2012. december 23. vasárnap, 13:36

 

Az alapvető jogok biztosa szerint sérül a jogbiztonság, ha olyan autóst bírságolnak meg az autópálya-használati díj megfizetésének hiánya miatt, akinek ellopták az autóját, Szabó Máté ezért az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-hez fordult, illetve a vonatkozó jogszabályok módosítását kezdeményezte.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel csütörtökön azt közölte: az ombudsman a hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a jogszabályok módosítását, az autópálya-kezelőt pedig arra kérte, hogy a jövőben tartózkodjon a bírságolás ilyen gyakorlatától, és fizesse vissza a pótdíjat annak a károsultnak, aki azt már kifizette. Az autópálya-kezelő az ombudsman hatására felfüggesztette a pótdíjak behajtását.

A közlemény szerint az ÁAK a károsult tulajdonosokat bírságolja meg, ha az autójukat ellopták és a menekülő tolvajok nem fizetnek az autópálya használatáért, ez pedig zaklatásnak minősül, és sérti a jogbiztonság követelményét.

Az alapvető jogok biztosa azt is kifogásolta: a lopások sértettjeinek az autópálya kezelője arra hivatkozott, hogy bár kezdeményezte a jogszabályok módosítását, még nincs jogi lehetőség méltányosság gyakorlására. Az ombudsman megállapította, hogy a hatályos jogszabályok nem zárják ki a méltányosságot, de erre nem is lett volna szükség a panaszosok esetében, mivel ők nem kötöttek szerződést a társasággal - tették hozzá.

Szabó Máté egyetért azzal, hogy jogszabály-módosításra van szükség, de szerinte e nélkül sem lehet pótdíjat követelni bűncselekmény sértettjeitől.

Az autópálya-kezelő válaszában arra hivatkozott: a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a közöttük fennálló szerződés alapján arról tájékoztatta a társaságot, hogy a jogszabályok alapján ilyen esetekben sincs lehetősége mentesíteni az üzembentartót. Az ombudsman jelentésére való figyelemmel azonban - a szerződő felek egyeztetéséig - az ÁAK Zrt. a hasonló ügyekben felfüggesztette a pótdíjak behajtását, illetve az egyik érintett panaszos arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy a jelentés hatására visszafizették neki a vitatott pótdíjat - olvasható a közleményben.
MTI


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER