2013. február 02. szombat, 09:10

 

Megmenekültek a legendás londoni taxik, miután a Geely kínai autógyár teljes egészében átvette a régies vonalvezetésű járművek pénzzavarba került gyártóját.

london-taxi

A kínai Geely autógyár alig több mint 11 millió fontsterlinget, vagyis körülbelül 3,7 milliárd forintot adott a Manganese Bronze Holdings-ért (MBH), amelyben korábban már 20 százalékos részesedést szerzett.

A társaság 2007 óta nem termelt nyereséget, és tavaly tovább gyengült a pénzügyi helyzete, miután egy biztonsági probléma miatt 400 kocsit kellett visszahívni. A vállalatot tavaly október óta csődgondnok irányítja.

Az MBH megvásárlásával biztosítottá vált az Egyesült Királyság emblematikus járművének jövőbeni gyártása - áll az üzletről kiadott közleményben, amelyből kiderül: a megállapodást a tárgyalásokkal 2012 óta megbízott PricewaterhouseCoopersszel (PwC) kötötte meg a Geely UK Limited. Utóbbi a Volvo Cars-t is felvásárló Zhejiang Geely Holding Group leányvállalata.

A vásárlás a teljes vagyonra vonatkozik, a gyártósorra, a berendezésekre, szerszámokra és a kapcsolódó szellemi tulajdonjogokra, a márkanevekre és az üzleti kapcsolatokra.

A kínai vállalat megszerezte az MBH-vel korábban Sanghajban közösen alapított vegyesvállalatuknak az MBH kezében lévő 48 százalékos tulajdoni hányadát is, az el nem adott autókkal.

A Geely sajtóközleménye szerint a vállalat folytatni kívánja a TX4-es taxik gyártását, a már meglévő Coventry városi üzemben, a jelenlegi munkavállalók lehető legtöbbjének alkalmazásával, és az üzleti lehetőségek függvényében növelni szeretnék a létszámot. A vevők célja, hogy "a régi alapokon a cég hosszú távon, a kereskedelmi lehetőségek kihasználásával nyereségesen működjön".

Li Sufu az anyavállat elnöke a vásárlással kapcsolatban kifejezte örömét és cége eltökéltségét arra, hogy visszaállítsa a sikerét "ennek a totemisztikus márkának, amelyet ismernek, elismernek és csodálnak a világ minden táján".
Boris Johnson, London polgármestere szintén azt nyilatkozta, hogy örül, amiért a Geely biztosította London egyik szimbólumának, a London Taxi Company-nak a jövőjét.
MTI


  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER