Címkék: BMW | Dakar | DTM | Forma-E | Motorsport

2016. szeptember 28. szerda, 10:59

 

A százéves vállalatcsoport a centenáriumi ünnepségen leleplezett „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégia vezérelvei szerint alakítja át nemzetközi motorsport-szereplését. A Német Túraautó Bajnokság, a Dakar Rali és a hosszú távú megbízhatósági versenyek mellett a BMW AG az elektromos formaautók profi ligájába is beszáll.

 

A 2016. március 7-én bejelentett „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégia értékrendjét követve a BMW AG igazgatótanácsa a vállalatcsoport széleskörű motorsport-programjának átszervezése mellett döntött. A BMW M, a BMW i és a MINI márkákat egyaránt érintő jövőbeni versenypálya-szereplés a BMW Group történetének eddigi egyszerre legátfogóbb és legváltozatosabb motorsport-elköteleződése, amelynek központi járműtechnológia-fejlesztési innovációjaként a vállalatcsoport a sportteljesítményekkel párhuzamosan megszerzett motorsport-tapasztalatokat a sorozatgyártásban kínált modellekben is kamatoztatja majd.Eme széleskörű átszervezés, amelyet hét évvel a Forma-1-ből való kiválás és négy évvel az ismételt DTM-bemutatkozás után jelent be a vállalatcsoport, a BMW Group eddigi legátfogóbb motorsport-programját kelti életre, hogy a bajor gyártó a legfontosabb versenykategóriákon keresztül a legváltozatosabb célcsoportokhoz juthasson el. Az újraálmodott elköteleződés középpontjában a hosszú távú fenntarthatóság és a hagyományok iránti tisztelet kettőse áll, amellyel a BMW AG egy újfajta perspektívát kínál fel a világ motorsport-rajongóinak. A jövőbeni motorsport-szereplés olyan alappillérei mellett, mint a Német Túraautó Bajnokság (DTM), az FIA World Endurance Championship (WEC) hosszú távú megbízhatósági versenyei és az észak-amerikai kontinensen zajló IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC), a széleskörű szerepvállalás az FIA Forma-E futamaira, a GT3 és a GT4 kategória privát versenyeire, a jövő motorsport-pilótáinak kinevelésére és támogatására, valamint a világ legkeményebb terepralijaként ismert Dakar Ralira is kiterjed.

A sorozatgyártású járműtechnológia műszaki alapjaira építkező versenysorozatok, amelyekre a BMW Group 2009 óta kimagasló hangsúlyt fektet, a jövőben még nagyobb figyelmet kapnak, a DTM és az IMSA WeatherTech SportsCar Championship mellett ugyanis a vállalatcsoport a WEC hosszú távú megbízhatósági futamain egy új GT versenyautót is csatasorba állít: ez lesz a BMW M4 GT4, amely 2018-tól a privát színekben versenyző csapatok sportautó-portfólióját erősíti majd. A BMW mindezeken felül a teljes mértékben elektromos meghajtású formaautókat rajtrácsra állító FIA Forma-E világkörüli megmérettetésein is versenybe száll, első ízben a tengerentúli autóversenyző-legenda, Michael Andretti csapatával szoros együttműködésben. A világ elsőszámú elektromosautó-versenysorozatának 2016/17-es szezonja során a BMW Motorsport és az Andretti Forma-E csapat mérnökei az alternatív hajtáslánc-technológia minél hatékonyabb versenypályás szereplésén és az innovatív széria úttörő fejlesztési lehetőségein dolgoznak majd együtt, miközben a bajor gyártó a jövőbeni indulás esélyeit is számításba veszi. A harmadik idényére készülő Forma-E „hivatalos járműipari partnere” eközben továbbra is a BMW i divízió, hiszen már az első, 2014/15-ös szezon óta a BMW i8 plug-in hibrid sportautó az elektromos formaautók nagyteljesítményű biztonsági autója. Sőt mi több, a MINI tovább folytatja sikeres együttműködését Sven Quandt X-raid csapatával a világ legkeményebb tereprali-megmérettetéseként ismert Dakar Ralin.

„A BMW AG széleskörű motorsport-szereplésének stratégiai átszervezése a vállalatcsoport versenysportok iránt tanúsított megingathatatlan elköteleződését nyomatékosítja” – kezdte Klaus Fröhlich, a BMW AG igazgatótanácsának fejlesztésért felelős tagja. „A motorsport-szereplés továbbra is a BMW Group vállalati stratégiájának egyik meghatározó mérföldköve marad, hiszen mindenki tudja, hogy a BMW és a motorsport már a kezdetektől egyet jelent. Holisztikus elköteleződésünknek köszönhetően minden eddiginél szélesebb körben, a világ elsőszámú versenysport-kategóriáiban bizonyíthatjuk járműtechnológiai szaktudásunkat és a nemzetközi platformok tökéletes alkalmazását, valamint az elektromos mobilitás és a hagyományok iránti tisztelet ötvözésében rejlő kivételes lehetőségeket. Az elektromos meghajtású járművek térnyerése megállíthatatlan, a BMW i almárka megalapításával pedig az elmúlt tíz évben piacvezető pozíciót foglaltunk el e téren. Azáltal, hogy az Andretti Forma-E csapat oldalán a Forma-E bajnokságába is beszállunk, a sorozatgyártásban kínált és jövőre előirányzott innovatív járműtechnológiák versenypályás teljesítményét is kitapasztalhatjuk, amelyből mindkét fél profitál. Sorozatgyártású technológiáinkkal a BMW M divízió a WEC versenyein is megjelenik a jövőben, ahogyan azt már a DTM-ben és az IWSC futamain is tettük a közelmúltban. Motorsport-szerepvállalásunk főbb pillérei tökéletesen kiegészítik egymást, hiszen fej-fej mellett haladunk a legfőbb riválisainkkal, legyen szó bármelyik sorozatról vagy privát versenyről. Röviden összefoglalva, az előttünk álló évekre megalkotott versenysport-stratégiánk tökéletesen illeszkedik a BMW Group vállalati stratégiájába. Versenybe hozzuk a jövőt” – nyilatkozta Klaus Fröhlich.A BMW Motorsport igazgatója, Jens Marquardt a sorozatgyártású járműtechnológia és a versenysport minden korábbinál szorosabb összhangjában rejlő lehetőségeket emelte ki. „Nagyszerű, hogy a BMW Group a jövőben minden eddiginél átfogóbban részt kíván venni a motorsport-szcéna főbb kategóriáiban. Európában továbbra is a Német Túraautó Bajnokságra és a prémium ellenfelek rendkívül szoros teljesítményére összpontosítunk, miközben vadonatúj nemzetközi stratégiánk egy újabb alappillért is tartogat: a Forma-E futamain egy eddig járatlan ösvényt kell kitaposnunk és az elektromos mobilitás fejlesztése terén megszerzett szaktudásunkat sikerre vinnünk. Az elkövetkező években az Andretti Forma-E csapattal együttműködve térképezzük fel a sorozatot, elsősorban az alternatív hajtásláncban rejlő versenysport-lehetőségeket és a Forma-E elképzelhető fejlesztési irányait kutatva. Idén októbertől António Félix da Costa lesz az elsőszámú Forma-E pilótánk, és az sincs kizárva, hogy az ötödik szezonnak már saját istállóval vágunk neki. Ehhez persze a sorozat és a technológia látványos fejlődésére van szükség, többek között például az akkumulátorok kapacitásával és hatótávolságával kapcsolatban” – fogalmazott Jens Marquardt, majd folytatta.

„A 2018-as idénytől kezdve tovább növeljük aktivitásunkat a GT versenyosztályban és az FIA World Endurance Championship (WEC) hosszú távú megbízhatósági futamain is rajtrácsra gurulunk, miközben továbbra is ott leszünk az IMSA WeatherTech SportsCar Championship megmérettetésein. Mint ilyen, természetesen Le Mans-ba is visszatérünk, amely elé nagy várakozással tekintünk. A WEC közelmúltban tapasztalt elképesztő ütemű fejlődése megerősített minket abban, hogy a GT versenyosztály hatalmas népszerűségbeli fejlődés előtt áll, és ez újabb lendületet adott nekünk ahhoz, hogy egy vadonatúj modellel kedveskedjünk a privát színekben rajthoz álló csapatainknak. Versenyautó-palettánk élén továbbra is a kimagaslóan sikeres BMW M6 GT3 áll, amelyhez 2018-tól a BMW M4 GT4 is csatlakozik, a várhatóan látványos fejlődés előtt álló GT4 osztályban. Mindeközben továbbra is folytatjuk tehetségkutató és –fejlesztő programunkat, amelyben a legígéretesebb fiatalokat készítjük fel a GT- és a túraautó-szereplésre. A MINI Dakar-projektjét pedig minden korábbinál szélesebb körben támogatjuk a jövőben. Röviden összefoglalva, a BMW Group újdonsült motorsport-programja gyakorlatilag a legátfogóbb és legváltozatosabb a vállalatcsoport történetében” – zárta gondolatait a BMW Motorsport igazgatója.

„A vállalatcsoport új motorsport-stratégiáját leginkább a tökéletes „márkaösszhang” jellemzi” – mondta Hildegard Wortmann, a BMW márka alelnöke. „A széleskörű elköteleződés és a sokféle versenykategória együttesen lehetővé teszi, hogy a márka rajongói és ügyfelei biztosan megtalálják önmagukat valamelyik szegmensben. Célcsoportunk ezzel még tovább bővül, a Forma-E nagyvárosi futamainak köszönhetően például a városokban élő fiatalokkal. Átfogó motorsport-programunkkal a versenysportok legfőbb állomásaira és a világ legfontosabb piacaira jutunk el. A BMW és a motorsport elválaszthatatlan egymástól, s ez adja a vezetés színtiszta élményét” – tette hozzá Hildegard Wortmann.


A BMW Group átfogó motorsport-programjának áttekintése

DTM: A BMW az elkövetkező években továbbra is a Német Túraautó Bajnokság meghatározó szereplője marad. A világ minden kétséget kizáróan legkiélezettebb és legnépszerűbb túraautó-sorozataként a DTM a sorozatgyártású sportautók műszaki alapjaira épített legkeményebb motorsport-technológiát vonultatja fel, a lehető legmagasabb minőségű összecsapásokkal tartva izgalomban a bajnokság iránt rajongó több millió nézőt.  A DTM a vállalatcsoport versenysport-szereplésének egyik legfőbb pillére, kiváltképp a BMW Németország számára. A bajor gyártó a jövőben is azon dolgozik majd, hogy az ideihez hasonló, sikerekben gazdag szerepléssel örvendeztesse meg rajongóit és ügyfeleit.

FIA World Endurance Championship: Az előzetes tervek szerint a BMW első ízben 2018-ban áll rajthoz az FIA World Endurance Championship (WEC) hosszú távú megbízhatósági versenyein, amelynek csúcspontja a franciaországi Le Mans-ban megrendezett 24-órás megmérettetés. A BMW V12 LMR versenyautó-prototípussal a bajor gyártó 1999-ben már bezsebelt itt egy abszolút győzelmet, legutoljára pedig 2011-ben gurult fel a Sarthe folyó mentén elterülő aszfaltcsík rajtrácsára. A BMW M3 GT versenyautó akkor az LM GTE kategória harmadik helyén végzett. 2012-es debütálása óta a hosszú távú megbízhatósági versenyeket egyesítő FIA World Endurance Championship rendkívül látványos fejlődésen ment keresztül, vadonatúj lehetőségeket teremtett és világszerte rajongók millióit ejtette rabul. A BMW sorozatbeli versenyautóját és a csapat tagjait az elkövetkező hónapokban jelenti be a gyártó.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship: A sorozat a fantasztikus autók, a legendás versenypályák, az elsőszámú pilóták és a szenvedélyes rajongók találkozásáról szól, és mint ilyen, az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt több évtizedes motorsport-hagyományra tekint vissza. A BMW mindig is kimagasló népszerűségnek örvendett a sorozatban, hiszen rögtön 1975-ben, röviddel a BMW Észak-Amerika megalapítása után a legendás BMW 3.0 CSL látványos győzelmet aratott a Sebring-i 12-órás megmérettetésen. Eme győzelem 2015-ben ünnepelte negyvenedik évfordulóját. A BMW Motorsport és a BMW RLL csapat immáron sorozatban nyolcadik közös szezonját futja Észak-Amerikában, Bobby Rahal csapatfőnök ugyanis 2009-ben szállt be a nemes egyszerűséggel csak az „Amerikai Le Mans”-ként emlegetett sorozatba. Az elmúlt évek során a csapat számos futamgyőzelmet elnyert, a GT kategóriában pedig jelenleg öt bajnoki címmel büszkélkedhet.

FIA Forma-E: A BMW kezdetben két versenyszezon erejéig működik együtt az elektromos formaautókat rajtrácsra állító Forma-E-ben induló Andretti Forma-E csapattal. Az együttműködés a BMW és az istálló mérnökeinek szoros kooperációjára, valamint az erőforrások közös alkalmazására terjed ki. Amennyiben a sorozat az elkövetkező két szezon során olyan mértékű fejlődésen megy keresztül és mindenféle feltétel, illetve versenykörülmény adott lesz hozzá, a BMW nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a 2018/19-es, ötödik idényben már saját istállóként álljon rajthoz a Forma-E-ben. Az együttműködés részeként idén októbertől a BMW Motorsport portugál pilótája, António Félix da Costa ül be az Andretti Forma-E csapat versenyautójának volánja mögé. A huszonöt esztendős versenyző, aki a BMW M4 DTM versenyautóval korábban a Német Túraautó Bajnokság dobogójának legfelső fokára is feljutott és már a Forma-E futamgyőzelmének ízét is megtapasztalta, az FIA Forma-E 2016/17-es idényének mindegyik futamán rajthoz áll majd. A sorozat „hivatalos autóipari partnere” mindeközben továbbra is a BMW i divízió: a Forma-E 2014-es megalakulása óta a BMW i8 plug-in hibrid sportautó a sorozat elsőszámú biztonsági autója, a teljes mértékben elektromos meghajtású BMW i3 pedig az orvosi autó szerepét tölti be a világ legnagyobb metropoliszaiban megrendezendő futamokon.

A BMW privát színekben versenyző pilótái és csapatai: A BMW Group motorsport-részlege a jövőben is kimagasló figyelmet szentel azon több évtizedre visszatekintő hagyományának, amelynek értelmében világszerte alacsony üzemeltetési költségű, folyamatos alkatrész-ellátással kiegészített, ütőképes BMW versenyautókkal igyekszik támogatni privát színekben induló versenyzői és csapatai versenysport-sikereit. A privát csapatok számára elérhető versenyautó-paletta csúcsán a BMW M6 GT3 áll, amely 2016-os debütálása óta már számos trófeát és serleget elnyert. 2018-ban a paletta a vadonatúj BMW M4 GT4 versenyautóval bővül, amelyet a mérnökök a sorozatgyártásban kínált BMW M4 Coupé műszaki alapjaira fejlesztve igazítanak a GT4 kategória követelményeihez. Annak érdekében, hogy a privát színekben versenyző pilóták és csapatok egy minden versenyzői szituációban megbízhatóan, a lehető legkiválóbb menetteljesítménnyel működő versenyautóval állhassanak rajthoz, a BMW a tervek szerint már idén megkezdi a BMW M4 GT4 versenypályás tesztjeit. Miközben a belépő szintű privát versenyautó szerepét jelenleg a BMW M235i Racing tölti be, a bajor gyártó e téren is mérlegeli a paletta bővítésének lehetőségeit.

BMW Motorsport Junior Program: A BMW Motorsport már egészen az 1970-es évekről kiemelt hangsúlyt fektet fiatal pilótái tehetséggondozó programjára, amely az elmúlt évtizedek során számos kategória futamgyőztesét és abszolút bajnokát nevelte ki. A bajor gyártó 2014-ben indította el vadonatúj szemléletű, a GT versenyosztályra és a túraautó-bajnokságra összpontosító, többszintes BMW Motorsport Junior Programját, amelyet azóta is folyamatosan bővít. A program az elkövetkező évek során is folytatódik.

Dakar Rali: A MINI és a Sven Quandt csapatfőnök vezette X-raid istálló közötti kiváló együttműködés, amely 2012 és 2015 között négy abszolút Dakar-győzelemhez segítette hozzá a brit kisautó-gyártót, a jövőben is folytatódik. Az X-raid csapat célja, hogy 2017 januárjában a MINI John Cooper Works ötödik Dakar-győzelmét is megszerezze Dél-Amerikában.

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER