2012. július 19. csütörtök, 16:20

 

Autó vásárlásakor elsősorban az ár, a megbízhatóság és a kényelem az a három szempont, ami alapján meghozzuk a döntésünket. Sokan azonban nem is tudják, hogy a színválasztásra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, de természetesen nem az aktuális divat miatt.

Egy nemzetközi felmérés és a Generali Biztosító statisztikái szerint ugyanis az autónk színe segíthet elkerülni a baleseteket is. A közúti balesetek valószínűsége számos, egymástól független tényezőtől függ. A gépjármű műszaki állapota, az időjárási helyzet, a gépjárművezető képességei és gyakorlottsága mind fontos faktorok lehetnek. Ugyanakkor kevesen gondolnák, hogy a látási viszonyok függvényében komoly jelentősége lehet az adott gépjármű színének is.

Egy, a közelmúltban publikált nemzetközi tanulmányban  17 év baleseteinek elemzése alapján összeállítottak egy listát arról, hogy milyen színű autókat érte a legkevesebb, illetve legtöbb baleset az utakon. A felmérés szerint az egyik legbiztonságosabb szín a fehér, ugyanis az különbözik legjobban környezetétől. Ezáltal jobb az észlelhetősége, és így kevesebb balesetet is szenvednek a fehér autóban utazók. Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy melyik napszakban vezetünk a legtöbbet, ugyanis – a felmérés szerint – ez is befolyásolja a biztonságos közlekedést.



A felmérés szerint nappali környezetben a legbiztonságosabb szín a narancssárga, míg a legveszélyesebb a pink. Előbbinek 11%-kal kevesebb, míg utóbbinak 19%-kal magasabb az esélye arra, hogy balesetet szenvedjen, mint a fehér járműveknek. Ezzel ellentétben éjszaka a narancssárga autókat kerüli el leginkább a baj, 23%-kal kisebb eséllyel éri őket kár, míg a legnagyobb veszélynek a piros és az aranyszínű járművek vannak kitéve, mindkét esetben 10-10%-kal valószínűbb, hogy balest éri őket, mint a fehér autókban ülőket.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER