Címkék: Felcsút. kátyú | Magyar Kétfarkú Kutya Párt | MKKP | Polgármesteri Hivatal

2018. augusztus 24. péntek, 20:11

 

Legelőször a kátyúk eredeti állapotának visszaállítására kérő önkormányzati levél jött velünk szemben a Facebook oldalra belépve. Így a közlekedéssel és gépjárművekkel foglalkozó oldalunk érdeklődését felkeltette, hogy mi lehet ennek a különös kérésnek az előzménye.


 

A Felcsút Községi Önkormányzat 2018. augusztus 14-én kelt levelét eredetileg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tette közzé, majd ezt osztogatták tovább az emberek.

Mészáros László János címzés utáni tartalom a következő:
„Felcsút Közösségi Önkormányzat a település teljes területén megkezdi az aszfaltos útburkolatainak kátyúzását. Ezért kérem, hogy a településen Önök által végzett szakszerűtlen kátyúk eredeti állapotának visszaállítását, levelem kézhezvételétől számított 8 napon belül, elvégezni szíveskedjenek.
Amennyiben a kátyúk állapotának visszaállítása az adott határidőig nem történik meg úgy, ezen kátyúk helyreállításának költségét Önökre terheljük.
Jelen levelem hirdetményi úton történő közzétételéről is gondoskodtam.”
Felcsút, 2018. augusztus 14. Tisztelettel: Jakab Imre műszaki ügyintéző



Megkerestük Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, kérdéseinkre Mészáros László János válaszolt

AutósFórum: Mikor készült a kátyúzás?
Mészáros László János: Augusztus 8-án szerdán délután (vissza kellett keresnem a naptárban - remélem aznap mentünk, amikorra a facebook eseményt hirdette a párt).

AF: Szakcéget készítette vagy önkéntesek csinálták bérelt gépekkel esetleg más formában?
MLJ: Szakcéget hívtunk, a Kátyú.hu Kft. szakemberei végezték a munkát, de nem mint cég, hanem önkéntesként dolgoztak, szabadidejükben térítés nélkül.
A Kátyú.hu és a kutyapárt kapcsolata tavasszal alakult ki, amikor a RóSáNéKaTékA pályázat egyik nyerteseként megvásárolták a KM2-18X infravörös aszfaltmelegítő gépet.



AF. Mely cégek használt(j)ák ezt a technológiát és hol?
MLJ: A technológiához használt gépet a KM International nevű amerikai cég gyártja: A cég weboldalán sok fotó és bemutató videó is látható.
Magát a gépet a cég csehországi leányvállalatától, a Rekmától vásárolták.
A Rekma cseh weboldalán elérhetőek referenciák.
Magyarországon többek között a Budapest Airport, és a VII. kerületi önkormányzat használja kátyúzásra, de van ilyen gépe (is) az autópályakezelőnek is. Sőt, valószínűleg ennél több cég is használja már.

AF: Mi az álláspontotok, hogy a hely közterület, s azon csak annak gazdája vagy annak megbízottja dolgozhat valamilyen engedély alapján?
MLJ: Tudomásunk szerint a két kijavított kátyú a felcsúti önkormányzat tulajdonában levő közúton volt.
A párt álláspontja: a környezetünkben levő kisebb problémákkal nem kell mindig az illetékesekhez futkosni: egyszerűbb és gyorsabb, ha az érintettek összefognak, ha nincs közöttük ilyen, akkor szakemberek tanácsát kérik és arra alapozva összefogva megoldják. A kft szakembereinek közreműködésével már elég sok úthibát javítottak ki ilyen összefogással, eddig soha nem kérték az érintett önkormányzatok, hogy rontsuk vissza az utat. Ez az aktív-cselekvő gondolkodásmód Magyarországon nagyon kis mértékben van jelen. Alapvetően az aktív-cselekvő gondolkodásmódot népszerűsítjük, példaadáson keresztül. Ami pedig túl nagy falat ahhoz, hogy összefogással megoldjuk, arra felhívjuk a figyelmet, vicces, szép és hasznos módokon.

AF: Fel fogjátok-e szedni a felszólításra vagy alávetitek magatokat az esetleges behajtásnak?
MLJ: A felszedésről nincs egységes álláspontunk. Van, aki úgy véli, a kis magyar abszurd szép megkoronázása lenne, ha a felszólításnak engedve kiszednénk a kátyúkból a javítóanyagot és megpályáztatnánk más önkormányzatokat, hogy aki kéri, elvisszük nekik és betömünk vele néhány kátyút (az infravörös aszfaltmelegítő gép segítségével ez tökéletesen megoldható). Mások szerint ha nem szükséges, akkor nem rombolunk, ezért készült a megfelelőségi nyilatkozat. (A linkre kattintva olvasható pdf formátumban)

AF: Ez a beadvány halasztó hatályú lehet-e?
MLJ: Az önkormányzat műszaki ügyintézőjének levele formailag nem igazán felelt meg a közigazgatási határozatoknak, nem tartalmazott határidőt, jogorvoslati lehetőséget, szóval nem tudjuk, hogy pontosan milyen határidőkről lehet szó. A kijavított kátyúkat (vélhetően az önkormányzat által megbízott cég emberei) jelzőfestékkel körbefestették, így valószínűleg rövid időn belül régi (körbevágásos) technológiával elrontják a modern eljárással készült útjavítást.


Tegnap a párt posztolt egy képet a közösségi oldalán, amelyen látszik, a kátyúzást már körbejelölték.
"Körbejelölték a felcsúti kátyút, úgyhogy gondolom ezek szerint már meg vannak számlálva a napjai.” – kommentálta az MKKP.


Megj.: Az emoji nálunk került rá

Szerkesztőségünk az alábbi kérdéseket küldte el Jakab Imre településüzemeltetési és fejlesztési referens úrnak, melyre várjuk az önkormányzati válaszokat:

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nyilvánossá tette az ön által írt kátyúk eredeti állapotának visszaállítására kérő levelet.
A levélben olvasható, mondat; „Amennyiben a kátyúk állapotának visszaállítása az adott határidőig nem történik meg úgy, ezen kátyúk helyreállításának költségét Önökre terheljük.”

Szeretnénk feltenni a következő kérdéseket:
Amennyiben nem ér el eredményt a levele, a kátyúk eredeti állapotának visszaállításának költségét kikre terhelik? Kátyu.hu Kft? Magyar Kétfarkú Kutya Párt? Mészáros László János úr?

Mennyibe kerül 1 kátyú eredeti állapotának visszaállítása?

Miért van szükség a kátyúk eredeti állapotának visszaállítására, ha – mint leveléből kiderül - Felcsút Közösségi Önkormányzat a település teljes területén megkezdi az aszfaltos útburkolatainak kátyúzását?

Mikor kezdi meg az önkormányzat a kátyúzási munkálatokat a Felcsút településén és mikorra tervezik azt befejezni?

Az önkormányzati választ várjuk.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER