2010. július 27. kedd, 22:22

 

Magyar Biztosítók Szövetsége közleményben tiltakozott a az általuk példátlanul magasnak ítélt bankadó miatt, mely szerintük veszélyes mértékben megzavarhatja a biztosítási piacot.

Álláspontjuk szerint Európában egyedülálló és példátlan mértékű teherrel sújtja a hazai biztosítókat a pénzintézeti különadó.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerint a tagbiztosítói működésére jelentős kockázatot jelent a kormány által kivetett pénzintézeti különadó, amely a szektor jövedelmezőségét figyelmen kívül hagyva határozza meg a befizetési kötelezettséget.
A törvény szövegébe az utolsó pillanatban bekerült módosítás – amely a korrigált díjbevétel 6,2 százalékában határozza meg a hozzájárulás mértékét – tovább súlyosbította a biztosítókat sújtó terheket.

Közleményükben rámutatnak, hogy az adó visszamenőleges hatálya sérti a jogbiztonságot és az arányos közteherviselés elvét, mivel az adó a törvény hatálybalépése előtt keletkező eredményt érinti. Az extra adó nem veszi figyelembe a társaságok működésében 2009-ben, illetve 2010-ben bekövetkezett változásokat (portfólió-átruházás, a tevékenység megszüntetése vagy bővítése, jelentős állományvesztés stb.).   

A biztosítók ismét hangsúlyozzák, hogy tisztában voltak és vannak azzal, hogy az ország jelenlegi nehéz helyzete indokolja egyes szektorok fokozott tehervállalását. Ezért az első perctől kezdve kooperációra törekedtek a kormányzattal, és felülemelkedve a piac szereplőinek eltérő helyzetéből származó különböző érdekeiken, vállalták az extra terhet. Ugyanakkor már a tárgyalások kezdetén leszögezték és számításokkal is alátámasztották, hogy a szektor „maradandó egészségkárosodás” nélkül 20 milliárd forintos plusz adót képes elviselni.

Megjegyzik nyilatkozatukban, hogy több európai országban nem létezik biztosítási adó.  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER