Címkék: Ford tél

Írta: Administrator   
2018. december 12. szerda, 19:21

 

Hó, jég, eső, sötétség, szél és vakítóan alacsonyan járó Nap… még a legrutinosabb autósokat is próbára teszi. Nem csoda, ha a rutintalanabb fiatal sofőrök sem szeretnek télen vezetni.  

 

 

   

 

 

Nagy-Britanniában a halálos kimenetelű autópálya-balesetek fele éjszaka történik, méghozzá esőben vagy havas, jeges úton, és ugyanez a helyzet a lakott területeken is. A téli balesetek során a leggyakoribb hiba, hogy az autósok a körülményekhez képest túl gyorsan hajtanak, és ez fokozottan igaz a fiatal, tapasztalatlan autóvezetőkre.

Néhány elgondolkodtató tény ezzel kapcsolatban:

Az Európai Bizottság egyik jelentése megállapítja, hogy egy tipikus fiatal autós péntek vagy szombat este 8 és hajnali 2 óra között (vagyis a legsötétebb órákban) szenved balesetet a legnagyobb eséllyel.
Az Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont elemzése szerint a fiatal autósok baleseteinek leggyakoribb oka a nem megfelelő tervezés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezetőnek nem állnak rendelkezésére a szükséges ismeretek, illetve hogy elképzelései nem felelnek meg a valóságnak, és nincs megfelelő vezetési rutinja.
Az európai utakon történt halálos kimenetelű gyalogosgázolások legnagyobb része október és március között történik.

 

 

A Ford Driving Skills for Life programjának legújabb animációja, mely elsősorban a fiatal korosztálynak készült, bemutatja, hogy melyek a téli autózás leggyakoribb veszélyei, a lenti tippek pedig segítenek majd, hogy felkészülten vágjanak neki a téli utaknak:

Látni és látszani: tisztítsd meg az ablakfelületeket, a fényszórókat és a hátsó lámpákat, hogy jól láss és mások is jól lássanak – különösen akkor, amikor fékezel.
Lassíts: csökkentsd a sebességet, és hagyj elég helyet az autó előtt a biztonságos megálláshoz. A behavazott vagy csúszós utakon minden másodperc számít.
Ne fröcskölj: ha az út vizes, neked pedig egy nagy pocsolyán kell áthajtanod, lassíts le és kapcsolj vissza, hogy a motor magasabb fordulaton járjon.
Autózz alacsonyabb fokozatban: ha alacsonyabb sebességfokozatot választasz, azzal a havas vagy csúszós utakon javíthatja a kerekek tapadását. Ha nem tudsz elindulni a jeges úton, a magasabb sebességfokozat segíthet mozgásba hozni az autót, de utána kapcsolj vissza.
Csak visszafogottan: kezeld finomabban a gázpedált, a féket és a kormánykereket, így jobban uralod majd autódat.
Csak semmi pánik: ha az autó megcsúszik a jeges, behavazott vagy vizes úton, finoman kormányozz ellen, - a ahogy a Driving Skill for Life tréningen tanultad - vagyis ha az autó hátulja balra tör ki, kormányozz te balra, és kerüld az erős fékezést.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

Autóspanasz.hu

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER