Címkék: A jövő járművei | BMW VISION NEXT 100 | MINI VISION NEXT 100 | Rolls-Royce VISION NEXT 100

2016. június 21. kedd, 16:01

 

2016. június 16-26. között Londonba érkezett a BMW Group centenáriumi világkörüli turnéja, az „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” címet viselő kiállítás-koncepció nemzetközi utazásának második állomásán pedig a MINI és a Rolls-Royce jubileumi tanulmányautója is kigurult a nagyközönség elé.

A BMW Group „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” címet viselő kiállítás-koncepciójának londoni állomása 2016. június 16-26. között a vállalatcsoport két centenáriumi világpremierjének is reflektorfényt biztosít: a BMW VISION NEXT 100 tanulmányautó március 7-i leleplezése után a MINI és a Rolls-Royce jövőről alkotott négykerekű elképzelése is bemutatkozott a londoni Roundhouse központi csarnokában. A BMW Group futurisztikus kvartettje 2016. október 11-én, a BMW Motorrad motorkerékpár-koncepciójának Los Angeles-i világpremierjével válik majd teljessé.

A BMW Group elképzelése a jövőről

Belelátni a jövőbe, elképzelni az életünket és a minket körülvevő világot legalább annyira körülményes próbálkozás, mint amennyire magával ragadó. Miként változnak társadalmi-, gazdasági- és életkörülményeink az idő múlásával? És mi minden befolyásolja majd a személyes mobilitást? A vadonatúj technológiák miféle izgalmas, új lehetőségeket teremtenek majd? Egyáltalán milyen hatással lesz a digitalizáció és az interaktív kapcsolatrendszer az autóipar fejlődésére?

mini-vision-next-100

A BMW Group négy jövőbe mutató tanulmánya ezekre az alapvető kérdésekre igyekszik megtalálni a választ. A négy járműkülönlegességet a vállalatcsoport négy márkájának tervezőmérnökei külön-külön alkották meg, a víziók így a jövő mobilitásának jelenkori értelmezéseikként mit sem veszítettek az egyes márkák védjegyeként szolgáló sajátosságokból. A járműtanulmányok a jövő mobilitásának átfogó kérdéskörét boncolgatják, köztük a nagymértékben automatizált járművezetést, a digitalizációt és a személyre szabhatóságot is – az emberiség előtt álló évtizedek prémium szintű mobilitását minden korábbinál kényelmesebb, minden pillanatban rendelkezésre álló és érzelmileg magával ragadó személyes lehetőségként ábrázolva.

A BMW VISION NEXT 100 tanulmányautó, mint a vezetés színtiszta élményének jövőbe mutató hírnöke

Egy BMW vezetése érzelmi döntés, amely már az utazás kezdetének meghitt pillanatában magával ragadja az embert, élje át akár egyedül, akár barátai vagy szerettei oldalán a vezetés élményét. A jövő felé haladva pedig mindez mit sem változik majd – hiszen a mobilitás érzelmi döntése a BMW kollektív vállalati énjének egyik megingathatatlan alapja. A BMW VISION NEXT 100 tanulmányautó éppen ezért ismét a vezetőt helyezi a középpontba, ahol eme érzelmi döntés a vezető és a jármű közötti állandó, interaktív kapcsolatnak, valamint a jármű digitális intelligenciájának és csúcstechnológiájának köszönhetően soha nem látott magasságokba emelkedik. A jövő csúcstechnológiája mindeközben a nagymértékben automatizált járművezetés lehetőségét is a BMW ügyfelei elé tárja, így amennyiben a vezető más dolgokra összpontosítaná a figyelmét, a jármű készséggel átveszi az irányítást.

A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó: „Minden MINI az én MINI-m”

Napjainkban a MINI a nagyvárosok tökéletes, prémium szintű kompakt autója. A digitalizáció ugrásszerű térnyerésével és az intelligens járműkapcsolatok folyamatos bővülésével szinte napról napra változik a minket körülvevő világ – és ez legintenzívebben a metropoliszokban érhető tetten. A nagyvárosi mobilitás jövőjét érintő kulcsfontosságú kérdésekre a MINI a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautóval kívánja megadni a választ. Vajon a jövő nagyvárosai biztosítanak majd elegendő helyet ahhoz, hogy a vezetés élmény maradjon? Milyen formában ölt majd testet a MINI által fémjelzett „ötletes helykihasználás”? És miként reagál a MINI a minket körülvevő, digitalizált és hálózatba kapcsolt világ kihívásaira?

A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó középpontjában a személyes mobilitás elősegítése és bolygónk erőforrásainak átgondolt használata áll. A koncepció a „Minden MINI az én MINI-m” („Every MINI is my MINI”) mottó égisze alatt kelt életre, a közösségi autómegosztásban rejlő lehetőségekre helyezve a legfőbb hangsúlyt. A brit kisautó-gyártó rajongóinak mobilitási igényeit a jövőben eszerint teljes körűen személyre szabott MINI modellek szolgálják majd ki, a nap huszonnégy órájában, bárhol legyenek is. A jövőbe mutató elképzelés szerint a MINI minden percben az ügyfél rendelkezésére áll majd és kért időpontra magától a megjelölt helyszínre érkezik, az ügyfél személyes ízlésére, érdeklődésére és igényeire szabott megjelenéssel és tulajdonságokkal. Mint ilyen, a tanulmányautó középpontjában a teljes mértékben integrált digitális intelligencia áll.

„A MINI egy olyan, egyszerre intelligens és testre szabott nagyvárosi mobilitási megoldáson gondolkodik, amely az ügyfél minden kívánságát teljesíti. Eszerint ráadásul a jövőben mindehhez nem feltétlenül kell majd saját autót fenntartanunk” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője a brit kisautó-gyártó elképzeléséről.

A MINI jövőről alkotott elképzelésének alappillérei:

 • „Digitális tulajdon” – ahol minden MINI az én MINI-m
 • A „Cooperizer”: a vezető és a digitális intelligencia közötti kapcsolat
 • „Nagyvárosi gokart”: apró, ötletes, fürge. A MINI modelljeire jellemző intenzív vezetési élmény a jövőben mit sem változik
 • A hosszú távon fenntartható anyagok újfajta utastér-alkalmazása
 • Oszd meg az élményt – a felhasználók egy hatalmas MINI közösség tagjaivá válnak

„Digitális tulajdon” – ahol minden MINI az én MINI-m

Akárcsak napjainkban, a MINI modelljei és a velük járó hamisítatlan életstílus élményei a jövőben is rajongók millióit ejtik majd rabul. Ehhez azonban nem feltétlenül kell saját MINI-t fenntartaniuk. A brit kisautó-gyártó tervezőmérnökeinek arra a kérdésre kell megoldást találniuk, hogy miként válhat a MINI széles körben azonnal elérhetővé – ráadásul úgy, hogy az ügyfelek sajátjuknak és maximálisan a személyes igényeikre szabottnak érezzék a modellt –, bárhol és bármikor? A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó erre az esszenciális kérdésre kívánja megadni a választ, visszafogott, ezüstszínű digitális ruhába csomagolva, amelyet a mérnökök csak „üres vászonként” emlegetnek. Ez a „vászon” az ügyfél személyes preferenciái, aktuális hangulata és a vezetés szituációja szerint változik, legyen szó akár a tető színéről vagy az utastér hangulatvilágításáról. A személyre szabott élmény és az ügyfél igényeit maximálisan szem előtt tartó fedélzeti információ-csomag érdekében a MINI különféle színekkel, grafikákkal és tartalmakkal dolgozó intelligens kivetítőket és megjelenítési felületeket alkalmaz.

A „Cooperizer”: a vezető és a digitális intelligencia közötti kapcsolat

A „Cooperizer” a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó utasterének központi, kör alakú műszeregységét jelöli, amely a koncepció műszerfalának legjellegzetesebb elemeként öltött testet. Működés közben a műszeregység világítása egy kaleidoszkóphoz hasonlít. A színek és a minták a tanulmányautó digitális intelligenciájának sokoldalúságát szimbolizálják, amely a MINI minden egyes ügyfelét személyre szabott beállítási opciókkal, széleskörű szórakoztató, kommunikációs és információ-szolgáltató lehetőségekkel, valamint a teljes mértékben automatizált járművezetés opciójával szolgálja. Utazás közben a vezető az utastér hangulatvilágítását és a vezetési üzemmódot szabályozó forgókapcsolón keresztül vezérelheti a „Cooperizer” viselkedését. Mint ilyen, a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó vezetési és utazási élménye a legapróbb részletekig személyre szabható, legyen szó akár hagyományos vezetésről, akár automatizált utazásról. A középre helyezett „Inspire Me” gomb megnyomásával ráadásul a „Cooperizer” hangulatjavító funkciója is életre kel: a MINI ilyenkor részletesen átnézi a vezető letöltéseit és az ügyfél érdeklődési körét feltérképezve kínálja fel opcionális szórakoztató funkcióit. A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó például képes megtalálni a vezető leginkább kedvelt járműbeállításait, miközben behelyezi a szórakoztató rendszerbe a kedvenc előadó számait és a leggyakrabban látogatott úti célokat is felajánlja. Amennyiben pedig az autó egy kanyargós, külvárosi útszakaszra érkezik, a vezetés lélegzetelállító élménye érdekében a John Cooper Works nagyteljesítményű beállításokat is azonnal elérhetővé teszi.

„Nagyvárosi gokart”: apró, ötletes, fürge. A MINI modelljeire jellemző intenzív vezetési élmény a jövőben mit sem változik

A jövőben a MINI vezetése éppoly lebilincselő élmény lesz, mint napjainkban, már amennyiben a volán mögé ülő ügyfél az automatizált járművezetés helyett saját maga kívánja vezetni a járművet. A MINI vezetési élményéhez a sebesség és a kanyarokban jelentkező oldalirányú erőhatás érzése egyaránt hozzátartozik, ez azonban nem minden. Az automatizált járművezetés uralta jövőben a vezetés élményét még intenzívebb, még speciálisabb kiegészítők fokozzák majd, minden korábbinál magasabb szintre emelve a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó gokartos érzését. Miközben eltűnnek a kijelzők és a vezérlőgombok, az utasteret pedig minimalista elrendezésű, letisztult formavilág járja át, az első szélvédő egy digitális felületté változik, amely dinamikus előrejelzéseket ad az útról. A vezetés élményét a kibővített valóság opciói emelik vadonatúj szintre, valós időben mutatva az ideális ívet és jó előre jelezve a várható útvonal-akadályokat.

Ezen dinamikus kiegészítők mellett a jövő MINI modellje megőrzi az ötletes megoldásokban és a tökéletes helykihasználásban bővelkedő értékeket, amelyek napjainkban is a MINI négykerekűinek sajátjai. Az optimális hatékonyság és a zéró emisszió szerint megtervezett hajtásláncot mindeközben a lehető legkisebb karosszéria-területen, maximális biztonságot garantáló gyűrődési zónák kialakításával váltják valóra a mérnökök, a jövő MINI modellje így évtizedek múltán is hű marad az 1959-ben napvilágot látott klasszikus Mini legendás örökségeihez. Az utastér szellős kialakítását egy egyrészes ülőpad, valamint a kormány és a pedálsor párosának csúsztatható kialakítása nyomatékosítja: a kormány utazás közben mindvégig jelen van, a jármű önvezető funkciója azonban minden pillanatban a MINI ügyfelének rendelkezésére áll. Az automatizált járművezetés a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó egyik központi értéke, a közösségi autómegosztás MINI szerint elképzelt jövőképében ugyanis a jármű utas nélkül is képes megkeresni a legközelebbi járműtöltő állomást, az autómosót vagy az üres parkolóhelyeket, illetve adott időre magától meg kell érkeznie az ügyfél által kívánt helyszínre. A hagyományos és az automatizált járművezetés közötti váltáshoz a MINI ügyfelének csupán a műszerfal közepére kell csúsztatnia a kormányt, és a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó már át is veszi az irányítást. A középre csúsztatott kormány nagymértékben növeli az utasok térérzetét, miközben a ki- és beszállást is megkönnyíti. A széles ülőpad és a tágas lábtér kettőse adta bőséges helykínálatot még középkonzol sem töri meg, a MINI ügyfelei így bármelyik oldalról beszállhatnak anélkül, hogy előre eldöntenék, hogy melyik oldalon szeretnének ülni. Dinamikus vezetés közben az ülőpad aktív támasztó elemei gondoskodnak a vezető és az utas optimális oldaltartásáról, parkolás közben pedig az ajtók éppen annyira nyílnak ki, amennyire a korlátozott helykínálat engedi.

A hosszú távon fenntartható anyagok újfajta utastér-alkalmazása

A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó anyagválasztásakor bolygónk erőforrásainak felelős felhasználását tartották szem előtt a tervezők, az anyagoknak ugyanakkor az évek múlásával is meg kell őrizniük minőségüket, egyedi stílusukat és különleges, kézzelfogható élményt kell nyújtaniuk. A digitális világ fejlődésével és a térhasználat egyszerűsödésével egyre fontosabbá válnak a jármű hagyományos, fizikailag is érzékelhető tulajdonságai, így az anyaghasználat is. A közösségi autómegosztás elképzelése szerint azonban ezen anyagoknak minden korábbinál strapabíróbbnak is kell lenniük. Azon túl, hogy a tervezők a padlóborítás, a tetőbélés és az ajtókárpitok esetében újrahasznosított műanyagot és alumíniumot alkalmaztak, a MINI tanulmányautójának utasterét olyan modernkori, autóban ritkán alkalmazott anyagok színesítik, mint a sárgaréz, a bazalt és a cellulóz. Kiváló példa erre az ülőpad és a szélvédő közötti műszerfal-keret, a kormány és a pedálsor csúsztatható párosa, valamint a „Cooperizer” sárgarézből készített háza. A tervezők a kormány mögé helyezett tároló hálót ultrakönnyű bazaltból készítették el, miközben az ülőpad alsó felét papírhoz hasonlító, újrahasznosított cellulózzal vonták be. Ezen újszerű anyagokon az idő múlásával értékőrző patinaréteg képződik majd, amely hosszú távú tartósságot és minden körülmények között kifinomult megjelenést biztosít. A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó utasterében felhasznált anyagok kiválasztásakor és beépítésekor a tervezők maximálisan szem előtt tartották az alkalmazott anyagok természetes hatásának megőrzését. Az üléseket masszívra szőtt Alcantara borítja, amelyet természetes fa betétek és bőr felületek egészítenek ki. A mérnökök a tanulmányautó kerekeit úgy alakították ki, hogy a felni külső felülete mozgás közben is álló helyzetben maradjon, amely körül a gumiabroncs egy külső tárcsára feszítve forog. A sárgarézből készült kerekek ráadásul mechanikus ékszerként tündökölnek az autó alatt.

Oszd meg az élményt – a felhasználók egy hatalmas MINI közösség tagjaivá válnak

Ahogyan a digitalizáció, az interaktív kapcsolatrendszer és a mesterséges intelligencia egyre egyszerűbbé és nagymértékben automatizálttá teszi az egyes folyamatokat, a járművek, az otthonok és az apróbb termékek megosztása úgy válik egyre gyakoribbá napjainkban. A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó forradalmi elképzelése és a MINI jövőbeni közösségi megosztása összehozza a rajongásukban osztozó embereket, a közösség előnyeiből így mindenki profitál. Az erőforrások okos felhasználásában rejlő fenntarthatóság hátterében pedig a mobilitás újabbnál újabb lehetőségeknek ad teret.

Ha például a MINI ügyfele a jövőben egy last-minute belépő megvásárlásával meghívja a barátait egy közös élményre, a MINI a közösségi autómegosztásnak köszönhetően gondoskodik mindenki mobilitásáról, miközben garantálja, hogy a meghívottak időben és kényelmesen érkeznek meg a kijelölt helyszínre. Mint ilyen, az automatizált járművezetés egy teljes körű mobilitási szolgáltatássá áll össze, amelyet a MINI a mobilitási élmény abszolút megosztásaként aposztrofál.

„A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó a MINI egyedülálló jövőbeni mobilitási szerepkörét hozza el a jelenbe. A koncepció középpontjában továbbra is a vezetés élménye áll, amelyet könnyedén használható, intelligens szolgáltatások vesznek körül” – összegezte a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó legfontosabb értékeit Anders Warming, a MINI vezető tervezője.

A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó

1904-es megalapítása óta a Rolls-Royce neve egybeforrt a négy keréken kínált abszolút luxussal, amely az elmúlt 112 évben Sir Henry Royce mottójának hű követésével foglalta el az autógyártók trónját: „Mindenben, amit csinálsz, a tökéletesség adja a mércét, és törekedj rá, hogy a legjobbat még jobbá tedd. Ha ilyen nem létezik, váltsd valóra!”

„Az ezen mottó mögött rejlő úttörő szellemiséget éltetve a Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó a szuper-luxus színvonalú mobilitás jövőjének abszolút megtestesítőjeként öltött testet. Ez a koncepció egy káprázatos látomás a Rolls-Royce Motor Cars jövőjét átjáró lélegzetelállító lehetőségekről” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető tervezője.

A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó a brit luxusautó-gyártó 112 éves történelmének első olyan koncepciója, amelyet kizárólag a jövő elképzelései szerint váltottak valóra.

Megalkotásakor a tervezőmérnökök a következő alapvető kérdésekre keresték a választ:

 • Hogyan képzeljük el a luxus jövőjét?
 • Hogyan közelítsük meg a Rolls-Royce exkluzív karakterének jövőképét?
 • Milyen irányba változnak a Rolls-Royce ügyfeleinek igényei? És miként tudja majd a gyártó felülmúlni a tökéletességre való szüntelen törekvésre alapozott elvárásokat?
 • Vajon mely hagyományos Rolls-Royce-jegyek lesznek azok – a precíz kivitelezésen, az úttörő szellemiségen és a tökéletességre való törekvésen túl –, amelyek az elkövetkező évtizedekben a jövő csúcstechnológiáival és irányzataival egyesülve a luxus vadonatúj mércéjéül szolgálnak majd?
 • Hogyan garantálhatjuk, hogy a Rolls-Royce által kínált utazás a jövőben is éppen annyira egyedülálló élmény lesz, mint napjainkban?

A lehető legváltozatosabb ügyféligények tudatában a Rolls-Royce Motor Cars napjainkban gyakorlatilag határtalan személyre szabhatósági opciókat kínál járműveihez, az előttünk álló évtizedek innovációinak köszönhetően pedig ezek a lehetőségek egyre szélesebb palettát ölelnek majd fel, mígnem a Rolls-Royce ügyfelei még a legapróbb részletekben is személyre szabott járműveket válthatnak majd valóra. Járműtechnológiai szempontból a Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó egy rendkívül fejlett, könnyűszerkezetes platformra épült, amelyet egy nagyteljesítményű elektromos hajtáslánc mozgat. A jövőben a tengelytávolságot, a karosszéria kialakítását, a jármű megannyi tulajdonságát és jellemzőit, valamint a felszereltségi opciókat is egytől egyig az ügyfelek személyes igényei szerint váltják majd valóra a mérnökök.

A Rolls-Royce tervezőinek elképzelése szerint a technológia fejlődése a jövőben olyan kompozit anyagok és forradalmi megoldások megszületését hozza majd el, amelyeknek köszönhetően az autógyártás minden fázisát a személyes ügyféligények határozzák majd meg. A technológia fejlődésével újabbnál újabb kreatív lehetőségek nyílnak meg a tervezők előtt, a személyre szabhatósági opciók és a kifinomult ügyféligények korlátlan megvalósíthatósága pedig a járműgyártás csúcsát jelenti majd.

A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó az elképzelt jövő néhány lehetséges formai és járműtechnológiai megoldását egyesíti.

Az autóipari luxus új dimenziója a következő területeken összpontosul:

 • „Személyes jövőkép”: a Rolls-Royce jövőbeni korlátlan személyre szabhatósági vízióinak egyik lehetséges formája
 • „Szentély”: az utastér az ügyfél privát szférája
 • „Gondtalan utazás”: „Eleanor”, az ügyfél virtuális asszisztense segítségével
 • „Tekintélyt parancsoló megérkezés”: kiszállás az úti célnál a legfőbb elegancia jegyében

„Személyes jövőkép”: a Rolls-Royce jövőbeni korlátlan személyre szabhatósági vízióinak egyik lehetséges formája

A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó a brit luxusautó-gyártó korlátlan jövőbeni személyre szabhatósági opcióinak mindössze egyféle lehetséges elképzelése. A Rolls-Royce modernkori tapasztalatai az ügyféligények folyamatos fejlődését irányozzák elő, amelyek szerint a jövő Rolls-Royce modelljei minden részletükben tulajdonosuk személyiségét tükrözik majd.

A múltbéli karosszériaépítő manufaktúrák szellemiségét követve a Rolls-Royce a jövőben is kézzel készíti majd minden egyes modelljét, a legfejlettebb anyagok felhasználásával és zéró emissziójú hajtáslánccal. Az innovatív gyártási technológiák lehetővé teszik majd, hogy az ügyfelek már a jármű karosszéria-arányainak és egyedi stílusának megtervezésekor is a személyre szabási folyamat részesei legyenek, a Rolls-Royce tervezőmérnökei így még a legapróbb részletekben is az ügyfél egyéni ízlése szerint váltják majd valóra a járművet – amely ezáltal tulajdonosa hamisítatlanul egyedülálló kézjegyeként gurulhat ki a gyárból.

„Szentély”: az utastér az ügyfél privát szférája

Egy Rolls-Royce-ban az utasok kényelme és kívánsága mindenek felett áll, s mint ilyen, a járműtervezési folyamat első fázisa minden esetben az utastér kialakítása. A kerekeken guruló szentély tökéletesre álmodása, ahol az utasok a saját stílusukra formálva élvezhetik a luxus színvonalú utazást. A jármű utastere az ügyfél privát szférája.

A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó utasterének valóra váltásakor a tervezők a letisztult vonalvezetést, a fenntartható anyagok használatát és az apró fényforrások alkalmazását választották, amelyek együttesen a nyugalom szigetét és az utazás közbeni pihenés tökéletes atmoszféráját varázsolják az ajtó mögé.

Mint ilyen, a tervezők egy végletekig letisztult, egyszerre minimalista és fényűzően elegáns utasteret alkottak meg, amelyet a felhasznált anyagok természetes szépsége jár át. A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó esetében meleg tónusú Macassar fát, kézzel font selyem padlószőnyeget és puha selyemből készített kárpitozást alkalmaztak a készítők.

A tökéletes kilátásról kiszélesített arányok szerint létrehozott panoráma üvegtető gondoskodik, és mivel a koncepciót teljes mértékben automatizált járművezetés szerint hívták életre a tervezők, sem vezetőülésre, sem kormányra, sem pedig műszerekre nincs szükség. A letisztult belső hangulat az utastér soha nem látott, vadonatúj formáját kínálja. Privát szférájukba vonulva az utasokat mindössze egy központi analóg óra fogadja, amely a panoráma üvegtető alatt jelzi, hogy habár az érzés végtelen, az idő nem áll meg.

„Gondtalan utazás”: „Eleanor”, az ügyfél virtuális asszisztense segítségével

A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó megalkotásakor a tervezőmérnökök egy olyan megoldást kerestek, amely a lehető legvisszafogottabb módon teszi minden pillanatban elérhetővé a jármű teljes körű csúcstechnológiai arzenálját, miközben minden területre kiterjedő, folyamatos kapcsolatot kínál. A koncepciót egy virtuális intelligencia vezérli, amely az utasok minden kívánságát teljesíti. Eme virtuális intelligencia a „Spirit of Ecstasy” digitális képében ölt testet az átlátszó, teljes utastér-szélességű OLED kijelzőn. Formáját Charles Robinson Sykes legendás Rolls-Royce motorháztető-díszétől, nevét pedig a szobrot inspiráló Eleanor Thornton modelltől örökölte. Ráadásul minél több időt tölt az ügyfél a Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautóban, „Eleanor” annál inkább kitapasztalja utasai érdeklődését, ízlését és kívánságait, legyen szó akár művészetekről, éttermektől vagy a kedvenc útvonalakról. A virtuális intelligencia az utazás teljes időtartama alatt beszédutasításokkal vezérelhető és bármelyik pillanatban szólítható.

„Tekintélyt parancsoló megérkezés”: kiszállás az úti célnál a legfőbb elegancia jegyében

A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó külső kialakítása időtlen klasszikusként öltött testet, az 5,9 méter hosszú jármű-sziluett erőteljes eleganciát sugall. A kupé-stílusú vonalvezetés, a karosszériától különálló kerékívek és a Pantheon hűtőrács egysége mindeközben a modell látványos könnyedségét és magabiztos dinamizmusát hangsúlyozza.

A koncepcióautó egyszerre elegáns és lendületes kialakítását a „Crystal Water” névre keresztelt karosszéria-fényezés és az ólomkristályból faragott, belülről világító „Spirit of Ecstasy” motorháztető-dísz nyomatékosítja még tovább.

Lélegzetelállító külső kialakításának köszönhetően bármerre is jár, a Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó azonnal magára vonzza a tekinteteket, a koncepció egyedülálló kisugárzását pedig a tekintélyt parancsoló megérkezés hamisítatlan stílusa fokozza: megállás után a hatalmas tető felnyílik, az ajtó kitárul, az utasnak pedig csak fel kell állnia és elegánsan kilépnie a járműből. A megérkezést követően egy innovatív vörös „fénykárpit” mutatja az utat, amely minden kiszállást tekintélyt parancsoló megérkezéssé varázsol. Szükség esetére a tervezők az ajtóba két esernyőt is elrejtettek. Az utasok személyre szabott Rolls-Royce poggyászait a Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó orr-részébe húzza be a technika, egy kifejezetten erre a célra kialakított csomagtartóba. A koncepció bal oldalán kitáruló csomagtérajtót egy intelligens mechanika működteti, amely megérkezés után a poggyászokat előretolva várja a londiner érkezését.

„A Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó megalkotásakor gondosan odafigyeltünk arra, hogy elképzeléseinket ne a múlt stílusjegyei és megoldásai határozzák meg. Elsődleges célunk volt, hogy olyannyira innovatívak legyünk, amennyire csak lehetséges, miközben a márka dizájntörténelmét is felülmúljuk” – nyilatkozta a koncepcióról Giles Taylor, a Rolls-Royce Motor Cars vezető tervezője.

Nagy-Britannia, mint a MINI VISION NEXT 100 és a Rolls-Royce VISION NEXT 100 tanulmányautó világpremierjének tökéletes helyszíne

A két gyártó közös otthona a BMW Group negyedik legnagyobb értékesítési piaca és globális termelési hálózatának harmadik legnagyobb helyszíne. Nagy-Britannia az egyetlen ország, ahol a vállalatcsoport összes márkájának gyártási bázisa megtalálható, a MINI oxfordi és swindoni üzemeitől kezdve, a Rolls-Royce Motor Cars goodwoodi létesítményén keresztül, egészen a BMW Hams Hall-i erőforrás-gyáráig. A 2000 óta eltelt több mint tizenhat évben a BMW Group csaknem kétmilliárd fontot fektetett be Nagy-Britanniában üzemelő négy létesítményének fejlesztésébe, miközben ez idő alatt különböző brit beszállítóktól 1,2 milliárd font összértékű árut és szolgáltatást vásárolt. A szigetországban megszülető MINI modellek 80 százaléka, a Rolls-Royce modelleknek pedig 90 százaléka Nagy-Britannián kívüli ügyfelek megrendelésére készül, a BMW Group éves járműexportjának összértéke így a 2,4 milliárd fontot is meghaladja. Nagy-britanniai értékesítési hálózatában a vállalatcsoport közvetlenül több mint 24 000 embernek ad munkát és közvetetten mintegy 50 000 munkahelyet biztosít.

Európa legnagyobb globális metropoliszaként London minden kétséget kizáróan a személyes mobilitás jövőképét ábrázoló járműtanulmányok világpremierjének legideálisabb helyszíne.

Az „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” címet viselő kiállítás-koncepció

Az „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” („Iconic Impulses. The BMW Group Future Experience”) címet viselő kiállítás-koncepció az egyéni mobilitás jövőjének vállalatcsoport által alkotott átfogó képét jeleníti meg – a BMW Group mellett az alá tartozó márkák szemszögéből láttatva a különböző ügyfelek pozitív, érzelmekkel teli, személyes jövőképét. A tárlat Londonban 2016. június 18-26. között látogatható.

A kiállítás látogatói holisztikus képet kaphatnak az egyéni mobilitás jövőjének BMW Group által vizionált képéről, miközben a vállalatcsoport százéves történelmének úttörő innovációi is reflektorfénybe kerülnek. Az iparágat formáló irányzatok megismerésén túl a tárlat azokat a kihívásokat és lehetőségeket is bemutatja, amelyek még az emberiség előtt állnak. Az expón a BMW Group mindeközben környezetvédelmi, társadalmi és munkahely-teremtési felelősségvállalására is hangsúlyt fektet.

Az „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” címet viselő kiállítás-koncepció londoni állomásának legfőbb mozzanata azonban a MINI és a Rolls-Royce centenáriumi tanulmányautójának világpremierje, amelyet sajtótájékoztatók és interaktív beszélgetések foglalnak keretbe. Az eseményeken a meghívott vendégek mellett kiválasztott érdeklődők is részt vehetnek. A beszélgetések célja, hogy a vállalaton kívülről érkező, különféle területeket képviselő hírességek, politikusok, tudósok, vállalati szakértők és művészek új perspektívákat kínáljanak fel a közönség erre fogékony tagjainak. A beszélgető partnerek nyilvános vitába elegyedhetnek a jövő mobilitásának fejlődését és formálását taglaló kérdésekben.

A BMW Group centenáriumi világkörüli turnéjának időpontjai

 • München (március 7.) – a BMW VISION NEXT 100 tanulmányautó világpremierje
 • Peking (május 5-15.) – a BMW VISION NEXT 100 tanulmányautó ázsiai premierje és az „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” címet viselő kiállítás-koncepció megnyitója
 • London (június 16-26.) – debütál a MINI és a Rolls-Royce jubileumi koncepciója, illetve az „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” címet viselő kiállítás-koncepció második állomása
 • Los Angeles (október 11-16.) – a BMW Motorrad jubileumi motorkerékpár-tanulmányának világpremierje, valamint az „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” címet viselő kiállítás-koncepció harmadik állomása


 •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER