Címkék: autógumi | szerviz

2020. április 15. szerda, 19:12

 

Az egészségünk megőrzésénél nincs fontosabb. A vírus valószínűleg még egy ideig velünk lesz, de nem kell lemondanunk az abroncsok tavaszi cseréjéről; a szervizek nyitva tartanak, a covid-19 elleni előírások betartásával látogathatóak.

 

 

 Ezzel is a testi épségünket és a közlekedésbiztonságot szolgáljuk.Ezúttal az abroncsszerviz választás szempontjait szedtük pontokba.

 Érdemes egy pillantást vetni a szerviz felszereltségére, színvonalára, a kiszolgálás minőségére, a gépek állapotára és a dolgozók tájékozottságára. Ha laikusként többet tudunk az abroncsokról, mint a műhelyben dolgozók, akkor köszönjünk el. Egyetlen gumiabroncs-kereskedő és javító műhely sem foglalkozik kizárólag egyetlen márkával. Ha szükséges egy új abroncspár beszerzése, itt jó helyen járunk. Mivel nincsenek elkötelezve, az autónknak és a vezetési szokásainknak megfelelő gumit fogják ajánlani. Az ajánlott árat néhány kattintással le tudjuk ellenőrizni valamelyik ár-összehasonlító weboldalon.

 


Alapvetően ma már szinte minden gumisnak elérhetőek az oktatások, így a jó szervizek szakemberei információban sem szenvednek hiányt. A legtöbben igyekeznek a legjobb tanácsot adni, szezonban azonban nincs idejük hosszabb tájékoztatásra. Akit érdekelnek a részletek, és a miértek, az ne a tavaszi és őszi abroncs-csere időszak közepén forduljon a kérdéseivel a gumishoz.

A szerviz tisztasága, a szerszámok rendezettsége nem feltétlenül utal az ott folyó munka minőségére: a káosz lehet pusztán látszólagos, a nagy hajtás mellett ennek megszüntetésére csak este jut ideje az ott dolgozóknak.
A kisebb gumisoknál előfordul, hogy nincs megfelelő eszközük valamennyi abroncstípus lecseréléséhez. Kérdezzünk rá, hogy van-e megfelelő szerelőgépük, hiszen egy peres és defekttűrő abroncsot vagy egy nagyobb méretű kereket nem minden műhelyben tudnak szerelni.

Ha kerékre szerelt téli-, illetve nyári-szettet cserélgetünk, akkor egyrészt olcsóbban megússzuk a tavaszi-őszi váltást (kisebb a szerviz-díj), másrészt az abroncsot is kíméljük.

Sok autószerviz (esetleg a saját, már bevált márkaszervizünk) is vállal abroncscserét. Komoly előnyük, hogy náluk kulturált körülmények között lehet várakozni, és az abroncsokat is tárolják. Természetesen az árak is ennek fényében alakulnak. De a márkaszerviz látogatást össze lehet kötni egy másik, aktuális probléma orvoslásával – például a fékbetétek cseréjével, amelyek kopása egyébként is leginkább a kerekek leszerelésekor látszik –, és így máris időt és energiát takarítottunk meg.

 

 

Az éppen nem aktuális szett bértárolása: erre nincs szabály. Van, ahol, meg tudják oldani, hogy a következő szezonig szakszerű körülmények között tárolják az abroncsokat, és van, ahol erre nincsenek felkészülve. A szolgáltatás ára is egyedi, sőt van, ahol ingyenes.

Referencia: létezik szervizminősítés, de ez egyelőre nem fedi le a piac egészét. Marad a jól bevált személyes referencia vagy egy-két álnaiv kérdés a műhelyajtóban: feltétlenül ki kell-e cserélni-e a szelepeket? Használnak-e nyomatékkulcsot? Ha a válaszok nemlegesek, jobb, ha továbbállunk.
A legfontosabb: Kérjünk időpontot! A tavaszi szezonban, jellemzően április közepén mindenki egyszerre akarja elintézni az abroncscserét. Sorban állni senki sem szeret, és most, a koronavírus idején pedig különösen kerülendő. A gumisok is örülnek, ha tervezhető a napjuk, és nekünk sem kell bosszankodni amiatt, hogy nem tudjuk betartani az ajánlott védőtávolságot.

+1 Az abroncscserét végző szakember nem fog megsértődni, ha egyszerűen csak beállunk a műhelybe, és megkérjük, hogy ő pakolja ki- illetve be az autóba az abroncsokat. Amíg a mester dolgozik, lehetőség szerint a szabadban várakozzunk, a munka végeztével pedig, ha tehetjük, fizessünk érintéses bankkártyával. A vírus valószínűleg még egy ideig velünk lesz, ám nem szabad lemondanunk az abroncsok tavaszi cseréjéről, hiszen ezzel is testi épségünket szolgáljuk. A szervizek nyitva tartanak, a covid-19 elleni előírások betartásával látogathatóak. Vigyázzunk egymásra!

 

 


  •  
 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER