Címkék: alkohol | ittas vezetés | jogosítvány

2008. január 21. hétfő, 22:21

Aki iszik, annak azonnal bevonják a jogosítványát.

Január 20-tól érvényben van az új igazságügyi miniszteri rendelet, amelynek értelmében a minimális alkoholfogyasztás után, a helyszínen be kell vonni a vezető jogosítványát. A cél, hogy csökkenjen az ittas vezetések miatti közúti balesetek száma. Ha a szonda elszíneződik, azt előállítják vérvételre, vagy hitelesített eszközzel végzett alkoholmérésnek vetik alá a rendőrkapitányságon, utóbbiakat fogadja ugyanis el a bíróság bizonyítékként.

Ha valakit közúton találnak ittasnak, és nem tudja a vezetést átadni másnak, akkor a helyszínen kell hagynia az autóját. Maradtak a korábban is alkalmazott határértékek, azaz 0,8 ezrelékes véralkoholszintig szabálysértés, efelett bűncselekmény az ittas vezetés. Korábban 0,2 ezrelék alatt nem büntettek.

A további vizsgálatok döntik el, hogy mennyi időre vonják be a vétkes autós jogosítványát, ami attól is függ, mennyi alkoholt fogyasztott. A rendőrség maximum három hónapra veszi el a jogosítványt, de a bíróság hosszabb - akár egyéves - időszakra is eltilthat. A véralkoholszinttől függ a pénzbírság mértéke is.

Zéró tolerancia

Mi az eljárás ittasság gyanúja esetén?

Kérdés a Totalcar autójogászához

http://totalcar.hu/tanacsok/autojogasz/ki80221/

Vissza


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER