Címkék: Suzuki | Vitara

2015. április 24. péntek, 12:41

 

Az új Suzuki Vitara a kompakt sport-szabadidő autók közül elsőként kapott ötcsillagos összértékelést a Euro NCAP 2015-ös töréstesztjén.

 

 


A Suzuki legújabb modellje az első kompakt sport-szabadidő autó, amelyik mind a négy vizsgált területen – utasvédelem, gyermekbiztonság, gyalogosvédelem, biztonsági segédrendszerek – kimagasló eredményt ért el az európai újautó-értékelő program (Euro NCAP) új és szigorú 2015-ös tesztjei során.

vitara

Részletezve:
Felnőtt utazók védelme: 89% / (80%*)
Gyermek utasok védelme: 85% / (75%*)
Gyalogosok védelme: 76% / (65%*)
Biztonsági segédrendszerek: 75% / (70%*)
* az ötcsillagos eredmény alsó értékhatára

Öt csillagot csak azok a modellek kaphatnak, amelyek a lehető legjobban szavatolják az utazók és a gyalogosok biztonságát az ütközések során. Tekintettel arra, hogy az értékelési szempontokat 2015-re még inkább megszigorították, az ötcsillagos eredmény minden korábbinál értékesebb.

Könnyű, törésbiztos karosszéria
Az új Vitara passzív és aktív biztonsági rendszereit úgy tervezték, hogy okosan előre érzékeljék a veszélyes szituációkat, és magas szintű védelmet biztosítva reagáljanak rájuk.

Az egyik legfontosabb biztonsági technológia, amit a Vitara kínál, a TECT (Total Effective Control Technology). A Suzuki által kifejlesztett TECT az ütközés során felszabaduló energia elnyelésén és a gépjármű tömegének csökkentésén alapul, kiválóan védi az autóban tartózkodók biztonságát. A számítógépes tervezés és a nagy szilárdságú acél használata révén a Suzuki könnyű, rendkívül törésbiztos, üzemanyag-takarékos karosszériát alkotott.

Ugyancsak a passzív biztonsági felszerelés része a hét légzsák, ami a frontális és oldalirányú ütközéseknél védi az autó utasait, továbbá a biztonságiöv-előfeszítők és az erőhatárolók is. A Euro NCAP ráfutásos tesztjeiben jó védőhatást mutatott az ülés és a fejtámasz az ostorcsapásos nyaki sérülésekkel szemben. A hátsó ülések kiképzése és az általuk nyújtott biztonság szintén jó értékelést kapott.

Ezenfelül a motorházfedél alakja és a motorház tetejének új struktúrái, az ablaktörlők és a lökhárítók az ütközési energia elnyelését, a sérülések mérséklését szolgálják abba az esetben, ha a kocsi gyalogossal találkozik.

euro-ncap

Radaros féktámogató rendszerrel felszerelve
Az új Vitara aktív biztonsági berendezéseire nagy gondot fordítottak. Korszerű technológiai megoldások szolgálják az ütközések megelőzését. A Vitarát radaros féktámogató rendszerrel (RBS) szerelték fel, amely észleli az autó előtt haladó járművel való ütközés veszélyét, és a vezetőt hangjelzéssel figyelmezteti, illetve a műszerfalon is jelez. A figyelmeztetés időzítését a vezető állítja be a „távoli” vagy a „közeli” opció kiválasztásával. Ha az ütközés veszélye tovább nő, a rendszer aktiválja a fékasszisztenst, ami vészfékezéskor megnöveli a fékezés erejét. Ha az RBS úgy látja, hogy az ütközés gyakorlatilag elkerülhetetlen, automatikus fékezést hajt végre a baleset megelőzésére, illetve – a sebesség csökkentésével – a károk mérséklésére.

Gyermekek és gyalogosok biztonsága
A Suzuki – összhangban a legújabb európai jogszabályokkal – kiemelt figyelmet szentel a gyermekek védelmének, és az új i-Size szabványnak megfelelően gondoskodik ennek a korosztálynak a biztonságáról. Mindazok a gyereküléstípusok, amelyeket a Vitara tervezésénél figyelembe vettek, megfelelően szerelhetők be a járműbe.

Az új Vitara a gyalogosvédelem terén is kimagasló eredményt ért el. Az autó intelligens, korszerű kiképzése számos előnnyel jár. Amellett hogy optimális az utasok biztonsága szempontjából, a tipikus gázolás során csökkenti a fejre gyakorolt erőhatást. A lökhárító megfelelő védelmet nyújtott a lábra gyakorolt hatás esetében is az összes vizsgált helyzetben.

Fejlett segédrendszerek
A Vitara adaptív sebességtartót (ACC) is kínál, amellyel az autóvezetés még kényelmesebb. A milliméteres hullámhosszon működő radar az elöl haladó jármű mögötti követési távolságot méri. A vezető a „közepes”, „hosszú” és „rövid” beállítások közül választhat. Amennyiben a követési távolság elegendő, a Vitara tartja a beállított sebességet. Ha az elöl haladó jármű lassít, a Vitara is automatikusan csökkenti a sebességet, megtartva a követési távolságot. Ha az elöl haladó jármű sávot vált, és ezáltal megnyílik a tér, a Vitara visszagyorsít a beállított sebességre.

Az új Vitara a Suzuki első európai modellje, amelyet lejtmenetvezérlővel láttak el. A jármű a LOCK üzemmódban automatikusan fékez, amikor meredek lejtőn állandó sebességgel halad lefelé.
A parkolás biztonságosabbá, kényelmesebbé tételére a Vitarát tolatókamerával is felszerelték.

Az új Vitara
A Suzuki vezető összkerékhajtású modellje, az új Vitara továbbviszi, egyben új tulajdonságokkal és dinamikus formákkal gazdagítja a márka sport-szabadidős hagyományait. Az 1988-ban útjára indított Suzuki Vitara eleganciájával, főként városi autózásra szabott formatervével, kompakt, könnyű kezelést lehetővé tevő méreteivel, remek autópályás és országúti utazási kényelmével, másfelől őszinte tereptulajdonságaival komoly hírnévre tett szert. A Vitara története során többször változott a karosszéria mérete és a hajtáslánc; most, több mint negyedszázaddal az első modell bemutatója után, a Vitara öröksége egy vadonatúj sport-szabadidő autóban ölt testet. A minden ízében megújult Vitara a kor követelményeinek megfelelően kisebb elődjénél. Az új modell a Suzuki ALLGRIP négykerekes csúcstechnológiáját, továbbá a legkorszerűbb biztonsági és telekommunikációs megoldásokat is felvonultatja.

Az új Vitarát a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemében gyártják, onnan exportálják az egész világba a márka kompakt sport-szabadidő autójaként. Az európai piac számára idén tavasszal mutatkozott be a kocsi.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER