2013. szeptember 17. kedd, 15:50

 

A Suzuki S-Cross tanulmányautó a 2012-es Párizsi Autószalonon mutatkozott be, ennek alapjára készült a SX4 S-Cross modell, mely a 2013-as Genfi Autószalonon debütált. Sorozatgyártását az esztergomi Suzuki gyárban 2013. szeptember 6-án kezdték meg.


Az S-Cross megkapta az SX4 jelzést, bár méretei nagyobbak elődjétől, a megjelölés a Suzukira, az X pedig a crossover jellegre utal. Az SX4-et legalább még egy évig gyártani akarják, párhuzamosan az S-Crossal.

Suzuki S-Cross tanulmány modell

suzuki-s-cross-koncepsuzuki-s-cross-concept


A széria változat

suzuki-sx4-s-crosssuzuki-sx4-scross

Az autó kiállásában crossoveres jegyeket mutat úgy a sárvédőívek, a lökhárítók díszítései, mind a tetősínek, melyet a második felszereltségi szinttől lehet kapni.
Bár a tanulmány modelltől a széria változat a dizájn merészségében visszafogottabb lett, az autó igen jól mutat különösen az új zöldcitrom metál színben. A másik új színezés az ametisztszürke gyöngymetál. Ezekkel együtt összesen 10 féle színben kapható az SX4 S-Cross. A két felső felszereltségben az első lámpák LED nappali menetfényt is kapnak. Hátsó ködlámpa alapfelszereltség, az elsőket a második felszereltségtől elérhető.
Az autót kétrészes nyitható panoráma napfénytetővel is árulják, azonban ezt csak a legnagyobb felszereltségen lehet elérni, az Elegance Plusban.
Az S-Cross felszereltségi szintjei: Comfort, Premium, Elegance és Elegance Plus.
Az S-Cross kinézetét Króm design csomaggal is fel lehet dobni, pluszban. A hasmagasság 205/60-as gumival szerelve 170 mm.

Belterét tekintve kényelmes ülések, rendezett műszerfal, könnyen átlátható és kezelhető műszerek fogadnak. A fordulatszámmérő és a kilométeróra között multi-információs kijelzőn a vezetéssel kapcsolatos információk jelennek meg, úgy mint a még megtehető kilométer, üzemanyag-fogyasztás, sebességfokozat visszajelző, keréknyomás kijelző.

suzuki-sx4-scross-muszerfal


A magasságban és tengelyirányban állítható kormányról állíthatjuk a szériatartozék tempomatot és sebességhatárolót. Az automata váltós autókban a kormány alatti fülekkel kézi kapcsolás is lehetséges. A középkonzolon USB és 12 Voltos csatlakozót találunk szériatartozékként. Az első ülések magasságban is állíthatóak, míg az első ülések fűtése Elegance felszereltségtől elérhető. A manuális klíma alapból jár, a kétzónás automata klíma Prémium szinttől. Az elektromos ablakemelők elöl-hátul szériafelszereltség. Az audio 4 hangszórót, CD és MP3 lejátszót tartalmaz.
Az SX4 S-Cross csomagtere 430 liter a raktér alatti pakolórésszel együtt, a jelenlegi SX4 270 literével szemben. A csomagtartóban van 12 Voltos csatlakozó.suzuki-sx4-scross-napfenyteto

Biztonság
Az S-Cross EuroNCAP töréstesztje még nem készült el, azonban a gyártó reméli, hogy megkapja az autó a maximális 5 csillagot.
Passzív biztonság tekintetében alapfelszereltségben dupla első légzsákot, vezetőoldalon térdlégzsákot, oldallégzsákokat elöl és függönylégzsákokat tartalmaz, az első utasoldali légzsák kikapcsolható.
Az aktív biztonságot az ESP, a Vészfékasszisztens, a gumiabroncsnyomást ellenőrző rendszer szolgálja. Hegymeneti elindulássegítő Prémium felszereltségtől, parkolóradar pedig Elegance felszereltségtől elérhető.
A rövid menetpróba során megállapítottuk az ESP korán közbeavatkozik, nagyobb sebességnél pedig nem is engedi kikapcsolni magát. Nézőpont kérdése ez jó-e vagy rossz. Az emberek valószínűleg nem rallyautónak veszik, és a biztonságos menettulajdonságokat részesítik előnyben.

Motorok, váltók, fogyasztás
A SX4 S-Cross kétféle motorral rendelhető, az 1,6 literes VVT benzinmotorral és az ugyancsak 1,6 literes DDiS dízelmotorral. Mindkét motor választható 2 WD/ Allgrip 4WD meghajtással. Automata váltót a benzines változathoz kérhetünk, a benzinmotorhoz 5 fokozatú, a dízelmotorhoz 6 fokozatú kéziváltó jár. A gyári adatok szerint a benzinmotor fogyasztása vegyes üzemmódban 5,5 liter/100 km, a dízelé 4,4 liter/100 km. Az automata S&S motorleállító é újraindító rendszert a legmagasabb felszereltségi szinten kapható.


Az új Allgrip 4WD-technológiával szerelt autókban 4 féle üzemmód között választhat a vezető. Auto üzemmódban csak akkor kapcsol be az összkerékhajtás, ha a rendszer megcsúszást érzékel. Sport üzemmódban megváltozik a gázpedál/nyomaték karakterisztika, a motor élénkebben reagál a gázadásra, kanyarokban pedig nagyobb nyomaték jut a hátsó kerekekre. Snow módot havas, poros vagy lefagyott utakon használhatjuk. Lock üzemmódban a rendszer több nyomatékot küld a hátsó kerekekhez, optimalizálja az ESP működését. Saras, homokos, havas úton használhatjuk. Ne felejtsük el ezen segítő rendszereket nem terepjárók által bejárható utakra tervezték, s a fizika törvényeit nem írják fölül.
Az SX4 S-Cross árlista
Az S-Cross kezdőára 4.980.000,-Ft. Egymilló negyvenegyezer forinttal drágább a jelenlegi SX4-től (3.949.000,-Ft). A 4WD rendszer 5.900.000,-Ft. Az SX4-é 4.499.000,-Ft.
A dízel kezdőára 5.780.000,-Ft, az automata váltósé 5.600.000,-Ft.
Ennek a szimpatikus autónak egy tulajdonsága nem szimpatikus, az ára. Suzuki hűségakcióval, autóbeszámítással egyéb akciós ajánlattal jó választás lehet, ezek hiányában, ha meg tudunk békélni a városi kis SUV-ok kisebb méreteivel, - és szűkösek az anyagi kereteink -, érdemes közöttük is körülnézni, melyek közül többnek az indulóára 4 millió forint körül van.Suzuki SX4 S-Cross Műszaki adatok

suzuki-sx4-s-cross-muszaki-adatokA gyártó a változtatás jogát fenntartja, az adatok csak tájékoztató jellegűek.  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER