baleno bemutató
A képre kattintva galéria nyílik több képpel!

Formáját hajlékony vonalak jellemzik, az autó hátulja érdekes a csapott lekerekítéssel, melyet a légterelők tesznek izgalmasabbá. A Baleno megjelenése harmonikus, összességében tetszetős. Háromféle felszereltségben kapható GA, GL és GLX. A GA és G-L-t is LED-es nappali menetfénnyel látták el, a fényszórók halogének, GLX felszereltségben xenon a tompított és távolsági fényszóró.A Baleno piaci világpremierje 2015 októberében volt Indiában, ahol a Suzuki piacvezető. A modell rendkívül népszerű lett azoknak a vásárlóknak a körében, akik korszerű technológiai megoldásokat felvonultató prémium egyterűt keresnek. Az eladások száma 2016 januárjára elérte a 31 ezer darabot, és a gyártónak jelenleg is rengeteg megrendelést kell teljesítenie.

Az új globális csapott hátú modellt a Maruti Suzuki gyártja Indiában, a Suzuki egyik legkorszerűbb, világmodelleket előállító gyártóbázisán. A Balenót több mint száz országban, számos régióban fogják árulni, köztük Japánban és Európában.

Belterében kemény tömésű, jó tartású ülések vannak, hatalmas első üvegablak jó kilátással, a műszerfal tetszetős, a vezető előtti műszercsoportos különféle értékek jeleníthetők meg. A vezető ajtón lévő könyöklője lehetne 2 cm-rel közelebb, hogy kisebb növésű emberek is elérjék, fokozva az utazási kényelmet.
A műszerfalban 4,2 colos színes LCD kijelző tájékoztat a jármű aktuális teljesítményéről, olyan adatokról, mint például a gyorsulási erő, az üzemanyag-fogyasztás, a motorteljesítmény és a nyomaték. Az SLDA (Smartphone Linkage Display Audio) okostelefonnal összekapcsolható navigációs rendszer nagyméretű, hétcolos érintőkepernyőjén a tolatókamera képe is megjelenik. Az SLDA-rendszer Apple CarPlay-kompatibilis, vagyis a Balenóban biztonságosabban használható az iPhone telefonálásra csakúgy, mint a az aktuális közlekedési viszonyokat figyelembe vevő úttervezésre, zenehallgatásra, üzenetek kezelésére és egyéb szolgáltatásokra.
A Baleno egy teljesen új padlólemezre épül, a karosszériának szilárdságát mintegy 10 százalékkal sikerült megnövelni. A lágy formájú, folyamatosabb vázstruktúrának köszönhetően az autó súlya mintegy 15 százalékkal csökkent. Ilyen mértékű súlycsökkenést az tett lehetővé, hogy a tervezők nem külön gondolkodtak az egyes részletekről, hanem egységes egészként szemlélték az autót. A csekély súly és nagy merevség eléréséhez nagy szilárdságú acélt használtak. Ennek köszönhető, hogy a Baleno váza ebben a járműkategóriában a legkönnyebb. (Motortól és váltótól függően 865-980 kg.) A Baleno karosszériájának tervezésében – amiként a mechanikus részek, köztük az ajtók, ülések, belső részek, felfüggesztés, motor és fékek fejlesztésében is – szerepet kaptak a súlycsökkentő technológiák.
A tervezők megnövelték a tengelytávot, és optimalizálták az ülések elhelyezését, amivel egyúttal jelentős csomagteret is sikerült kialakítaniuk. Így lett a Baleno tandemtávolsága 805 mm. A 355 literes csomagtér a B szegmensbe tartozó csapott hátú gépkocsik mezőnyében a legnagyobb. A csomagtér másik jelentős előnye a flexibilitás. A raktér megnövelhető a hátsó üléstámlák lehajtásával, az első ülések előrecsúsztatásával, valamint a padlólemez felső vagy alsó fokozatba állításával.


A Baleno kétféle benzinmotorral kapható.
Az 1.0 BOOSTERJET új fejlesztésű, közvetlen befecskendezésű 3 hengeres turbómotor nagy nyomatékkal. Nagyfokú üzemanyag-hatékonyságot és kellemes vezetési élményt nyújt. A BOOSTERJET motorral egyszerre sikerült rendkívül alacsony, mindössze 105 g/km szén-dioxid-kibocsátást elérni és kiváló menetteljesítményt biztosítani. A Vitara S után az új Baleno a második modell, amelyben az új BOOSTERJET technológiát alkalmazza a Suzuki. A Balenót a 82 kW-os, egyliteres közvetlen befecskendezésű turbófeltöltésű változat (DITC) hajtja. A kompakt motor 170 Nm-es nyomatéka 2000-es percenkénti fordulatszámtól egészen 3500 fordulatig folyamatosan rendelkezésre áll.

A BOOSTERJET turbómotort jobb üzemanyag-hatékonyság és kellemesebb vezethetőség jellemzi, amit a kis űrtartalom és a pluszerőt biztosító, nagy nyomatékú turbófeltöltő tesz lehetővé. A westgate-szelep segítségével, ami bezáródik és növeli a feltöltőnyomást fokozott terhelés esetén, viszont nyitva marad normál körülmények között, a rendszer csökkenti a pumpálási veszteséget, egyszerre növelve a teljesítményt és az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát.

A fejlesztés során a Suzuki mérnökeinek gyakorlatilag sikerült kiküszöbölniük az úgynevezett turbólyukat, a turbómotoroknál jelentkező jellegzetes késést az erőleadásban. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a speciálisan fejlesztett kompakt turbófeltöltő közvetlenül a hengerfejhez csatlakozik, a kipufogócsonkot pedig magába a hengerfejöntvénybe építették be. Ez a kialakítás minimális hőveszteség mellett optimális gázáramlást biztosít a turbófeltöltőhöz. Korábban a nagyobb erő és a nyomaték turbómotoroknál csak jóval magasabb fordulatszámnál volt elérhető, a motor így kevesebb rugalmasságot biztosított a vezető számára.


A Baleno az új 1,2 literes DUALJET motorral is rendelhető. Ez a kettős befecskendezésű benzinmotor emelt hőhatásfokával kiváló egyensúlyt teremt a teljesítmény és az üzemanyag-hatékonyság között. A 1,2 literes DUALJET szén-dioxid-kibocsátása mindössze 98 g/km.

Az SHVS enyhe hibridhajtás integrált gyújtásgenerátort (ISG) használ, ami besegít indításkor és gyorsításkor, és energiát termel a regeneratív fékezés során. Az energia tárolására a rendszer egy kompakt, nagy teljesítményű lítiumion-akkumulátort alkalmaz, amelyet az első ülés alatt helyeztek el. És persze, ahogy ez elvárható, a motort automatikus motorleállító-motorindító rendszerrel is felszerelték. Az ISG szíjhajtású indítórendszert alkalmaz, ami egyenletes, zökkenőmentes újraindítást biztosít.

A motor a nagy teljesítményű lítiumion-akkumulátorban tárolt energiával segíti az indítást és gyorsítást. A Baleno SHVS rendszere esetében a célkitűzés a környezet szén-dioxid-terhelésének 93 g/km-re történő csökkentése volt. A gyorsítást a rendszer az akkumulátorban tárolt energiával segíti, ezért hívják az SHVS-t enyhe hibridhajtásnak. Az új Baleno SHVS rendszere segít a Suzuki azon célkitűzését elérni, hogy a környezet szén-dioxid-terhelését 94 g/km-re csökkentsék kiváló, 4 liter/100 km vegyes fogyasztás mellett. Az SHVS egyébként mindössze 6,2 kg-mal növeli a jármű súlyát.

A Balenot az 1.2-es 4 hengeres motorral vezettük, amely meglepően csöndesen járt, a motor pörgős, fürgén is lehet közlekedni az autóval. Váltója jó úton, pontosan kapcsolható.
Gyorsulása 0-100 km/h-ra az 1,2 literes motorral 12,3 s, a turbós kismotorral 11 s, az SHVS rendszerrel szerelté 11,4 s.
Az üzemanyagfogyasztás gyári adatai motortól és váltótípustól függően 3,6 litertől 4.1 literig terjed vegyes fogyasztásban, a végsebesség 180 és 190 km/h között van.Váltók
Az egyliteres BOOSTERJET motor kétféle váltórendszerrel rendelhető. Az egyik az optimális fokozatkiosztású ötsebességes kézi váltó, amelyben az erre a célra külön kifejlesztett konvergens sebességfokozat-lokalizáló rendszernek köszönhetően kisebb a súrlódási veszteség, ugyanakkor jobb a váltás érzete. A másik a hatsebességes automata sebességváltó, amely kis sebességnél is nagy teljesítményt, nagy sebességnél pedig optimális üzemanyag-felhasználást biztosít. Az 1,2 literes DUALJET motorhoz az egyliteres BOOSTERJET-éhez hasonlóan ötsebességes kézi, illetve fokozatmentes automata sebességváltó (CVT) is rendelhető.

A kategóriaelső szén-dioxid-kibocsátási adatok mellett a Baleno figyelemreméltó új biztonsági rendszerekkel is büszkélkedik. Ezek egyike a radaros féktámogatás (RBS). Az RBS figyeli az autó előtt haladó járművet, és ütközésveszély esetén a helyzettől függően figyelmezteti a vezetőt, automatikusan enyhén fékez, ezzel szintén figyelmeztetve a vezetőt, aktiválja a fékasszisztens funkciót, illetve automatikusan fékez.

Suzuki Baleno műszaki adatok letöltésÁrak
A Baleno GA felszereltségben 1,2 literes motorral 3.690.000,-Ft-tól indul. Automata váltó középső szinten  GL felszereltégnél jelenik meg 4.580.000,-Ft. Az „enyhe hibridrendszert” GLX felszereltséggel árulják 5.180.000,-Ft
A turbós kismotor ugyancsak a legnagyobb felszereltségben kapható 5.380.000,-Ft, automata váltóval 5.980.000,-Ft.

Suzuki Baleno felszereltségek letöltés


  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER