Címkék: 2015 | drift | Máriapócs | Trackwood

2015. augusztus 24. hétfő, 08:43

 

A drift kis hazánkban már több mint tíz éves múltra tekint vissza. Már nem hátul kullogunk, hanem a legjobbak között vannak pilótáink. Láttunk már sok csatát, rengeteg erős autót és ügyes kezű versenyzőt, így egyre nehezebb újat mutatni. Amikor több ezer ember állva tapsol, amikor egy csata után érzed, hogy kirázott a hideg – nos, az már egy komoly szint. Ez a Trackwood.

A Zestino-EEDC-Trackwoodon 16 nemzet képviseltette magát, így a népes mezőnyben minden magyar pilótának fel kellett kötnie az overállját ahhoz, hogy felvehesse a kesztyűt Európa legjobbjaival. A szombati edzés nap után több száz rajongó és barát kísérte el a pilótákat a városi felvonulásra, majd a másnapi versenyre hangolódva, a hely hangulatától átszellemülve nézték, amint az atya megáldja autóikat.Már a Street és a Semi-Pro kategória csatái is nagyon keményre sikeredtek, hiszen nehezítettek a feladaton az égiek: egy kis esővel fűszerezték az amúgy is igen nehéz feladatot. Bár sok külföldi pilóta indult street kategóriában is, a dobogósok magyarok lettek:

1. Treitl Tamás (HUN)
2. Ónodi János (HUN)
3. Lovász Gábor (HUN)
4. David Kuchár (SK)

A Semi-Pro kategória indulói közül a helyiek nagy kedvence Semegi Józsi lett, aki a legutóbbi versenyen megnyerte a legjobbnak járó kupát. Egy emberként kántálták szinte egész nap a nézők a „Hajrá Józsit”, mely a végén – Zima szavaival élve – felért egy lájkkal. Így sok-sok „hajrájózsit” érdemeltek meg a Markom Racing Team színeiben induló pilóták is, hiszen bár most ismerkedtek csak meg a máriapócsi katlan aszfaltcsíkjával, máris bekerültek a legjobb négy közé:

1. Jakub Stepien (PL)
2. Semegi József (HUN)
3. Bimbó József (HUN)
4. Bócsik Oszkár (HUN)Mind a nézők, mind a pilóták jól tudták, hogy a félig felszáradt pálya, a lassan leszálló éj még keményebb csatákat hoz majd az EEDC és a magyar profi pilóták összecsapásaiban. Finoman szólva sok pilótának elgurult a gyógyszere, amikor 130 feletti megindítás egymásra estek, majd a füstfelhőben egymástól centikre tartva az autókat olyan közel mentek a falhoz, hogy oda az ujjunkat se tettük volna be.

Mindenki egy emberként szurkolt a magyar pilótáknak, azonban ez a komoly nemzetközi mezőny erősen megtépázta sorainkat. A TOP16-ban a Mercedes C600 V12 volánja mögött ülő Ámon Olivér menetelését a helyi csibész Grózinger Zsolti, Varga Attiláét az őrült módjára versenyző belorusz Sergei Sak, míg a falat megtisztelő Szabó Szilárdét a lett Ivo Lido állította meg. A sors fintora, hogy két magyarnak, Ládi Attilának és Temesvári Petinek egymással kellett volna megküzdenie, azonban Ládi Attilának műszaki gondok miatt fel kellett adnia a versenyt.

Így a Top8-ban Grózinger Zsoltira és Temesvári Petire várt a feladat, hogy megmutassák ellenfeleiknek, hogy velünk igenis számolni kell. A feladat nem volt könnyű, hiszen a Top8 pilótái között nem egynek volt 900 lóerő feletti autója. Sajnos Grózinger Zsolti egy apró hiba miatt nem tudta legyőzni a mezőny egyik legerősebb autójával érkező 2013-as lengyel bajnokot, Bartosz Stolarskit.

Temesvári Peti azonban 2013 után ismét a legjobb magyarként bekerült a TOP4-be és ehhez nem kis ellenfelet, Marcin Banowiczot kellett kiütnie. Peti hihetetlenül keményen és precízen ment mind elöl, mind követőként. Lámpafénynél, sötétben, Banowicz füstjében haladva Peti még a gumifalat is lekoccolta, de szerencsére a fal sem állíthatta meg; őrült gázzal lefűzte az utolsó ívet is és bejutott a legjobb négy közé.

A legjobb négy között természetesen ott volt a sokak által – jogosan – istenített lengyel pilóta, Pawel Trela, valamint a kimondhatatlan nevű litván pilóta, Andrius Vasiliauskas, akit a nézők nemes egyszerűséggel Bélának kereszteltek el (valljuk be, könnyebb kiejteni). Béla, akarom mondani Andrius egy percre sem ijedt meg Trelától; olyannyira nem, hogy az első körben neki is ment a lengyel pilótának.

A jóindulattal fele annyi lóerősnek mondott E30 volánja mögött ülő Temesvári Peti és a Grózinger Zsoltit búcsúztató Bartosz Stolarski csatáját mindenki üvöltve tapsolta meg. Bár Peti nem állhatott fel a dobogóra, a több ezer néző bíztatása és gratulációja biztosan az egyik legszebb emléke marad. A Zestino-EEDC-Trackwood legjobbjai végül ők lettek:

1. Pawel Trela (PL)
2. Bartosz Stolarski (PL)
3. Andrius Vasiliauskas (LT)
4. Temesvári Péter (HUN)Béres Szabolcs a Trackwood tulajdonosa azt ígérte, hogy 2016-ban, amikor is 5 éves lesz a Trackwood és 10 éves lesz a drifting.hu az eddigieknél is komolyabb rendezvénnyel készül.

Az idei Trackwood már így is maga volt a drift-álom: Európa legjobbjai egy éjszakai versenyen őrült tempónál centikre haladva egymástól hagyták, hogy az a bizonyos gyógyszer végleg elguruljon. Ez az, amitől a Trackwood mára már fogalom…
Sajt

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER