Címkék: fiat | Scudo

2022. április 21. csütörtök, 18:14

 

Az új scudo egy modern, fejlett jármű, amely a stellantis-csoport közepes méretű haszonjármű platformjára épül, és amely 100%-ban elektromos hajtással, illetve új generációs dízelmotorral egyaránt elérhető.

 

 

Az új scudo ezzel a fiat professional második olyan típusa a 2021 áprilisában bevezetett e-ducato után, amely elektromos kivitelben is elérhető. A gépjárművére elsősorban haszontermelő munkaeszközként tekintő, változatos ügyfélkör igényeit kielégítő, szélesebb választék.
Hogy ezeknek az elvárásoknak megfeleljen, az új scudót olyan funkciókkal vérteztük fel, amelyek révén kiemelkedik kategóriájából.

Az új scudo 2022 már rendelhető a magyar piacon. A fiat professional újfent főszerepet készül vállalni a közepes méretű haszonjárművek szegmensében: a talento helyébe lépő modellnek ugyanazt a történelmi jelentőségű típusnevet választotta, amelyet 2016-ig gyártottak a stellantis hordain-i (franciaország) üzemében.

Teljes értékű, kompromisszumokat nem ismerő akkumulátoros elektromos jármű a scudo „kompromisszumokat nem ismerő” termékfilozófiája az elektromos modell jellemzőiben is megtestesül: kategóriaelső, akár 330 kilométeres hatótávolsága (wltp ciklus szerint) ideális járművé teszi azok számára, akik a belvárosban és a külváros belső kerületeiben egyaránt dolgoznak.

 

 

 

A zéró károsanyag-kibocsátású modellváltozat kivételesen rugalmasan alkalmazkodik az ügyfelek elvárásaihoz: a kétféle (50 vagy 75 kwh) kapacitású akkumulátor váltóáramról akár 11, egyenáramról akár 100 kw-tal tölthető; utóbbi esetben a nagyobbik akkumulátor is 80%-ra tölthető mindössze 45 perc alatt.
A kategóriában tekintélyesnek számító szállítókapacitás minden hajtáslánc-opció esetén változatlan: akár 6,3 köbméteres raktér, akár 1 tonnát meghaladó hasznos terhelhetőség, és egytonnás vontatható tömeg.

Munkavégzésre termett, de személyautóként vezethető
A célközönség olyan vállalkozókból áll, akik naponta legalább 8 órán át használják járművüket, éppen ezért a tervezés során kiemelt figyelmet szenteltünk a kényelemnek. Az új scudo küldetése, hogy stresszmentes körülményeket biztosítson a munkavégzéshez: ezt olyan különböző megoldásokkal biztosítja, mint a személyautókat idéző üléshelyzet, a kiemelkedő színvonalú hangszigetelés, vagy az ütések és rezgések minimalizálása.
- kompakt befoglaló méretei, a leggyakrabban választott verzió nem egészen 5 méteres hosszúsága, valamint az 1,9 méteres magasság jóvoltából a scudo tökéletes választás általános célú feladatok elvégzésére: a modell rendelkezik a városi környezetben elengedhetetlen dinamizmussal és irányíthatósággal.
- a head-up display anélkül jeleníti meg a legfontosabb információkat, hogy elvonná a vezető figyelmét, és ezzel stresszmentesebbé teszi a vezetést.

- a személyautókat idéző vezetői pozíció kiemelkedő komfortot, a magas üléshelyzet pedig optimális kilátást eredményez. A könnyű beszállást az ergonomikus kialakítású fellépő teszi lehetővé.- Az úttartás, a komfort, illetve a futómű lengéscsillapító képessége minden menethelyzetben optimális, köszönhetően a minden keréknél független felfüggesztésnek (elöl megerősített macpherson rugóstagok és kanyarstabilizátor; hátul ferdelengőkaros felfüggesztés), a progresszív rugóknak, valamint a terhelésfüggő adaptív lengéscsillapítóknak, amely a szabad hasmagasságtól függően szabályozza a csillapítás mértékét.
Biztonság: vezetőtámogató funkciók hiánytalan arzenálja
Az új scudo nem kevesebb, mint tizennégy vezetőtámogató, illetve biztonsági rendszert kínál, többek között:
 automatikus jelzőtábla-felismerés;
 fokozott ütközésveszély esetén működésbe lépő, automatikus vészfékező rendszer;
 sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, amely riasztja a vezetőt, ha a jármű elhagyja a forgalmi sávot; és holttérfelügyelet, amely előzéskor figyelmezteti a vezetőt, ha jármű halad a külső tükrök holtterében.
Emellett a jármű képes előre felhívni a vezető figyelmét a haladás irányában elhelyezkedő akadályokra, figyelmeztet a fenyegető ütközésre, míg egy praktikus kamera alapú rendszer 180 fokos panoráma képpel segíti elő a biztonságos parkolást.

A minden helyzetben - így havon, sárban és homokon is - optimális teljesítmény és fokozott tapadás, illetve erőátviteli képesség érdekében a scudo fejlett grip control rendszerrel is felszerelhető.
Emellett a jármű a head-up kijelzőn keresztül tájékoztat minden fontosinformációról, így a vezetőnek nem kell levennie a szemét az útról. A fedélzeti rendszerek parkolás során is teljes körű támogatást nyújtanak: az első és hátsó parkolóradarokon túl a hátsó kamera 180 fokos felülnézeti képen jeleníti meg a jármű mögötti területet, egyszerűbbé és biztonságosabbá téve a manőverezést.


Zseniális modularitás
Az új scudo tervezése során arra törekedtünk, hogy olyan, általános célú haszonjárművet hozzunk létre, amely a személyautókhoz hasonlóan vezethető, és amely kompakt befoglaló méretei mellett intelligens, konkrét megoldásokat kínál. Az új e- scudo személyszállító kivitelben is elérhető, vállalati és magáncélra egyaránt. Teljes mértékben konfigurálható belső tér, akár kilenc férőhellyel. Az ülések lehajthatók, így szükséglet szerint növelhető a szállítókapacitás.
A méretek a modell legfontosabb előnyei között említhetők: a 190 cm-es magasság révén könnyen megközelíthetők a mélygarázsok és talajszint alatti raktárok.
Az ehhez társuló 5,0 méteres (a maxi változat esetében 5,3 méteres) hosszúság révén a jármű „bármit, bárhová képes elszállítani.” Kifejezetten városi használatra egy exkluzív kompakt kivitel is rendelhető, amely a scudo összes előnyét 4,6 méterbe sűríti.

A tengelytávtól függően 4,6, 5,3 vagy 6,1 m3-es raktérkapacitás és az akár 1,4 tonnás hasznos teherbírás kompromisszumoktól mentes szállítási képességgel vértezik fel az új scudót.

Emellett a modell utasfülkéje modulárisan átalakítható: a különleges, exkluzív 'moduwork' rendszerrel az utasülés helyén munkaállomás, illetve a raktér meghosszabbítása alakítható ki: így akár 4,0 méteres tárgyak (maxi kivitelben) is szállíthatók, a hasznos térfogat pedig 0,5 köbméterrel akár 6,6 köbméterre növelhető. Mindez azt jelenti, hogy a scudo maximális rugalmassággal képes alkalmazkodni bármilyen feladathoz és minden ügyféltípushoz, legyen szó hajóépítőkről vagy házhoz szállítási szolgáltatókról.

Konfigurációk és hajtásláncok

Híven rugalmas, többcélú karakteréhez, az új scudo háromféle konfigurációban (furgon, duplafülkés, , kombi m1), kettő felszereltségiszinten (sx+ és sx+easy, business és lounge), valamint az elektromos hajtásláncon kívül négyféle dízelmotorral rendelhető. Minden konfiguráció elérhető villanymotorral, a furgontól a, a duplafülkés furgonon át a kombiig – utóbbi akár kilenc férőhellyel. Ez a rendkívül széles választék még vonzóbbá teszi az új scudo modellt az utasszállítással vagy lakberendezéssel foglalkozó ügyfelek számára. Szintén ideális alapot jelent a modell lakóautó-építők számára: ezen a piacon a fiat professional egyébként is piacvezető európában.

Hajtásláncok minden alkalomra. A 100 kw-os (136 le) villanymotorral szerelt elektromos hajtáslánc mellett négyféle dízel kivitel is rendelhető. Az 1,5 literes motor 102 vagy 120 lóerővel, hatfokozatú kézi sebességváltóval; a 2,0 literes motor 145 lóerővel, nyolcfokozatú kézi vagy automata sebességváltóval, illetve 177 lóerős kivitelben, takarékos nyolcfokozatú automata sebességváltóval.
Az új scudo minden adottsággal rendelkezik, hogy nagy nevet szerezzen magának a közepes méretű haszonjárművek szegmensében. A modell választéka az egyéni vállalkozók és a flottamenedzserek elvárásainak egyaránt megfelel, takarékos üzemeltetési opciókat és stresszmentes használatot kínálva, folyamatos üzemet és ezáltal jövedelmező tevékenységet szavatolva. A zéró károsanyag kibocsátású modellváltozat bevezetése újabb fontos lépés a stellantis-csoport modellkínálatának villamosítása felé. Az elektromos kivitel a várakozások szerint komoly érdeklődésre számíthat azon vállalkozók körében, akik tevékenységük jövedelmezősége mellett a környezet védelmére is ügyelnek. 

 

 

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER