Címkék: Alex Zanardi | BMW

2015. március 22. vasárnap, 00:38

 

A BMW Motorsport és Alessandro Zanardi idén minden eddiginél magasabb fokozatba kapcsol: 2015. július 25-én a BMW olasz pilótája rajthoz áll az Ardennek hegység legendás pályáján, a belga Spa-Francorchamps aszfaltcsíkján megrendezett 24-órás versenyen. Mindezt Münchenben, a BMW Group 2015-ös évet összegző sajtókonferenciájának előestéjén jelentette be a bajor gyártó és a klasszis pilóta.

Az eseményen, amelynek a BMW Welt duplagúla-épülete adott otthont és amelyen a BMW AG vezetősége mellett mintegy 150 meghívott pénzügyi és gazdasági szakújságíró is részt vett, a korábban a BMW márkanagykövetének is megválasztott Zanardi betekintést engedett a BMW-vel való idei együttműködésének főbb részleteibe.



A belgiumi Spa-Francorchamps aszfaltcsíkján 1924 óta rendre megrendezik az immáron legendásnak számító 24-órás versenyt, amelynek 67. fordulójára idén július 25-26. között kerül sor. Ez lesz az első alkalom, hogy 24-órás hosszú távú versenyen áll rajthoz Alessandro Zanardi, aki 2001-ben mindkét lábát elveszítette egy súlyos versenybalesetben. 2003 és 2009 között sikeresen szerepelt a BMW Motorsport pilótájaként az FIA Európai Túraautó Bajnokságban (FIA ETCC) és az FIA Túraautó Világbajnokságon (FIA WTCC) is. 2014-ben négy éves szünet után tért vissza a Blancpain GT Sprint széria futamain egy BMW Z4 GT3 versenyautóval, amelyet a mérnökök speciálisan az ő igényei szerint módosítottak.

A Spa-Francorchamps-i 24-órás versenyen való részvétel Alex Zanardi és a BMW Motorsport számára egyaránt új kihívásokat tartogat: most először fordul majd elő, hogy Zanardi más, mozgásában nem korlátozott versenyzővel is megosztja a pilótafülkét. A BMW Motorsport mérnökeinek feladata az volt, hogy olyan módosításokat végezzenek a BMW Z4 GT3 versenyautón, amelyek segítségével szempillantás alatt helyet cserélhetnek a volán mögött a versenyzők. A bokszkiállások alatt a versenyautó beállításait a lábbal vezető pilóták és a láb nélkül versenyző Zanardi eltérő igényeihez kell tudni igazítani, amilyen gyorsan csak lehet, ezért a BMW Motorsport mérnökei a gyorsításhoz, a fékezéshez és a sebességváltáshoz egyedi, speciális alkatrészeket fejlesztettek ki. Alex Zanardi csapatát és csapattársait egy későbbi időpontban jelenti be a BMW.

„Rendkívül izgatottan tekintünk ez a nagyszerű, Alex-szel közös új kalandunk elé” – nyilatkozta Jens Marquardt, a BMW Motorsport igazgatója. „2014-ben, visszatérő szezonjában a módosított BMW Z4 GT3 volánja mögött ismét bebizonyította, hogy akaraterővel és megfelelő technikai szaktudással minden lehetséges. A Spa-Francorchamps-i 24-órás verseny a köztünk lévő hosszú távú, szoros együttműködés újabb mérföldköve lesz. Persze nem egyszerű feladat olyan módosításokat fejleszteni és egy autóba beépíteni, amelyek segítségével Alex és a többi, lábbal vezető pilóta is maximálisan kihasználhatja a versenytechnikában rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor ez egy nagyszerű kihívás, amivel odaadó lelkesedéssel néznek szembe a BMW Motorsport mérnökei. Már alig várjuk, hogy láthassuk Alex-et a BMW Z4 GT3 versenyautóval felgurulni a tekintélyes megmérettetés rajtrácsára” – tette hozzá Jens Marquardt.

„A Spa-Francorchamps-i 24-órás verseny egyértelműen karrierem újabb állomása lesz” – mondta Alessandro Zanardi. „Régóta álmodozok arról, hogy egy ehhez hasonló, klasszikus hosszútávú versenyen indulhassak, és az, hogy Jens Marquardt és a BMW Motorsport valóra váltja ezt az álmomat, leírhatatlan érzés. Első ránézésre lehetetlennek tűnik, hogy egy hozzám hasonló, láb nélküli versenyző ugyanazzal az ütőképes autóval szálljon harcba egy ilyen tekintélyes és kemény futamon, mint az úgynevezett „normál” pilóták. De tudom, hogy a barátaimban a BMW Motorsportnál minden technikai szaktudás megvan ahhoz, hogy innovatív ötletekkel ezt a kihívást is legyőzzék. Kivétel nélkül mindegyiküknek köszönöm a munkát, hogy lehetővé teszik ezt számomra, és már nagyon várom ezt az újabb kalandot a BMW nagy családjával ” – így Zanardi.

A hosszútávú versenyre való felkészülés jegyében a BMW olasz pilótája június 19-20. között autóba ül a Blancpain GT Sprint széria franciaországi, Le Castellet-i futamán, a Paul Ricard versenypályán, majd június 24-én csatlakozik a Spa-Francorchamps-i 24-órás verseny hivatalos tesztjéhez. Zanardi további versenyeket is tervez erre az idényre, ezek azonban még véglegesítésre várnak.

A 2015-ös esztendő ugyanakkor ismét eseményekben gazdag lesz a BMW márkanagykövete számára, hiszen autóversenyzői tevékenységeit idén is kézihajtású kerékpáros karrierje egészíti ki. Zanardi részt vesz a kézihajtású kerékpárosok világkupáján, majd mindössze egy héttel a belgiumi 24-órás autóverseny után rajthoz áll a kézihajtású kerékpárosok világbajnokságán is, amelyet július 28. és augusztus 2. között rendeznek meg a svájci Nottwil-ben. A BMW márkanagykövetének nyakába eddig négy alkalommal akasztottak világbajnoki címet jelentő aranyérmet: kettőt 2013-ban és kettőt 2014-ben. Zanardi célja nem más, mint hogy idén tovább folytassa ezt a remek sorozatot kézihajtású kerékpárjával.

Októberben mindezek mellett újra részt kíván venni a Hawaii-szigeteken megrendezett hosszútávú triatlonon, amelyen tavaly indult először. Akkor a teljes, 226,255 kilométer hosszú távot mindössze 9:47:14 óra alatt teljesítette, amellyel a 272. helyezett lett a 2187 induló közül. A 45 és 49 év közötti férfiak kategóriájában Zanardi a 19. helyen ért célba a 2014 októberében megrendezett versenyen, ahol kategóriájában 247 induló közül érte el ezt a kiváló eredményt.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER