2011. március 08. kedd, 23:27

 

Él Kisbéren egy szikvízkészítő férfi, aki megszállottan gyűjti és felújítja a szocialista tárgyakat, legfőképpen szocialista járműveket, autókat.

 

pedalos lada

Békási Imre 15 éve gyűjti a szocialista időszak relikviáit. Gyűjteményében megtalálhatóak a keleti blokk autóin túl Marx-Lenin könyvek, szocialista kitüntetések, a rendszer okmányai, egyenruhák, katonai eszközök.
Pár évvel ezelőtt 14 db Moszkvics autóval büszkélkedhetett, a 400-astól egészen a 2141-es sorozatig.
Büszkesége egy rendőrautó színeire festett 2140-es Moszkvics, bár véleménye szerint ilyen nem volt a rendőrség állományában, azonban tökéletes mása a 412-es Moszkvicsnak, így méltó emléket állíthat az utókornak a 80-as évek világából.
A kiegészítő eszközök kék villogó, sziréna működnek. Az autóhoz beszerzett egy eredeti rendőr egyenruhát, URH rádiót, gumibotot, bilincset.
Érdekességként helyre hozott pedálos Moszkvicsokból egyet a rendőrautó mintájára festett.

rendorsegi moszkvicsok

Kincseit főként lomtalanítások alkalmával gyűjti vagy roncstelepeken keresgéli, de veterán börzéken is talál hiányzó alkatrészeket. Bár az autószereléshez barátaitól kér segítséget, többnyire maga végzi a gombvarrástól a festés előkészítésig való munkákat.

2008-ban a romos állapotban ZUK tűzoltó kocsit Bokod önkormányzatától vásárolta 1ft-ért bár üzemképesen, de felszerelés-hiányosan amit a mai napig folyamatosan próbál pótolni.

felujitott zuk tuzolto auto

Az UAZ-okat az ócskavas telepről szerezte, míg a rendész NIVA rendőrségi állományban volt. Az autókhoz beszerezte az akkor használatos formaruhákat.

tuzszeresz niva

szocialista rendorjarorEgyik kedves története; amikor Győrben egy bemutatón korabeli rendőr egyenruhában volt az autója mellett, s odament hozzá egy néni és megkérte hogy rendőr elvtárs segítsen már nekem, mert át szeretnék jutni a túloldalra a nagyforgalmi úton. Ekkor lelkes őre a múlt rendszer emlékeinek, mint segítőkész járőr megállította a forgalmat és átsegítette az idős hölgyet, miközben a cselekmény szemlélői döbbenten nézte, vajon hogy került ide ez a régi fakabát.

 

 


Reménysége, hogy egyszer létrehozhat egy saját állandó kiállítást ahol bemutathatja a múlt emlékeit és féltve őrzött kincseit.

veteran gyujto bekasi imre



  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER