Címkék: Budapest | Jereván | kalandtúra | Kaukázus Rali | Kelet-Európa

2009. június 27. szombat, 21:41
Kaukázus Rali

11 ország, 7,000 kilométer, 17 nap – autós túlélő túra hegyi utakon, egykori és jelenlegi háborús zónákon keresztül


  A 2009-es Kaukázus Rally útvonala

2009. augusztus 28-án másodszor indul Budapestről a talán legveszélyesebb flúgos futam olyan régiókba, amelyeket a legtöbben csak a hírekből ismernek. A 11 országon áthaladó Kaukázus Rali érinti többek között Boszniát, Koszovót, Észak-Grúziát és Hegyi-Karabahot is. A legnagyobb és leghosszabb kelet-európai ralira már tucatnyi országból jelentkeztek indulók.

Az amatőr motorsport szerelmeseinek különleges lehetőséget kínál, hogy megismerjék a méltatlanul háttérbe szorult, de páratlan szépségű Kelet-Európa valódi arcát. A budapesti rajt után a versenyzők nekivágnak a Balkán országainak: Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Albánia, Macedónia és Bulgária érintésével érkeznek meg a Boszporusz-csatornához. Ezután a futam végighalad Törökország teljes hosszán, míg eléri Grúziát. A résztvevők Kaukázus fantasztikus tájain, keresztül, 5000 méteres hegyek között úttalan utakon autózva birkóznak meg Grúziával, majd délnek fordulva jutnak el Örményországba. Különleges élmény lesz végigautózni a bizonytalan politikai státuszú Hegyi-Karabahon a demilitarizált zónában, a „senki földjén” aknamezők mellett. A vesenyzők 17 napos megpróbáltatások után érik el a célállomást, Jerevánt.

Oldal tetejére

Teljesítménytúra a javából

A Kaukázus Ralit kalandtúra specialisták és tapasztalt utazók szervezik olyan területeken keresztül, ahová keveseknek adatik meg eljutni. Céljuk, hogy a résztvevők testközelből ismerhessék meg a '90-es évek (és napjaink) konfliktus zónáit, az ott élők életét, az érintett régiók múltját és jelenét.

Emellett a szervezők karitatív programot is hirdettek, az elmúlt évtizedekben a kaukázusi térségben legtöbbet szenvedett Hegyi Karabah egyik gyermekotthonát segítik ajándékaikkal az idei rali során.

A futamon verseny és túra kategóriában nevezhetnek az elszánt csapatok, előbbieknek komoly terepviszonyok mellett bonyolult geo-caching, ügyességi és tájékozódási feladatokat kell megoldaniuk. A túra kategória sem lesz sétavezetés, a szervezők úgy állították össze az útvonalat, hogy minden országban látványos, vadregényes tájakon, úttalan utakon vezessék végig a mezőnyt. Hegyvidéki éghajlat, szubtrópusi zóna, kopár síkságok, poros földutak, sáros csapások, folyómedrek, hófödte hágók, csontszáraz pusztaság, mindezekből kijut az extrém kalandok kedvelőinek. A szervezők a tavalyi nagysikerű futam után egy még izgalmasabb és még technikásabb versenyútvonalat állítottak össze 2009-re.

Oldal tetejére

Akár Moszkviccsal is

Nincs viszont kikötve, hogy milyen autóval vághatnak neki a nem mindennapi túrának, így mindenki igényeihez és pénztárcájához mérten élheti ki utazási szenvedélyét, hiszen a futamon bármilyen járművel rajthoz állhatnak a bátor kalandorok.

A rali lényege az izgalmas versenyen kívül természetesen a szórakozás és az esti partik. A verseny napi szakaszait ezért úgy állították össze, hogy esélyt adhassanak annak is, aki egy húsz éves Moszkviccsal indul útnak. „Nem sebességőrült utcai harcosokat várunk, hanem olyan kaland- és természetkedvelő utazókat, akik érdeklődnek Kelet-Európa és a Kaukázus varázslatos tájai iránt. És nem utolsó sorban szeretnek terepen autózni. Senki nem fog unatkozni, ezt garantáljuk."- fejtette ki a túra koncepcióját Berényi Attila, a futam főszervezője.

Nem a sebesség, hanem a kitartás, a kreativitás, a probléma megoldó képesség és a csapatszellem fogja eldönteni, kinek a kezébe kerül a második Kaukázus Rali Kupa a verseny végén Jerevánban. A nyertes a díszes kupán kívül ingyenes nevezést nyer a 2010-es Mumbai Xpress Autoriksa Ralira is, amely egy szédületes verseny klinikai eseteknek: két hét motoros riksákkal Dél-India csodálatos tájain át a legendás indiai monszun idején.

Oldal tetejére

Tucatnyi országból várják a résztvevőket

A mezőny igen színes, hiszen a magyar csapatokon kívül eddig német, lengyel, brit, kanadai, portugál, amerikai, sőt pakisztáni és katari csapatok is jelentkeztek a nem mindennapi futamra. Jelentkezni augusztus 15-ig lehet a túra weboldalán.

Képgaléria

www.kaukazusrali.hu

 


  •  

Újabb cikkek a témában:
Korábbi cikkek a témában:

 

Hozzászólások

Folyamatban....
Befejezve
Sikertelen

e-mail

Hírlevél


ADATVÉDELEM  |  IMPRESSZUM  |  MÉDIAAJÁNLAT

  OBSERVER