Címkék: THUMS | Toyota

2020. június 17. szerda, 15:54

 

A Toyota Motor Corporation (Toyota) ma bejelentette, hogy az általa kifejlesztett Teljesen Emberi Modell a Biztonságért (THUMS) nevű szoftvert 2021 januárjától ingyen hozzáférhetővé teszi, ezzel is hozzájárulva a társadalom biztonságosabb mobilitásához.

 

 

 A THUMS egy virtuális emberitest-modellező szoftver, ami lehetővé teszi a járműbalesetek által az emberi testben okozott sérülések számítógépes elemzését. A THUMS ingyenes – és ezáltal sokkal gyakoribb – alkalmazásától azt várja a vállalat, hogy tovább javul majd az autók biztonsága.

 

 

A kifejezetten a járműbiztonsági technológiák kutatására és fejlesztésére tervezett, a Toyota Central R&D Labs., Inc. vállalattal közösen 2000-ben megalkotott THUMS a világ első olyan szoftvere volt, ami virtuális modellt alkotott az emberi testről. A rendszer legújabb, 6. változatát tavaly mutatták be, összegezve mindazt a rengeteg fejlesztést, amelyek fokozatosan jelentek meg a korábbi programokban, új meg új modellekkel (nemekkel, korosztályokkal, eltérő csontozatokkal, aggyal, belső szervekkel és izomzatokkal) tökéletesítve a szoftvert. A valós töréstesztekhez használt dummykhoz képest a THUMS-sel sokkal részletesebben elemezhetők a baleseti sérülések, mivel precízebben modellezi az emberi test formáit és teherbírását. A számítógépes szimulációk további előnye, hogy rengeteg különféle ütközési minta értékelhető ki velük, nem beszélve arról, hogy a valós töréstesztekkel együtt alkalmazva drámai mértékben csökkentik a fejlesztési munka idejét és költségét.

A THUMS fejlődése
A THUMS eszközt jelenleg mintegy 100 autógyártó, alkatrész-gyártó, egyetem, kutatóintézet és egyéb intézmény alkalmazza járműbiztonsági kutatásaihoz Japánban és a tengerentúlon. A szoftver számos különböző biztonsági technológia kutatásához és fejlesztéséhez használható, legyen szó akár biztonsági övekről, légzsákokról vagy olyan jármű-struktúrákról, amelyek gyalogosgázolásnál mérséklik a sérülés veszélyét. Immár az autók biztonságát kiértékelő szervezetek is azt fontolgatják, hogy a jövőben virtuális teszteket is végeznek a THUMS segítségével.
A THUMS ingyenessé tételével várhatóan nemcsak egyre több helyen használják majd a szoftvert a járműbiztonsági kutatásokhoz, hanem maga a program is tovább tökéletesedik, mivel a felhasználók hozzáteszik és másokkal is megosztják majd saját fejlesztéseiket.

Seigo Kuzumaki, a Fejlett Kutatás-Fejlesztési és Tervezési Vállalat vezetője a következőképpen vélekedett a THUMS szabad hozzáférhetőségéről:
„A THUMS első, 2000-es bevezetése óta folyamatosan fejlesztjük a szoftvert, és elkötelezetten dolgozunk azon, hogy mind jobban reprodukálhassuk az ember anatómiáját, egyre többféleképpen modellezve az emberi testet. A program mára nélkülözhetetlen technológiának számít a Toyota biztonsági technológiáinak és járműveinek fejlesztésében. Most úgy döntöttünk, hogy a szoftvert szabadon elérhetővé tesszük, mert ha többen használják, azzal az egész autóiparban tovább javíthatjuk a járműbiztonságot, és hozzájárulhatunk a baleseti sérülések és halálesetek számának csökkentéséhez, vagyis a biztonságosabb társadalom megteremtéséhez. Bízunk benne, hogy szoftverünket széles körben alkalmazzák majd az önvezető járművek és más technológiák sikeres kifejlesztéséhez.”
A JSOL Corporation (Tokió) és az ESI Group (Párizs) még 2020-ban befejezi a szoftver licenszének értékesítését, és ezzel egy időben a THUMS ingyenesen elérhetővé válik.

A THUMS története

Év                  Eredmények                                Részletek
1997  A Toyota a Toyota Central R&D Labs, Inc. vállalattal együttműködve megkezdi a THUMS fejlesztését 

2000  Elkészül az 1. számú változat   A csontozat részletes modellezése
2005  Elkészül a 2. számú változat     Az arc részletes modellezése
2008  Elkészül a 3. számú változat     Az agy részletes modellezése
2010  Elkészül a 4. számú változat     A belső szervek részletes modellezése
2011  A 4. számú változat kiegészül a különböző testalkatok modellezésével   Kistermetű női és nagytermetű férfi testek modellezése
2015  Elkészül az 5. számú változat    Az izomzat modellezése
2016  A 4. számú változat kiegészül a gyermekek modellező funkcióval 3, 6 és 10 éves gyermekek modellezése
2019  Elkészül a 6. számú változat A belső szervek modellezését egy új izomzat-modellezés is kiegészíti
2020  A szoftver ingyenesen használható A fenti közleményben leírt információk

 

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER