2012. november 06. kedd, 14:24

 

A parlament fogyasztóvédelmi bizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta a MÁV Általános Biztosító Egyesülettel (MÁV-ÁBE) kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseken alapuló kártérítési igények érvényesítésével kapcsolatos szabályokról, valamint az egyes törvényeknek a pénzügyi jogok biztosával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatokat.

kotelezo-biztositas

Zsarnóczi Csaba, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára kiemelte: a MÁV-ÁBE kártérítési igények érvényesítésével kapcsolatos szabályokról szóló törvényjavaslat működőképes megoldást jelent a MÁV-ÁBE-kárigények rendezésére, valamint a jövőbeni hasonló helyzetek kezelésére. A költségeket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és tagjai viselik.

A vitában Spaller Endre KDNP-s képviselő elmondta: egyetért azzal, hogy a csődbe ment biztosító esetében a kárt ne azokkal fizettessék meg, akik erről nem tehetnek, illetve azzal, hogy erre a célra közpénzt nem fordít a kormány.

Simon Gábor (MSZP), a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke aziránt érdeklődött, hogy mekkora a MÁV-ÁBE-ügyben a kárigény, mi a MABISZ álláspontja, illetve készült-e hatástanulmány.

Válaszában Zsarnóczi Csaba elmondta: a 11 ezer kárigény 6,4 milliárd forintot jelent, 1,7 milliárd forintot tesz ki a MÁV-ÁBE vagyona, a különbözetet kell a biztosítóknak állniuk. Szerinte egyik biztosítónak sem jelent a kártalanítási alapba történő befizetés akkora terhet, amely veszélyeztetné a működését.

Az egyes törvényeknek a pénzügyi jogok biztosával összefüggő módosításáról szóló előterjesztés kapcsán Zsarnóczi Csaba elmondta, hogy létrehozzák a pénzügyi jogok biztosának intézményét. A meglévő intézményrendszert kiegészítve a biztos fő feladata lesz a pénzügyi fogyasztói jogok védelme, továbbá szerepet játszik a pénzügyi kultúra fejlesztésében.

Spaller Endre arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi fogyasztói jogok biztosa egyedi ügyekben is eljárhat, és törvényalkotásra is javaslatot tehet.

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő elmondta: nem látszik, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztését hogyan tudja majd ez az intézményrendszer segíteni.

Simon Gábor egyetértett azzal a szándékkal, hogy a fogyasztóvédelmet a pénzügy területén is erősíteni kell, de szerinte a pénzügyi jogok biztosa és hivatala PR-szerepet fog betölteni, a meglévő gondokat érdemben nem tudja megoldani.

A vitában a bizottság elnöke rámutatott arra, hogy a pénzügyi jogok biztosának függetlensége megkérdőjelezhető, hiszen nem a parlamentnek felel.

Zsarnóczi Csaba a bizottsági elnök kérdésére válaszolva közölte: a tervek szerint a pénzügyi jogok biztosa 15 fős stábbal végzi munkáját, és évi 80 millió forint lesz a költségvetése.

A bizottság a hétfői ülésen állásfoglalást fogadott el az autósiskolák által nyújtott szolgáltatás fogyasztóvédelmi kérdéseiről. Ebben megfogalmazták: a közlekedésbiztonság szempontjait is szem előtt tartva elengedhetetlenül fontos, hogy a piacon csak olyan autósiskolák tevékenykedjenek, amelyek a képzés személyi és tárgyal feltételeivel maradéktalanul rendelkeznek. A bizottság a 2013. évi tavaszi ülésszak során vissza kíván térni a témára.


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER