2012. december 28. péntek, 17:59

 

Kísérleti jelleggel "új" forgalomtechnikai megoldást vezetett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 11-es főút M0-ás csomópontjának körforgalmánál. A cipzár-elv alkalmazásától a társaság a torlódások mérséklődését várja - mondta el a sajtó képviselőinek a helyszínen Pásztor Zoltán, a cég Pest megyei igazgatója pénteken az új megoldás bemutatásakor.

zipzar-kozlekedesi-tabla

A Németországban és Ausztriában már sikerrel működő cipzárrendszer kísérleti bevezetésekor azért erre a helyszínre esett a választás, mert ennek a szakasznak az átlagos napi forgalma mintegy 55 ezer jármű. Ez egyúttal az ország legnagyobb forgalmú - nem autópálya - közútja.

A cipzár-elv alkalmazásával - amikor a vezetők önként maguk elé engednek egy-egy autót - jelentősen csökkenthető a dugók kialakulásának esélye – magyarázta az igazgató. Kiemelte: a kialakított forgalmi rend és jelzések abszolút egyedülállónak számítanak Magyarországon, a hatályos KRESZ-ben egyelőre nincsenek erre vonatkozó leírások.

Ennél a megoldásnál is a KRESZ szabályai érvényesek, ugyanakkor az udvariassági szempontok sokat segíthetnek a folyamatos és zökkenőmentes haladás elérésében. A sikeres alkalmazáshoz szükség van az autósok együttműködésére, egymással szembeni toleranciájára és megértésére. A Magyar Közút a bevezetéssel szemléletváltást szeretne elérni, és a továbbiakban folytatni szeretné ennek a megoldásnak az alkalmazását.
A 11-es főúton Szentendre felől érkezőket egy hete már azok a figyelmeztető, előjelző sárga táblák fogadják, amelyek az ábrák mellett azt kérik a sofőröktől: "Segítse a besorolást".
MTI Fotó: Beliczay László


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER