2012. május 05. szombat, 14:31

 

Immár hat évtizede elválaszthatatlan egymástól a stuttgarti székhelyű Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG és a Porsche klubok világszinten népes rajongótábora. Hatvan évvel ezelőtt, 1952. május 26-án hét lelkes Porsche-tulajdonos megalakította a vesztfáliai Porsche Club Hohensyburg-ot. Az első klub közös célja az alapítási szabályzat szerint az volt, hogy „minden Porsche tulajdonost a lehető legbarátságosabb és legközvetlenebb módon egyesítsen”. Ez az első klubalapítás volt a hosszú és páratlan sikertörténet kezdete, amely világszintű jelenséggé fejlődött.



porsche-911

Az ötvenes évek elején még ritkaságszámba ment Porschét látni a közutakon. Ez a tulajdonosokban erős összetartozás érzetét keltette – és nem csak Németországban. A Porsche klubok nemzetközi sikertörténete 1953-ban kezdődött a Porsche Club Belgium megalapításával. Két évvel később hozta létre az egymásnak kölcsönös technikai támogatást nyújtó amerikai Porsche ügyfelek magáncsoportja az Amerikai Porsche Klubbot, amely mára a világ legnagyobb Porsche klubjává nőtte ki magát. 1961-ben pezsdült fel a Porsche klubélet Nagy-Britanniában, amikor a zuffenhauseni sportautó-márka rajongói megalapították a Porsche Klub Nagy-Britanniát, amely időközben Európa legnagyobb Porsche klubjává nőtte ki magát. Mára 75 országban 640 hivatalos Porsche klubszervezet összesen körülbelül 181.000 tagot számlál, ami az autóipar legnagyobb klubhálózatát jelenti.

A Porsche klubokban a márkaélet a hét minden napján, évi 365 napban aktívan dübörög. A klubtagok a maguk önkéntes részvételükkel a márka megbecsült nagykövetei, és így a Porsche történelem részét képezik. Ezért a 60 éves klubjubileumnak a Porsche Múzeum külön kiállítást szentel. 2012. május 26. és augusztus 26. között a sportautó-gyártó hat évtized izgalmas klubéletére tekint vissza. Nem csak a klubtagok különleges járműveit állítják ki, hanem különleges fényképekkel, dokumentumokkal és apróbb kiállítási tárgyakkal a személyes történetüket és élményeiket is megosztják.

porsche-muzeum

Emellett minden múzeumlátogatót felhívnak arra, hogy egy „Concours d’Elegance” keretén belül megválasszák a különleges kiállítás legszebb autóját. Tizenkét különféle modell vár kiválasztásra: többek között a tizenkettedik Zuffenhausenben készült Porsche 356, egy Porsche 968 Turbo S, vagy éppen egy Porsche 911 Turbo Targa. A különleges kiállítás számára még maga Dr. Wolfgang Porsche is rendelkezésre bocsátja magángyűjteménye egy ritka darabját, egy 911 Turbo S-t (993-as széria). Továbbá megtekinthető lesz egy 1970-ből származó Porsche 914/6 GT, sőt, egy Porsche 911 S „Club Coupé” is, amelyet az Amerikai Porsche Klub 50 éves születésnapjára, 50 darabos példányszámban, kizárólag az amerikai klubtagok számára tettek elérhetővé a gyáriak.

A múzeum boltja a kiállítással egy időben különleges tárgyak széles választékát bocsátja rendelkezésre. A ’60 év Porsche Klub’ kötet a Porsche Múzeum saját kiadójától mintegy 180 oldalon mutatja be a Porsche klubtörténelmet az olvasóknak, akik így megismerhetik a legérdekesebb, legszebb és leglátványosabb klubpillanatokat. A könyv német és angol nyelven egyaránt elérhető 14,9 eurós áron. Emellett a múzeum boltja egy fém „hűtőrács-kitűzőt” is kínál a 60 éves klubjubileum alkalmából – egy plakettet, amelyet a történelmi Porsche-modellek légbeömlő rácsára lehet felerősíteni. A „kitűző” átmérője pontosan 95 milliméter, és 35 euróba kerül. Ezzel együtt egy hagyományos, jubileumi kitűző is elérhető 5 euróért.

porsche-sport

A Porsche Múzeum keddtől-vasárnapig, 9-18 óráig tart nyitva. A Porsche Club kiállítása 2012. május 26-tól augusztus 26-ig látható. A belépő felnőtteknek nyolc euró, míg a kedvezményes jegyért négy euró esedékes. A 14 éves kor alatti gyermekek felnőtt kíséretében ingyenesen látogathatják a kiállítást.

Cím: Porsche Museum
Porscheplatz 1
D – 70435 Stuttgart-Zuffenhausen, Germany


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER